Στουρνάρας: Οικονομικό κραχ για τους μελλοντικούς συνταξιούχους – Δεν θα έχουν ούτε για τα βασικά

Στουρνάρας: Οικονομικό κραχ για τους μελλοντικούς συνταξιούχους - Δεν θα έχουν ούτε για τα βασικά
66 / 100 SEO Score

Ηχηρή προειδοποίηση για το μέλλον του συνταξιοδοτικού συστήματος απηύθυνε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι οι δημόσιες συντάξεις από μόνες τους δύσκολα θα μπορούν να εξασφαλίσουν στο μέλλον επαρκή εισοδήματα για τους πολίτες.

Μιλώντας στο 7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης με θέμα «Η Επαγγελματική Ασφάλιση στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τις Αποταμιεύσεις και τις Επενδύσεις», ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται ολοένα και περισσότερο στην ενίσχυση των επαγγελματικών συνταξιοδοτικών σχημάτων, τα οποία καλούνται να λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα και να ενθαρρύνουν τη μακροπρόθεσμη αποταμίευση.

Όπως ανέφερε, η συμμετοχή των εργαζομένων στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή, ενώ η ασφαλιστική και επενδυτική κουλτούρα στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί στον βαθμό που απαιτούν οι σύγχρονες οικονομικές συνθήκες. Παράλληλα, το περιορισμένο μέγεθος πολλών ταμείων αυξάνει το λειτουργικό κόστος και δυσκολεύει την επίτευξη οικονομιών κλίμακας.

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι απαιτείται κοινή προσπάθεια από την Πολιτεία, τους εργοδότες και τους ασφαλισμένους προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη προς τον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης και να επιταχυνθεί η ανάπτυξή του.

ΠΗΓΗ