Ακρίβεια: Νέες ανατιμήσεις σε καφέ, κακάο και μοσχαρίσιο κρέας

Αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις τιμών βρίσκονται οι καταναλωτές, με την κλιματική κρίση να επηρεάζει την παραγωγή βασικών προϊόντων, όπως ο καφές και το κακάο.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το υπουργείο Ανάπτυξης, βλέποντας το διεθνές ράλι τιμών, επιχειρεί να ανακόψει ένα νέο κύμα ακρίβειας στα ράφια των σούπερ μάρκετ, καλώντας τις επιχειρήσεις τροφίμων, τις πολυεθνικές και τα σούπερ μάρκετ να απορροφήσουν μέρος των αυξήσεων μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους τους.
Ενδεικτικά, η Ελληνική Ένωση Καφέ έχει ήδη προαναγγείλει αυξήσεις στην τιμή του καφέ από 10% έως 30% από τα τέλη του μήνα. Το υπουργείο Ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης, ζητά από τις επιχειρήσεις να περιορίσουν τις αυξήσεις σε αναπόφευκτα ακριβά προϊόντα και να μειώσουν τις τιμές σε όσα δεν έχουν επηρεαστεί από εξωγενείς παράγοντες, τονίζοντας πως παρατηρούνται περιπτώσεις προϊόντων με αδικαιολόγητες ανατιμήσεις.
Όπως δήλωσε νωρίτερα στο ΕΡΤNews ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, έφερε ως παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το 2024 οι μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου αύξησαν τον τζίρο τους περίπου στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ, αύξηση η οποία δεν οφείλεται στον πληθωρισμό, αλλά στην αύξηση της κατανάλωσης.
Όσον αφορά στο μοσχαρίσιο κρέας, στο οποίο αναφέρθηκε εκτενώς ο υπουργός Ανάπτυξης, είπε πως “περιμένουμε ανατιμήσεις. Ήδη έχουμε κάποιες μικρές αυξήσεις, ωστόσο αναμένεται να κλιμακωθεί η κατάσταση το επόμενο διάστημα λόγω του ευρωπαϊκού κανονισμού για την πράσινη μετάβαση, που οδηγεί σε μείωση της παραγωγής του βόειου κρέατος, οπότε το επόμενο διάστημα αναμένονται νέες ανατιμήσεις και σε αυτό το προϊόν.
“Υπάρχει μια σειρά προϊόντων τα οποία αυξάνονται και μάλιστα έχουν αυξηθεί πολύ το τελευταίο διάστημα διεθνώς, όπως καφές, κακάο, το μοσχαρίσιο κρέας εξαιτίας πολύ συγκεκριμένων επιλογών που έχουν υπάρξει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου μειώνεται η προσφορά του κρέατος. Εάν λοιπόν δεν δουλέψουμε περαιτέρω, να ενισχύσουμε την δική μας παραγωγή, τη δική μας ασφάλεια σε βασικά είδη διαβίωσης και τρόφιμα, είναι προφανές ότι θα είμαστε πολύ περισσότερο ευάλωτοι σε διεθνείς πληθωριστικές πιέσεις” τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Αύξηση του πληθωρισμού σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ
Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός, δηλαδή ο συγκρίσιμος με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, αυξήθηκε 3,1% τον Ιανουάριο φέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2024, έναντι αύξησης 3,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2024 με το 2023.
Οριακά ανέβηκε ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού τον Ιανουάριο εφέτος. Συγκεκριμένα κινήθηκε αυξητικά κατά 2,7% από 2,6% τον περασμένο Δεκέμβριο. Τον Ιανουάριο του 2024 η αύξηση ήταν 3,1%. Και πάλι, βέβαια, ανοδικά κινήθηκαν τα είδη διατροφής (παρά τη μεγάλη μείωση της τιμής στο ελαιόλαδο), οι υπηρεσίες και τα ενοίκια των κατοικιών, τα ασφάλιστρα υγείας, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση της τιμής στο φυσικό αέριο.