Εκτός ελέγχου η αύξηση των αποζημιώσεων Υγείας των ασφαλιστικών εταιρειών

Εκτός ελέγχου η αύξηση των αποζημιώσεων Υγείας των ασφαλιστικών εταιρειών
60 / 100 SEO Score

Ξεπέρασαν τα 353 εκατ. ευρώ πέρυσι οι αποζημιώσεις που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες για νοσοκομειακά προγράμματα, σημειώνοντας μέσα σε ένα έτος αύξηση 67%, τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις αποζημιώσεις του κλάδου. Το 2023, οι ασφαλιστικές είχαν καταβάλει 211 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις νοσοκομειακών προγραμμάτων.

Αν και οι ασφαλιστικές εταιρίες παραδοσιακά χαίρονται όταν παρουσιάζουν τις αποζημιώσεις που έχουν καταβάλει γιατί έτσι γίνεται κατανοητό το κοινωνικό τους αποτύπωμα, δεν είναι ευχαριστημένες καθόλου τελευταία με τα νοσοκομειακά κόστη, τα οποία εκτιμούν ότι έχουν αυξηθεί δυσανάλογα.

Τα παραπάνω ποσά αντιστοιχούν στις ατομικές ασφαλίσεις – όχι τις ομαδικές – και έχουν εκτοξεύσει τις δαπάνες υγείας στον κλάδο που ξεπερνούν πλέον το 30% των συνολικών δαπανών στις ατομικές ασφαλίσεις. Αυτό, παρά το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις από τα αυτόνομα συμβόλαια για ασθένειες και ατυχήματα που πλέον προτιμούν οι ασφαλιστικές, προσθέτουν ένα επιπλέον ποσό νοσοκομειακών αποζημιώσεων 236 εκατ. ευρώ. Αλλά τουλάχιστον στα αυτόνομα συμβόλαια, κατά κανόνα νέα συμβόλαια, οι αποζημιώσεις το 2024 ήταν 6,2% μειωμένες, από το 2023.

Τα στοιχεία προέρχονται από την καθιερωμένη ετήσια έρευνα των ασφαλιστικών εταιριών, στην οποία συμμετείχαν 19 εταιρίες οι οποίες καλύπτουν ποσοστό άνω του 94% των ασφαλίσεων ζωής και υγείας στην Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες είχαν αυξημένη παραγωγή το 2024, κατέβαλαν επίσης αυξημένες αποζημιώσεις. Καυτό ζήτημα στον κλάδο είναι πλέον το ζήτημα των νοσοκομειακών δαπανών, με το σύνολο των εταιριών να δείχνει προς την κατεύθυνση των ιδιωτικών κλινικών και μάλιστα συγκεκριμένων κλινικών.

Υπενθυμίζεται ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες είχαν επιχειρήσει να αυξήσουν τα ασφάλιστρα υγείας κατά 14% πριν τελικά καθοριστούν μέσες αυξήσεις 7%. Με την Εθνική Ασφαλιστική να έχει τα περισσότερα από τα παλαιά συμβόλαια που επιφέρουν δαπάνες, αν και όλες οι ασφαλιστικές έχουν ανάλογα συμβόλαια, η νέα διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, επιχείρησε να κατευθύνει μέρος των ασφαλισμένων για τις ανάγκες τους σε άλλες κλινικές προκαλώντας αντιδράσεις και αναστάτωση που την υποχρέωσαν να παγώσει τις αλλαγές.

Ωστόσο η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος έριξε φως στο πρόβλημα αποκαλύπτοντας πρακτικές των κλινικών οι οποίες εκτιμάται ότι έχουν αυξήσει υπέρογκα τις νοσοκομειακές δαπάνες.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το μοντέλο με το οποίο τιμολογούν οι κλινικές “τείνει να οδηγεί σε υπερπαροχή υπηρεσιών, λόγω των κινήτρων που παρέχει για όγκο υπηρεσιών ανεξάρτητα από τις ανάγκες των ασθενών και για μεγαλύτερης διάρκειας νοσηλείες”.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ