Τα ενεργειακά …μυστήρια
Το παρασκήνιο πίσω από τη διπλή εξαγορά Elpedison και ΔΕΠΑ Εμπορίας ή πώς μπορείτε να αποκτήσετε χωρίς λεφτά μια μεγάλη ενεργειακή επιχείρηση και να βγάλετε και κέρδος.
Δαιδαλώδεις και δύσοσμες ουρές φαίνεται ότι έχει το μετοχικό ξεκαθάρισμα για το 50% της Elpedison B.V. μεταξύ της HelleniQ Energy και της Edison International Shareholdings με αντίτιμο 164 εκατ. ευρώ και επιπλέον έως 31 εκατ. ευρώ για προσαρμογές σε στοιχεία του ισολογισμού και ταμειακά διαθέσιμα, σε συνδυασμό με τη μεταβίβαση του μεριδίου 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας από τη HelleniQ Energy έναντι 208 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ. Ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Edison, Nicola Monti, είχε εκκινήσει τη διαπραγμάτευση, εκφράζοντας προσωπικά το τελευταίο τρίμηνο το ενδιαφέρον του για την ελληνική αγορά, σε ανώτατο πολιτειακό επίπεδο.
Αντίστοιχα, ο Σπύρος Λάτσης είχε προτείνει περίπου 110 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το μερίδιο της Edison και, μετά τη συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ανέβασε την προσφορά στα 164 εκατ. ευρώ, λίγο μετά τη δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της HelleniQ Energy, Ανδρέα Σιάμισιη, για μια «enterprise value» της Elpedison στην περιοχή των 420-470 εκατ. ευρώ.
Η αντιπρόταση των 164 εκατ. ευρώ ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από τα συνήθη βήματα του 5% σε τέτοιου μεγέθους επιχειρηματικές συμφωνίες, αφήνοντας… πικρή γεύση στους μετόχους της HelleniQ Energy που αποτυπώνεται άλλωστε και στο χρηματιστήριο (και μεγάλη χαρά στους Ιταλούς).
Η «κρατικοποίηση» του μεριδίου 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που προγραμματισμένα ακολούθησε, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το τίμημα των 208 εκατ. ευρώ, καθώς αποτιμά τη συνολική της αξία στα… 600 εκατ. ευρώ, παρότι είναι ένα απλό «κέλυφος», μόνο με άδειες και συμβόλαια πελατών από την Αττική. Είναι επίσης το πρώτο περιουσιακό στοιχείο που «αγοράζει» το ΤΑΙΠΕΔ (έστω κι αν επελέγη να νομοθετηθεί διαδικασία μέσω μερίσματος) αντί να του παραχωρηθεί.
Ισως ήταν απαραίτητη κάποιου είδους κρατική ενίσχυση, για άγνωστο λόγο και προς το παρόν με άγνωστο αντίτιμο, που σίγουρα ενδιαφέρει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Σημειώνεται ότι η HelleniQ Energy κατέχει ήδη το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Elpedison B.V. (5% άμεσα και 45% έμμεσα μέσω της 100% θυγατρικής της, HelleniQ Energy International GmbH) και, κατά συνέπεια, μετά την εν λόγω μεταβίβαση, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025, η Elpedison B.V. και η εξ ολοκλήρου θυγατρική της, Elpedison, καθίστανται 100% ελεγχόμενες εταιρείες από τη HelleniQ Energy Holdings A.E., μαζί με δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής παλαιάς τεχνολογίας από φυσικό αέριο συνολικής ισχύος 820 MW στη Θεσσαλονίκη και στη Θίσβη Βοιωτίας, ακόμη μία άδεια ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο ισχύος 826 MW για τη Θεσσαλονίκη και τον «αέρα» για ένα αποθηκευτικό FSRU στα ανοιχτά του Θερμαϊκού Κόλπου.
Πρόκειται για άλλο ένα περιουσιακό στοιχείο που απέκτησε ο Σπύρος Λάτσης «χωρίς να βάλει ούτε ευρώ», το οποίο μπορεί άνετα μετά από μερικούς μήνες να… πουλήσει έναντι μερικών εκατοντάδων εκατ. ευρώ σε ενδιαφερόμενο να διευρύνει την πελατειακή του βάση και να φτιάξει μια σύγχρονη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο στη Βόρεια Ελλάδα (π.χ. η Protergia έχει ανακοινώσει στόχο να φτάσει σύντομα σε μερίδιο αγοράς της τάξης του 30%). Αλλά αυτά αφορούν τη νέα χρονιά…