“Χαστούκι” του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου στην ΕΚΤ: Είστε χαλαροί στο θέμα των κόκκινων δανείων

 28/03/2024    06 : 24 : 51
εκτ
66 / 100

Όλα τα είχε η… Μαριορή ο Michails Kozlovs της έλειπε. Πρόκειται για τον Λετονό επικεφαλής του τμήματος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον τραπεζικό τομέα, που πρακτικά ελέγχει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως αναμετέδωσε το Euro2day.gr, οι ελεγκτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ολίγον… χαλαρή στην εποπτεία του πιστωτικού ρίσκου των 110 μεγάλων «συστημικών» τραπεζών, με επίκεντρο (καλά το καταλάβατε) την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Ο έλεγχος έγινε στον εποπτικό κύκλο του 2021, σε δείγμα 10 τραπεζών, «με διαπιστωμένες προκλήσεις σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια». Ευλόγως, ανάμεσα τους θα πρέπει να ήταν και ελληνικές τράπεζες.

Με δύο κουβέντες, ανάμεσα στις προτάσεις των ελεγκτών είναι να σφίξουν περαιτέρω τα λουριά στο χειρισμό του πιστωτικού κινδύνου, που σημαίνει down the road νέους… πονοκεφάλους και για τους Έλληνες τραπεζίτες, πιθανώς και περισσότερες απαιτήσεις για το σχηματισμό προβλέψεων.

Όπως διπλωματικά αναφέρεται και στην έκθεση των ελεγκτών, όλα αυτά δεν είναι άσχετα με τις προβλέψεις της ίδιας της ΕΚΤ ότι το οutlook για τον τραπεζικό τομέα χειροτερεύει εν μέσω ασθενών οικονομικών προοπτικών στην Ευρώπη και αυξανόμενου πιστωτικού ρίσκου.

Άσχετα επίσης δεν είναι και με την τραπεζική αναταραχή στις ΗΠΑ (κάλλιο γαϊδουρόδενε, λέει η παροιμία παρά γαϊδουρογύρευε), καθώς και με τις εκτιμήσεις ότι μέσω πιέσεων στο Real Estate τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη μπορεί να αυξηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}