Πότε τα μπλοκάκια φορολογούνται ως μισθωτοί
Συγκεκριμένες προϋποθέσεις πρέπει να συγκεντρώνει ο εργαζόμενος που αμείβεται με μπλοκάκι, προκειμένου να κατοχυρώσει το αφορολόγητο όριο που ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και να αποφύγει τη φορολογία με 9% από το πρώτο ευρώ, ως ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά και να αποφεύγει τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης.
Στόχος είναι, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι, να πληρούν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ώστε να έχουν το άτυπο αφορολόγητο όριο εισοδήματος που κυμαίνεται από 8.636 έως και 12.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση.
Εξασφαλίζουν έτσι, έκπτωση φόρου 777 ευρώ για τον φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, 810 ευρώ για τον φορολογούμενο με ένα παιδί, 900 ευρώ με δύο παιδιά, κατά 1.120 ευρώ για φορολογούμενους με τρία παιδιά και κατά 1.340 ευρώ για φορολογούμενους με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα.
Στον αντίποδα, τα μπλοκάκια που δεν πληρούν τις έξι προϋποθέσεις, θα φορολογηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες με 9% από το πρώτο ευρώ μέχρι τα 10.000 ευρώ, με 22% στο τμήμα του εισοδήματος από τα 10.000 ευρώ μέχρι τα 20.000 ευρώ και με 28%-44% για το τμήμα των ετησίων αμοιβών πάνω από το επίπεδο των 20.000 ευρώ.
Στην περίπτωση αυτή, βέβαια, έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίσουν το φορολογητέο εισόδημά τους, αφαιρώντας από τα συνολικά τους έσοδα τις επαγγελματικές δαπάνες. Το υπόλοιπο ποσό που θα απομείνει θα φορολογηθεί με την κλίμακα, αλλά, χωρίς το αφορολόγητο των μισθωτών. Αυτό όμως απαιτεί την τήρηση βιβλίων και το “μλοκάκι” μπλέκει.
Όμως, καραδοκεί και η παγίδα των τεκμηρίων. Αν δεν χαρακτηριστούν «μισθωτοί», τα μπλοκάκια θα πέσουν στην παγίδα του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Στο πλαίσιο αυτό θα φορολογηθούν για ελάχιστο εισόδημα 11.620 ευρώ (από 10.920 ευρώ που ήταν για τα εισοδήματα του 2023), ακόμη και αν έχουν λιγότερα έσοδα και χωρίς κανένα αφορολόγητο και έκπτωση φόρου.