Google: Πρόστιμο 75 εκατ. δολ. από την Τουρκία
Πρόστιμο 2,61 δισεκατομμυρίων λιρών (75 εκατομμύρια δολάρια) επέβαλε η αρχή ανταγωνισμού στην Google της Alphabet Inc, κατηγορώντας τον τεχνολογικό κολοσσό ότι εκμεταλλεύτηκε τη δεσπόζουσα θέση του στην αγορά υπηρεσιών διακομιστών διαφημίσεων.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η τουρκική ρυθμιστική αρχή, η Google έχει ευνοήσει τη δική της υπηρεσία από την πλευρά της προσφοράς (SSP) έναντι των αντιπάλων της και αυτή η κίνηση δυσκόλεψε τις λειτουργίες των ανταγωνιστών της.
Η Google πρέπει να διασφαλίσει εντός έξι μηνών ότι οι ανταγωνιστές δεν βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και να παρέχει σε SSP τρίτων παρόμοιους όρους που ισχύουν για τις δικές της υπηρεσίες, πρόσθεσε η ρυθμιστική αρχή.
Η μη συμμόρφωση θα έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω καθημερινά πρόστιμα, ανέφερε η αρχή. Η Google μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.
Τον Ιούνιο, η τουρκική αντιμονοπωλιακή επιτροπή επέβαλε στην Google πρόστιμο 482 εκατομμυρίων λιρών για την υπηρεσία αναζήτησης ξενοδοχείων.
Στο μικροσκόπιο της Ευρώπης
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ζήτησαν από την Google να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μια μυστική διαφημιστική συνεργασία με τη Meta, η οποία παρακάμπτει τους κανόνες της ίδιας της εταιρείας αναζήτησης σχετικά με το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται οι ανήλικοι στο διαδίκτυο.
Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξετάζουν μια σειρά από διαφημιστικές καμπάνιες που προωθούν το Instagram σε εφήβους στο YouTube.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times, τον περασμένο Οκτώβριο, οι ρυθμιστικές αρχές της επιτροπής διέταξαν τους δικηγόρους της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της Google, να ελέγξουν και να συγκεντρώνουν δεδομένα, παρουσιάσεις, εσωτερικές συνομιλίες και email που σχετίζονται με τις διαφημιστικές καμπάνιες.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το υλικό αυτό συγκεντρώθηκε στην εσωτερική έρευνα της Google, με την κωδική ονομασία “Tangerine Owl”. Αυτές οι πληροφορίες παρουσιάστηκαν σε αξιωματούχους των Βρυξελλών που αποφασίζουν αν θα δράσουν.
Η επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει.