Σαρωτικοί έλεγχοι στις πολεοδομίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Σαρωτικοί έλεγχοι στις πολεοδομίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος
63 / 100 SEO Score

Η Αρχή για το Ξέπλυμα ανοίγει όλους τους φακέλους – Στο μικροσκόπιο υπάλληλοι, συγγενείς και συνεργοί μετά τις πρόσφατες συλλήψεις

Η Ανεξάρτητη Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος ξεκίνησε εκτεταμένη έρευνα σε όλες τις πολεοδομίες της χώρας, μετά τις πρόσφατες συλλήψεις υπαλλήλων που κατηγορούνται για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης παράνομου χρήματος. Ήδη έχουν δεσμευτεί ακίνητα και τραπεζικοί λογαριασμοί των προφυλακισμένων, ενώ η έρευνα επεκτείνεται σε βάθος, καλύπτοντας όχι μόνο τους συλληφθέντες αλλά και συναδέλφους τους σε άλλες υπηρεσίες, καθώς και συγγενικά πρόσωπα.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα οικονομικά στοιχεία όσων κατέχουν θέσεις-κλειδιά στις πολεοδομίες. Εξετάζονται οι φορολογικές δηλώσεις, τα πόθεν έσχες των υπόχρεων και ο χρόνος απόκτησης των περιουσιακών τους στοιχείων, ώστε να διαπιστωθεί αν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα. Παράλληλα, ελέγχονται και τρίτα πρόσωπα που ενδέχεται να λειτουργούν ως συνεργοί στη διακίνηση παράνομων χρημάτων.

Ο επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έχει ήδη δώσει εντολή για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων, ενώ αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για μια «τεράστια έρευνα» που θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Για κάθε πολεοδομία θα συντάσσεται ξεχωριστό πόρισμα. Αν εντοπίζονται ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων, ο φάκελος θα διαβιβάζεται στον εισαγγελέα για προκαταρκτική εξέταση και τα ύποπτα περιουσιακά στοιχεία θα δεσμεύονται.

Η έρευνα θεωρείται από τις πιο εκτεταμένες που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς στο στόχαστρο μπαίνουν όλες οι υπηρεσίες της χώρας, με στόχο να αποκαλυφθούν τυχόν δίκτυα επίορκων υπαλλήλων και παράνομες ροές χρήματος.

ΠΗΓΗ