Διάτρητο το πρόγραμμα Golden Visa. Έρχεται έκθεση και για τις… αμαρτωλές ΜΚΟ

 28/03/2024    04 : 53 : 03
golden visa greece 1
65 / 100

Έτοιμη να παραδώσει στις ελληνικές φορολογικές αρχές και σε όποιες άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του δημοσίου που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους το πρόγραμμα της άδειας διαμονής επενδυτή, γνωστό ως πρόγραμμα Golden Visa είναι η Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews ο πολύπειρος εισαγγελέας Χαράλαμπος Βουρλιώτης έχει εντοπίσει «τρωτά» σημεία στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, που ενδέχεται να εκμεταλλευτούν κάποιοι, για παράνομες δραστηριότητες, όπως το ξέπλυμα χρήματος ή για την παραμονή διείσδυση στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά.

Το συγκεκριμένο πόρισμα μάλιστα, αναμένεται να δοθεί τις επόμενες εβδομάδες στις δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να είναι σε γνώση τους ποια “παραθυράκια” μπορεί να έχουν εντοπίσει οι “υποψήφιοι” επενδυτές στη χώρα μας.

Το πρόσφατο «λίφτινγκ» στο πλαίσιο για τις Golden Visa

Στο τέλος του 2022 δημοσιεύθηκαν νέοι όροι για τη μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή, καθώς αναπροσαρμόστηκε το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό για την επένδυση σε ακίνητη περιουσία από 250.000 ευρώ σε 500.000 ευρώ σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, που κρίνονται ως υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος, ενώ τέθηκε και όριο στον αριθμό των ακινήτων για τα οποία μπορεί να χορηγηθεί μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή.

Επίσης προστέθηκε η δυνατότητα υποβολής – από πολίτη τρίτης χώρας εκτός της ελληνικής επικράτειας – αίτησης για χορήγηση της άδειας διαμονής πριν από την είσοδό του στη χώρα μέσω αντιπροσώπου με σχετικό πληρεξούσιο.

Συγκεκριμένα, σε 500.000 ευρώ καθορίστηκε- κατά τροποποίηση του προηγούμενου ν. 4251/2014 – η ελάχιστη αξία της ακίνητης περιουσίας κατά το χρόνο κτήσης της για τις Περιφερειακές Ενότητες βορείου, κεντρικού και νοτίου τομέα Αθηνών και τον Δήμο Βάρης- Βούλας-Βουλιαγμένης Αττικής, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τις Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου και Σαντορίνης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η ελάχιστη αξία παραμένει στο ποσό των 250.000 ευρώ.

Στην πρώτη περίπτωση επένδυσης ακινήτου με ελάχιστη αξία (500.000 ευρώ) μπορεί να πραγματοποιηθεί – κατά τροποποίηση του ν. 4251/2014- σε ένα μόνο ακίνητο. Στη δεύτερη περίπτωση επένδυσης ακινήτου με ελάχιστη αξία (250.000 ευρώ) μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα ή περισσότερα ακίνητα.

Έρχεται πόρισμα και για τις ΜΚΟ

Αντίστοιχη προληπτική έκθεση με «παραθυράκια» και «κρυφά σημεία» έρχεται από την Αρχή για το ξέπλυμα και για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, για τις οποίες στο παρελθόν δόθηκε τεράστια μάχη να μπουν σε ένα πλαίσιο ελέγχου, αφού οι περισσότερες δεν είχαν καν την υποχρέωση να διαθέτουν ΑΦΜ!

Αυτό το πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να δοθεί στις υπηρεσίες του δημοσίου τους προσέχεις μήνες, κι αυτό για να είναι σε γνώση όλων των φορέων πως μπορεί να γίνει ξέπλυμα χρήματος ή άλλες παρανομίες από την… πίσω πόρτα, με όχημα τις (αμαρτωλές) ΜΚΟ.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}