Πώληση Εθνικής Ασφαλιστικής: Η επιτομή του κερδοσκοπικού οπορτουνισμού

Στις 31/3/2022 ολοκληρώθηκε η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC FUND, μετά από διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν το 2021. Η αρχική αποτίμηση του 90,01% της Εθνικής Ασφαλιστικής, όταν μεταβιβάστηκε στο CVC FUND το 2022, ανήλθε σε 346,5 εκατ. ευρώ.
Από αυτά όμως, καταβλήθηκαν σε μετρητά μόνο 221,5 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 125 εκατ. ευρώ προβλέφθηκε να δοθούν στο τέλος της 5ετίας, υπό την προϋπόθεση ότι το ύψος των επιλέξιμων ιδίων κεφαλαίων ή ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν θα είναι, κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, χαμηλότερος από τον στόχο που προβλέπει το business plan της εταιρείας. Στην περίπτωση που τα επιλέξιμα ίδια κεφάλαια υπολείπονταν του στόχου, το τίμημα θα αναπροσαρμοζόταν καθοδικά. Δηλαδή, η Εθνική Τράπεζα ανέλαβε μέρος του ρίσκου εκτέλεσης του business plan της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ η τελευταία θα ελέγχονταν και θα διοικείται από το CVC FUND !!!
Επιπλέον, η Εθνική Τράπεζα είχε καλύψει, βάσει πάντα των όρων της σύμβασης μετόχων, δύο εκδόσεις Μετατρέψιμων Ομολόγων Tier II της Εθνικής Ασφαλιστικής, αθροιστικού ύψους 175 εκατ. ευρώ (50+125 εκατ. ευρώ). Είχε βάλει πλάτη, επομένως, για να στηρίξει τα επιλέξιμα ίδια κεφάλαια και το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της εταιρείας που είχε ήδη πωλήσει!!!
Στην περίοδο 2022-2023, και με βάση τη σύμβαση μεταβίβασης, το CVC FUND καρπώθηκε μερίσματα άνω των 130 εκατ. ευρώ από διανομές κερδών παρελθουσών χρήσεων, ενώ στην ίδια περίοδο η Εθνική Ασφαλιστική έγραφε ζημιές (ζημίες 29 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2023)!!! Συνεπώς κατέβαλε μόλις 91,5 εκατ. ευρώ ίδιους πόρους για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Το CVC FUND πέτυχε, επίσης, να κάνει συμμέτοχο την Εθνική Τράπεζα, στην περίπτωση που απαιτηθούν πρόσθετα αποθεματικά για το χαρτοφυλάκιο προγραμμάτων υγείας, ισόβιας κάλυψης. Η Εθνική Τράπεζα δεσμεύτηκε να αποζημιώσει το CVC για επιδείνωση των σχετικών αποθεματικών. Προβλέφθηκε μηχανισμός κατανομής κινδύνου, σύμφωνα με τον οποίο το CVC συμμετέχει στον κίνδυνο αυτό με ποσοστό 22,5% και η Εθνική Τράπεζα με 77,5% !!!!
Η λέξη σκάνδαλο δεν επαρκεί για να αποδώσει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτού του “deal” που έγινε από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.
Επιπλέον, οι αμοιβές συμβουλευτικών υπηρεσιών ανήλθαν σε 11 εκατ. ευρώ και οι αμοιβές για νομικές συμβουλές σε 6,7 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή άγγιξαν το 7% της συναλλαγής. Είναι ενδεικτικό πως εάν για την επικείμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Τράπεζα Πειραιώς καταβληθεί ξανά το 7% για αμοιβές συμβουλευτικών και νομικών υπηρεσιών τότε η Τράπεζα Πειραιώς θα πρέπει να επιβαρυνθεί επιπρόσθετα με 42 εκατ. ευρώ!!
Η πρόσφατη συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς αποτιμά την Εθνική Ασφαλιστική στα 600 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, η τρέχουσα αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι περίπου κατά 170% μεγαλύτερη σε σχέση με την τιμή στην οποία την απέκτησε το 2021 το CVC. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το CVC FUND κατέβαλε μόνο 221 εκατ. ευρώ, η απόδοση για το CVC FUND από την πώληση στην Τράπεζα Πειραιώς πλησιάζει το 300%. Εάν όμως αφαιρεθούν τα 130 εκατ. ευρώ που το CVC FUND έχει ήδη πάρει πίσω, με τη μορφή μερισμάτων από κέρδη παρελθουσών χρήσεων, τότε η απόδοση από την πώληση στην Πειραιώς πλησιάζει το 600%…. και τέτοιου είδους αποδόσεις επενδύσεων συναντά κανείς μόνο σε τριτοκοσμικά κράτη.

η Μιλένα Αποστολάκη
Εύλογα κατά συνέπεια προκύπτουν ερωτήματα:
1. Η μνημονιακή υποχρέωση που “υπαγόρευσε” την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC, περιελάμβανε και όρους τόσο επωφελείς για ένα fund του εξωτερικού και τόσο δυσμενείς για την Εθνική Ασφαλιστική και κατ’ επέκταση το ελληνικό δημόσιο;
2. Αν το τίμημα των 600 εκατ. ευρώ αντανακλά την πραγματική σημερινή αξία της Εθνικής Ασφαλιστικής, δεν οφείλει η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις και να απολογηθεί για το τίμημα που καταβλήθηκε μόλις πριν τρία χρόνια και για την συντελεσθείσα αφαίμαξη της εθνικής οικονομίας; (Η Εθνική Ασφαλιστική ανήκε στην Εθνική Τράπεζα. Το ελληνικό δημόσιο κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και διορίζει την διοίκηση της).
3. Πόσο πιθανό είναι να προκύψουν συγκρούσεις συμφερόντων ανάμεσα στις δυο Τράπεζες, λόγω των μακροχρόνιων συνεργασιών της Εθνικής Τράπεζας με την Εθνική ασφαλιστική;
4. Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο στρέβλωσης στην ανταγωνισμό, με βάση την παραπάνω συνθήκη;