Υποθαλάσσια καλώδια: Το νέο πεδίο του υβριδικού πολέμου κατά της Ευρώπης
Ξημερώματα Παρασκευής, 27 Δεκεμβρίου 2024: Το δεκαμελές πλήρωμα του EML Raju σαλπάρει με εντολές για μία ιδιότυπη αποστολή. Στο περιπολικό σκάφος του ναυτικού της Εσθονίας έχει ανατεθεί η προστασία του Estlink 2: πρόκειται για το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέει την Φινλανδία με την Εσθονία.
Το καλώδιο υπέστη σοβαρές ζημιές και τέθηκε εκτός λειτουργίας την ημέρα των Χριστουγέννων: στις 25 Δεκεμβρίου 2024. Οι αρχές της Εσθονίας κατάφεραν να καλύψουν άμεσα τις απώλειες ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μην μείνουν χωρίς ρεύμα την πιο χαρούμενη ημέρα του χρόνου.
Όμως η ζημιά στο καλώδιο είναι μεγάλη. Οι ερευνητές σε Φινλανδία και Εσθονία είναι βέβαιοι ότι πρόκειται για σαμποτάζ.
Η αστυνομία της Φινλανδίας έχει ήδη πραγματοποιήσει έφοδο στο πλοίο Eagle S. Πρόκειται για ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία των Νήσων Κουκ, που οι Βρυξέλλες και το Ελσίνκι υποστηρίζουν ότι αποτελεί μέρος του σκιώδους στόλου της Ρωσίας, με τον οποίο η Μόσχα παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα των φινλανδικών αρχών, οι άγκυρες του Eagle S σέρνονταν σκόπιμα στο βυθό της Βαλτικής για δεκάδες χιλιόμετρα, με στόχο να προκαλέσουν ζημιά στο υποθαλάσσιο καλώδιο Estlink 2.
Τώρα, τόσο το πλοίο όσο και το πλήρωμα του Eagle S βρίσκονται υπό κράτηση μέχρι να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση.
Η ενέργεια και το διαδίκτυο της Ευρώπης στο στόχαστρο
Η υπόθεση του Estlink 2 θεωρήθηκε αρκετά σοβαρή ώστε να κινητοποιήσει- εκτός από τις ναυτικές δυνάμεις Φινλανδίας και Εσθονίας- και το ίδιο το ΝΑΤΟ.
Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Μαρκ Ρούτε, ανακοίνωσε ότι οι περιπολίες των νατοϊκών σκαφών στην Βαλτική θα ενταθούν.
Η επίθεση στο υποθαλάσσιο καλώδιο Estlink 2 δεν είναι μοναδική.
Στις 17 Νοεμβρίου του 2024, χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Φινλανδία έχασαν τη σύνδεση με το διαδίκτυο, όταν το υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών μεταξύ Φινλανδίας και Γερμανίας υπέστη σοβαρές ζημιές.
Λιγότερο από 24 ώρες αργότερα, ένα δεύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών, αυτή τη φορά μεταξύ Σουηδίας και Λιθουανίας, τέθηκε επίσης εκτός λειτουργίας.
Οι αρχές σε Σουηδία, Φινλανδία και Γερμανία υποψιάζονται σαμποτάζ από το κινεζικό πλοίο Yi Peng 3, που βρισκόταν στην περιοχή την ώρα των καταστροφών. Ωστόσο το Πεκίνο δεν επέτρεψε έρευνα των Σουηδών πάνω στο πλοίο, το οποίο αναχώρησε από το σημείο χωρίς επιπτώσεις.
Τα περιστατικά αυτά μπορεί να αιφνιδίασαν τις ευρωπαϊκές αρχές, ωστόσο προειδοποιητικά σημάδια έχουν δοθεί εδώ και μήνες.
Τον Σεπτέμβριο του 2024, Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για υβριδικό πόλεμο από τη Μόσχα με στόχο τα υποθαλάσσια καλώδια.
Είχαν προηγηθεί καταστροφές υποθαλάσσιων καλωδίων στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι, αλλά και η ανάρτηση του πρώην προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, το 2023 στο Telegram όπου έγραψε:
«…δεν μας απομένει κανένας περιορισμός -ακόμη και ηθικός- που να μας εμποδίζει να καταστρέψουμε τις καλωδιακές επικοινωνίες των εχθρών μας στον πυθμένα των ωκεανών.»