Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν την εισαγωγή κινεζικών ανθρωποειδών ρομπότ

Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν την εισαγωγή κινεζικών ανθρωποειδών ρομπότ
66 / 100 SEO Score

Νέα μέτρα για την προστασία της εθνικής ασφάλειας και της αμερικανικής βιομηχανίας τεχνητής νοημοσύνης

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε αυστηρούς περιορισμούς στις εισαγωγές κινεζικών ανθρωποειδών και τετράποδων ρομπότ, καθώς και μετατροπέων ισχύος που χρησιμοποιούνται σε δίκτυα ενέργειας και κέντρα δεδομένων. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) υποστηρίζει ότι οι συσκευές αυτές ενδέχεται να δημιουργήσουν τρωτά σημεία στην αλυσίδα εφοδιασμού, θέτοντας σε κίνδυνο κρίσιμες υποδομές και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Τα μέτρα τέθηκαν άμεσα σε ισχύ και αφορούν μοντέλα που δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει στην αγορά.

Η ανακοίνωση προκάλεσε έντονη αντίδραση από το Πεκίνο, το οποίο κάλεσε την Ουάσινγκτον να σταματήσει να στοχοποιεί κινεζικές εταιρείες και να λάβει υπόψη τις θέσεις των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών. Η κινεζική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα αντίμετρα, εφόσον θεωρήσει ότι θίγονται τα συμφέροντά της.

Οι νέοι περιορισμοί αναμένεται να επηρεάσουν ιδιαίτερα την Unitree, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στον κλάδο των ανθρωποειδών ρομπότ, με μερίδιο αγοράς κοντά στο 20%. Η εταιρεία έχει ήδη ενταχθεί στη λίστα του Πενταγώνου με επιχειρήσεις που θεωρείται ότι συνδέονται με τον κινεζικό στρατό, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες για πιθανές μελλοντικές κυρώσεις. Η Unitree έχει συνάψει συνεργασία με την Nvidia για την αξιοποίηση του νέου τσιπ Blackwell, με την αμερικανική εταιρεία να διαβεβαιώνει ότι τα δεδομένα των ρομπότ θα παραμένουν εντός ΗΠΑ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι τα κινεζικά ρομπότ θα μπορούσαν να συλλέγουν δεδομένα από κρίσιμες βιομηχανίες, να παρακολουθούν πολίτες ή να επιτρέπουν απομακρυσμένο έλεγχο από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών. Η FCC προειδοποιεί ότι τέτοιες συσκευές ενδέχεται να αξιοποιηθούν από κακόβουλους παράγοντες για παραβιάσεις ή διαταραχές λειτουργιών.

Παράλληλα, η αγορά μετατροπέων ισχύος βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης. Η Κίνα, με εταιρείες όπως η Sungrow και η Huawei, κυριαρχεί στην παγκόσμια παραγωγή, συμπιέζοντας τις τιμές και ενισχύοντας την παρουσία της στη δυτική αγορά. Οι ΗΠΑ εξετάζουν τρόπους να περιορίσουν την εξάρτηση από κινεζικούς προμηθευτές, καθώς η ανάπτυξη των κέντρων δεδομένων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξάνει τη ζήτηση για αξιόπιστους μετατροπείς.

Η FCC αναμένεται να εξαιρέσει από τους περιορισμούς αρκετούς μη κινεζικούς προμηθευτές, όπως έχει συμβεί και σε προηγούμενες απαγορεύσεις για drones. Ωστόσο, η Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να ανακαλέσει άδειες πώλησης μοντέλων που έχουν ήδη εγκριθεί, εφόσον κριθεί ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια.

ΠΗΓΗ