Για το νέο έτος το νομοσχέδιο με τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια αγροτών και συνεταιρισμών

Για το νέο έτος το νομοσχέδιο με τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια αγροτών και συνεταιρισμών
61 / 100

Παρά το γεγονός πως η δημιουργία ενός νέου πλαισίου διαχείρισης των κόκκινων αγροτικών δανείων, μέσω του οποίου θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής τους και μείωσης του επιτοκίου τους, ενώ παράλληλα θα προβλέπονται η διαγραφή τόκων, η απομείωση δανείων αλλά και η μερική ή ολική διαγραφή αυτού, είχε προαναγγελθεί τόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο της 30ης Σεπτεμβρίου 2024, όσο και στο αντίστοιχο της της 25ης Νοεμβρίου 2024, τελικά μετατίθεται για το νέο έτος.

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2025, την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια του νέου χρόνου, η οποία θα «αφορά σε είκοσι μία χιλιάδες αγρότες και σε περισσότερους από επτακόσιους πενήντα αγροτικούς συνεταιρισμούς, τα μέλη των διοικήσεων των οποίων προφανώς βρίσκονται με δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία, ακριβώς γιατί υπάρχουν θέματα και ζητήματα, τα οποία άπτονται μιας συγκεκριμένης νομοθετικής πραγματικότητας που έρχεται από το παρελθόν. Και με αυτόν τον τρόπο επιχειρούμε να δώσουμε μια πραγματική ώθηση σε ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου, απαλλάσσοντάς τον από βάρη και υποχρεώσεις που έρχονται από το παρελθόν».

Ακολούθως, απαντώντας, στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μάντζου και ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε σχετικά με το κόκκινα δάνεια: «Ποιος φέρνει τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια; Ξεχάσατε ότι έγιναν προσπάθειες στο παρελθόν; Ξεχάσατε τον κ. Κόκκαλη, που ως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επιχείρησε να περάσει τέτοια ρύθμιση και δεν κατάφερε; Αν πιστεύει κάποιος ότι η προσπάθεια να διευθετηθούν τέτοιες εκκρεμότητες είναι εύκολη, ας έρθει να μας δείξει πώς γίνεται. Αυτή η ρύθμιση είναι αποτέλεσμα τεράστιας προσπάθειας».

Η συγκεκριμένη απάντηση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη ο οποίος υπενθύμισε πως η ρύθμισή του είχε πάρει την έγκριση της Τραπέζης της Ελλάδος, από τον κ. Στουρνάρα και προέβλεπε τρία πράγματα: Διαγραφή όλων των εξωλογιστικών τόκων, δυνατότητα διαγραφής έως και 60% του κεφαλαίου και υπολογισμό των πανωτοκίων. Διήρκησε μόλις για έξι μήνες, γιατί έγιναν εκλογές το 2019 και καταργήθηκε, με την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ