O Dimon της JP Morgan προειδοποιεί: «Κάτι μεγάλο θα σπάσει στις αγορές, τεράστιο το κρυφό χρέος»

O Dimon της JP Morgan προειδοποιεί: «Κάτι μεγάλο θα σπάσει στις αγορές, τεράστιο το κρυφό χρέος»
74 / 100 SEO Score

Ένα ηχηρό καμπανάκι κινδύνου για τις παγκόσμιες αγορές χτυπά ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon, προειδοποιώντας ότι η συσσωρευμένη μόχλευση και ο «κρυφός» δανεισμός δημιουργούν ένα εύθραυστο περιβάλλον, όπου μια απότομη ανατροπή μπορεί να προκαλέσει έντονες αναταράξεις. Όπως υποστηρίζει, πίσω από τη φαινομενική ηρεμία των αγορών κρύβονται επίπεδα χρέους που δεν είναι εύκολα ορατά στους επενδυτές, καθώς κεφάλαια, hedge funds και σύνθετες επενδυτικές στρατηγικές λειτουργούν με ολοένα μεγαλύτερη μόχλευση.

«Το χρέος μέσω περιθωρίου (margin debt) βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ», δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC. «Υπάρχει πολύ margin debt που δεν βλέπετε, επειδή δεν ονομάζεται margin debt. Ονομάζεται διαφορετικά. Πρόκειται για αυτού του είδους τη μόχλευση, μέρος της οποίας είναι κρυφό και μέρος της δημόσιο», ανέφερε.

Ο Dimon εξήγησε ότι η αυξημένη μόχλευση προέρχεται από δανεισμό μέσω prime brokerages, hedge funds, διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETFs) και στρατηγικών arbitrage στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

«Η μόχλευση της αγοράς είναι αρκετά υψηλή», τόνισε.

Οι δηλώσεις του έρχονται σε μια περίοδο που οι ανησυχίες για τη μόχλευση στις αγορές επανέρχονται στο προσκήνιο, καθώς οι υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών, η σχεδόν ιστορικά υψηλή μόχλευση των hedge funds και οι μεγάλες θέσεις στα λεγόμενα treasury basis trades ενισχύουν τους φόβους ότι δημιουργούνται νέες ευπάθειες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο επικεφαλής της JP Morgan προειδοποίησε ότι η υπερβολική μόχλευση αυξάνει τον κίνδυνο ένας και μόνο επενδυτής ή ένα fund να προκαλέσει έντονη μεταβλητότητα στις αγορές. «Όταν συμβαίνει αυτό, αυξάνονται οι πιθανότητες κάποιος να προκαλέσει γρήγορα αναστάτωση στην αγορά και να πανικοβληθούν οι επενδυτές», σημείωσε.

jpmorgan

Η κατάρρευση του hedge fund Situational Awareness

Ο Dimon αναφέρθηκε και στην πρόσφατη κατάρρευση του hedge fund Situational Awareness, το οποίο επικεντρωνόταν σε επενδύσεις που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Το fund υπέστη μεγάλες ζημιές όταν οι μοχλευμένες θέσεις του σε τεχνολογικές μετοχές κινήθηκαν αντίθετα από τις προσδοκίες του, προκαλώντας margin calls και αναγκάζοντάς το να ρευστοποιήσει μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου του σε εισηγμένες μετοχές.

Ερωτηθείς για την υπόθεση, στην οποία η JP Morgan ήταν ένας από τους βασικούς prime brokers, ο Dimon υποστήριξε ότι το περιστατικό απέδειξε πως οι αγορές μπορούν να απορροφήσουν την κατάρρευση ενός τέτοιου fund χωρίς να προκληθεί γενικευμένη αναταραχή.

Παράλληλα, απέφυγε να χαρακτηρίσει τη σημερινή υψηλή μόχλευση ως συστημική απειλή.

«Δεν θα έλεγα ότι η μόχλευση είναι τόσο συστημικά υψηλή ώστε να προκαλέσει μια καταστροφή, αλλά είναι υψηλή», δήλωσε.

«Δεν φταίει μόνο η μόχλευση»

Ο Jamie Dimon διαφοροποίησε τη σημερινή κατάσταση από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, υποστηρίζοντας ότι η μόχλευση από μόνη της δεν αρκεί για να προκαλέσει συστημική κρίση.

«Το χειρότερο είναι όταν υπάρχουν πραγματικές ζημιές στην αγορά. Δεν ήταν η μόχλευση το πρόβλημα. Ήταν το μέγεθος των ζημιών που τελικά θα καταγράφονταν στα στεγαστικά δάνεια», εξήγησε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να προσαρμόζουν τις απαιτήσεις για παροχή εξασφαλίσεων (collateral), ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές.

«Όταν αυξάνεται η μεταβλητότητα, τα εκκαθαριστικά κέντρα και οι τράπεζες συνήθως ζητούν περισσότερες εξασφαλίσεις. Επομένως, πιθανότατα θα δούμε και κάτι τέτοιο», ανέφερε.

Προειδοποίηση και για τον πληθωρισμό

Ο επικεφαλής της JP Morgan προειδοποίησε επίσης ότι η διαρθρωτική ζήτηση για κεφάλαια θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις πληθωριστικές πιέσεις, επισημαίνοντας πως τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, οι επενδύσεις σε υποδομές και ο παγκόσμιος επανεξοπλισμός αποτελούν παράγοντες που στηρίζουν υψηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια.

«Ο επανεξοπλισμός του κόσμου θα είναι πληθωριστικός», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση που είχε διατυπώσει νωρίτερα μέσα στη χρονιά ότι αυτές οι εξελίξεις «μπορεί να είναι ο απρόσμενος παράγοντας που θα χαλάσει το κλίμα», εάν οδηγήσουν τους επενδυτές να απαιτήσουν υψηλότερες αποδόσεις για να διακρατούν μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα.

ΠΗΓΗ