Διζωνική «φωτιά» στο ηλεκτρικό ρεύμα

Διζωνική «φωτιά» στο ηλεκτρικό ρεύμα
60 / 100

Τεράστιες οι απώλειες για τα νοικοκυριά από την 1η Φεβρουαρίου καθώς οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις ώρες μειωμένης χρέωσης το μεσημέρι δηλαδή 12-3 τον χειμώνα και 11-3 το καλοκαίρι

Πικρά κάλαντα για 1,5 εκατομμύριο καταναλωτές ηλεκτρισμού που επωφελούνταν έως τώρα από το φτηνό νυκτερινό τιμολόγιο επεφύλασσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης.

Ανακοίνωσε χθες ότι στο νέο «διζωνικό» τιμολόγιο που αντικαθιστά το νυχτερινό όχι μόνο θα είναι λιγότερες οι ώρες ισχύος, αλλά δεν θα περιλαμβάνεται και «ολόκληρο το Σαββατοκύριακο», όπως υποσχόταν τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, η διζωνική χρέωση θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου 2025 και το αποτέλεσμα θα είναι το «φτηνό» τιμολόγιο να ισχύει για 6 ώρες ανά ημερονύκτιο, δηλαδή 42 ανά εβδομάδα, πολύ λιγότερες από τις 56 ώρες που είναι σήμερα (8 ανά 24ωρο). Το τραγελαφικό είναι ότι όταν ο κ. Σκυλακάκης εξήγγειλε το διζωνικό τιμολόγιο τον Οκτώβριο, το εμφάνιζε σαν θετικό αποτέλεσμα της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και ιδιαίτερα των φωτοβολταϊκών που υπερπαράγουν το μεσημέρι και ρίχνουν τις τιμές. Αναλυτικότερα, το διζωνικό τιμολόγιο θα ισχύει:

● Τρεις ώρες το μεσημέρι (12.00-15.00) και τρεις ώρες τη νύχτα (02.00-05.00) στο χειμερινό ωράριο, από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο

● Τέσσερις ώρες το μεσημέρι (11.00-15.00) και δύο την νύχτα (02.00-04.00) στο θερινό ωράριο με διάρκεια από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο.

Νοικοκυρές σε απόγνωση

Τεράστιες θα είναι οι απώλειες και για τα νοικοκυριά με εργαζόμενους γονείς ή ζευγάρια καθώς οι ώρες μειωμένης χρέωσης το μεσημέρι (12-3 τον χειμώνα και 11-3 το καλοκαίρι) είναι εκείνες που όλοι βρίσκονται στις δουλειές τους και δεν μπορούν να τις αξιοποιήσουν για μαγείρεμα, πλύσιμο ρούχων και άλλες εργασίες που καταναλώνουν ενέργεια.

Μάλιστα, ο κ. Σκυλακάκης στις τηλεοπτικές του εξαγγελίες τον περασμένο Οκτώβριο παραδέχτηκε το συγκεκριμένο πρόβλημα και εξήγγειλε ένα «αντίδωρο» το οποίο, όμως, κατέληξε «στον κουβά». Υποσχέθηκε, δηλαδή, ότι το μειωμένο τιμολόγιο θα ισχύει «ολόκληρο το Σαββατοκύριακο», τονίζοντας ότι αυτό «θα διευκολύνει πολύ τις νοικοκυρές για να κάνουν τις δουλειές τους». Ομως, όπως έγκαιρα είχε γράψει η «Εφ.Συν.» (26/10/2024 – «Κρύβει παγίδες το νέο “διζωνικό” τιμολόγιο»), τεχνικά δεν ήταν εφικτό να συμβεί αυτό διότι οι μετρητές στους οποίους εφαρμόζεται σήμερα το νυχτερινό τιμολόγιο δεν μπορούν να επαναρρυθμίζονται δύο φορές την εβδομάδα για να χρεώνουν διαφορετικά τις καθημερινές και διαφορετικά τα Σαββατοκύριακα.

Βέβαια, ο υπουργός ΠΕΝ είχε από τότε προσθέσει ότι μπορεί τα νέα τιμολόγια να μην εξυπηρετούν τόσο τους εργαζομένους αλλά διευκολύνουν τους συνταξιούχους που βρίσκονται πολλές ώρες στο σπίτι, χωρίς να παραλείψει να θυμίσει πόσο μεγάλος είναι ο πληθυσμός των συνταξιούχων στην Ελλάδα.

Θερμοσυσσωρευτές-φωτιά

«Μεγάλοι χαμένοι» του νέου συστήματος είναι όσοι συνεχίζουν να θερμαίνουν τα σπίτια τους με θερμοσυσσωρευτές που λειτουργούν τη νύχτα. Χιλιάδες σπίτια είχαν εγκαταστήσει θερμοσυσσωρευτές τις προηγούμενες δεκαετίες, οι οποίοι άναβαν στη διάρκεια της νύχτας και κρατούσαν ζεστό το σπίτι όλη την ημέρα. Προφανώς, οι τρεις ώρες μειωμένης χρήσης που θα ισχύσουν από την 1/2/2025 δεν αρκούν για να αποδώσουν οι θερμοσυσσωρευτές εάν συγκριθούν με τις 6 ώρες που ισχύουν ακόμη και σήμερα.

Παγίδες

Το νέο σύστημα κρύβει ακόμη δύο παγίδες. Η μία αφορά τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΥΚΩ) οι οποίες ήταν πολύ χαμηλές για όσους είχαν νυχτερινό τιμολόγιο. Ομως, ο ΔΕΔΔΗΕ χαρακτηρίζει τις μεσημεριανές ως «ώρες αιχμής» ανεβάζοντας πολύ τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Η δεύτερη αφορά τον κίνδυνο τοπικών υπερφορτώσεων και «μπλακάουτ» , ιδιαίτερα το καλοκαίρι, εάν η μειωμένη χρέωση το μεσημέρι αυξήσει όντως την κατανάλωση.

Με όλα τα παραπάνω δεδομένα, φαίνεται πως τα διζωνικά τιμολόγια θα διευκολύνουν τελικά μόνον όσους παράγουν ρεύμα από φωτοβολταϊκά, οι οποίοι διαμαρτύρονται για μείωση εσόδων επειδή μεγάλο κομμάτι της μεσημεριανής παραγωγής τους «πετιέται» και δεν καταλήγει στο δίκτυο αφού δεν υπάρχει η ανάλογη ζήτηση.

ΠΗΓΗ