Στουρνάρας: Σε σωστό δρόμο η ελληνική οικονομία…

Στουρνάρας: Σε σωστό δρόμο η ελληνική οικονομία...
60 / 100

Επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένει για το 2025 ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στην ενδιάμεση έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις της εγχώριας νομισματικής πολιτικής, η μεγέθυνση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2,3% το 2024, για να επιταχυνθεί στο 2,5% το 2025 και να υποχωρήσει ελαφρά στο 2,3% το 2026 και στο 2,0% το 2027.

Κατά την Τράπεζα της Ελλάδος, η βασικότερη συνιστώσα της οικονομικής μεγέθυνσης εκτιμάται ότι θα είναι η κατανάλωση, ενώ οι επενδύσεις και οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να συμβάλλουν θετικά.

Συνολικά, η καθαρή συμβολή του εξωτερικού τομέα στο ΑΕΠ θα είναι ελαφρώς αρνητική τα επόμενα έτη, καθώς η έντονη επενδυτική δραστηριότητα και η ενίσχυση της κατανάλωσης αναμένεται να προκαλέσουν αύξηση των εισαγωγών με ρυθμούς αντίστοιχους με εκείνους των εξαγωγών.

Από την άλλη, η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός, βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), θα διαμορφωθεί το 2024 σε 3,0%, από 4,2% το 2023, αντανακλώντας τη μεγάλη επιβράδυνση του πληθωρισμού των ειδών διατροφής.

«Μέχρι το 2026 ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς το στόχο της ΕΚΤ (2%), αλλά θα παραμείνει ελαφρά πάνω από αυτόν» αναφέρεται στην ίδια έκθεση.

Τονίζεται όμως πως «ο πληθωρισμός των υπηρεσιών αναμένεται να είναι πιο επίμονος σε σχέση με τον πληθωρισμό των λοιπών συνιστωσών του ΕνΔΤΚ, αντανακλώντας κυρίως τις αναμενόμενες αυξήσεις στις αμοιβές εργασίας».

Τέλος, επισημαίνεται ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού αναμένεται να μειωθεί σημαντικά στο 3,5% το 2024 και στο 3,1% το 2025, αντικατοπτρίζοντας την αποκλιμάκωση κυρίως του πληθωρισμού των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών.

Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός, βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), θα διαμορφωθεί το 2024 σε 3,0%, από 4,2% το 2023, αντανακλώντας τη μεγάλη επιβράδυνση του πληθωρισμού των ειδών διατροφής.

Οι κίνδυνοι

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις μακροοικονομικές της προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι κυρίως καθοδικοί και συνδέονται με:

(α) τυχόν επιδείνωση της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις της στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον,

(β) ενίσχυση του εμπορικού προστατευτισμού διεθνώς,

(γ) χαμηλότερο του αναμενομένου ρυθμό απορρόφησης και αξιοποίησης των κονδυλίων του RRF,

(δ) εντεινόμενη στενότητα στην αγορά εργασίας και ενδεχόμενες μισθολογικές πιέσεις,

(ε) βραδύτερη του αναμενομένου υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και

(στ) ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές λόγω της κλιματικής κρίσης.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ