Για άλλα τρία χρόνια ο έκτακτος φόρος των τραπεζών στην Ισπανία
Μπορεί για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων να θεωρούνται ως κάτι «φυσιολογικό» που δεν χρήζει έκτακτης φορολόγησης, ωστόσο οι ηγεσίες άλλων χωρών δεν σκέφτονται ανάλογα.
Με το σκεπτικό ότι οι τράπεζες στην Ισπανία έχουν συσσωρεύσει υπερκέρδη από την αύξηση των επιτοκίων τα τελευταία χρόνια και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να φορολογηθούν, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τον έκτακτο φόρο των τραπεζών.
Το σχετικό νομοθέτημα πέρασε την τελευταία στιγμή από το ισπανικό κοινοβούλιο, με τη συνδρομή του Podemos, με τον Σάντσεθ να έρχεται πλέον σε έντονη αντιπαράθεση με τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.
Ο φόρος, ο οποίος αρχικά είχε οριστεί ως εφάπαξ εισφορά όταν εισήχθη πριν από μερικά χρόνια, είχε οριστεί να λήξει στο τέλος του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, με τον νέο νόμο, ο φόρος θα παραταθεί πλέον για άλλα τρία χρόνια.
Το αρχικό σταθερό επιτόκιο της τάξης του 4,8% θα αυξηθεί επίσης σε έως και 7% για τις μεγαλύτερες τράπεζες, στις οποίες αναμένεται να συμπεριληφθούν η Banco Santander και BBVA, ενώ θα «πέσει» στο 1% για τις μικρές. Ο υψηλότερος νέος φορολογικός συντελεστής θα ισχύει για τις τράπεζες που βγάζουν περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετήσια έσοδα από τόκους και προμήθειες.
Οι αντιδράσεις
Οι μετοχές των ισπανικών τραπεζών κατέγραψαν χαμηλές πτήσεις στα ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές την Παρασκευή, με τη Santander να υποχωρεί έως και 5% και την BBVA κατά 3,4%. Αντίθετα, η Unicaja Banco SA, η οποία είναι πιθανό να επωφεληθεί από τις αλλαγές για τους μικρότερους δανειστές, σημείωσε άλμα έως και 4,1%.
Την κυβερνητική ενέργεια καταδίκασε άμεσα ο τραπεζικός κλάδος της χώρας, με τις ισπανικές τραπεζικές ενώσεις AEB και CECA να αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι ο φόρος «δημιουργήθηκε με μια χαοτική και αδιαφανή διαδικασία, πίσω από τις πλάτες των πολιτών και χωρίς διάλογο». Επιβάλλεται χωρίς να γίνεται κάτι ανάλογο σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και βλάπτει τις εγχώριες τράπεζες, τόνισαν.
Σύμφωνα με αναλυτές, ο φόρος αυτός «ασκεί μεγαλύτερη πίεση στους μεγαλύτερους παίκτες», εκτιμώντας ότι «ο σχεδιασμός του πιθανώς να υπερφορολογεί ορισμένες τραπεζικές δραστηριότητες που είναι ζωτικής σημασίας για την ισπανική οικονομία, όπως ο δανεισμός ΜΜΕ». Τόνιζαν, πάντως, ότι ο τελικός αντίκτυπος του φόρου δεν μπορεί να εκτιμηθεί πλήρως ακόμη.