Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ η Πελοπόννησος για εκτεταμένη φοροδιαφυγή
Συναγερμός για φοροδιαφυγή στην Πελοπόννησο
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ανά τρεις ημέρες διαφορετικά κλιμάκια επισκέπτονται την ίδια περιοχή. Οπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, ουσιαστικά οι ελεγκτές λειτουργούν με κυκλικό σχήμα, έτσι ώστε να μην πηγαίνουν τα ίδια κλιμάκια στις ίδιες περιοχές. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται και περιπτώσεις περίεργων συναλλαγών, ενώ οι ελεγκτές που επιλέγονται είναι από άλλες περιφέρειες της χώρας.
Σε επιτήρηση βρίσκεται η Πελοπόννησος, καθώς από τα τέλη Ιουνίου καταγράφονται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής. Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει αναβαθμίσει την περιοχή ως υψηλής παραβατικότητας, καθώς έχει διαπιστώσει μη έκδοση αποδείξεων σε δωμάτια ενοικίασης, εστιατόρια, αλλά και είδη δώρων.
Τα ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν αυξήσει τον αριθμό των επισκεπτών στην περιφέρεια της Πελοποννήσου και ήδη κλιμάκια σαρώνουν όλη την περιοχή, κυρίως τις περιοχές όπου διαπιστώθηκαν οι περισσότερες παραβάσεις. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ανά τρεις ημέρες διαφορετικά κλιμάκια επισκέπτονται την ίδια περιοχή. Οπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, ουσιαστικά οι ελεγκτές λειτουργούν με κυκλικό σχήμα, έτσι ώστε να μην πηγαίνουν τα ίδια κλιμάκια στις ίδιες περιοχές. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται και περιπτώσεις περίεργων συναλλαγών, ενώ οι ελεγκτές που επιλέγονται είναι από άλλες περιφέρειες της χώρας.
Η μη έκδοση απόδειξης δεν αποτελεί εξαίρεση στην περιοχή αλλά κανόνα, με τους ιδιοκτήτες εστιατορίων να προσκομίζουν στους πελάτες δελτία παραγγελιών (αντί απόδειξης), ενώ δεν λείπουν και οι συναλλαγές. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που το ποσό που πρέπει να καταβληθεί ανέρχεται στα 50 ευρώ γίνεται μία έκπτωση των 5 ευρώ και, φυσικά, χωρίς απόδειξη. Ετσι λοιπόν ο καταστηματάρχης κερδίζει τον ΦΠΑ, ενώ το εισόδημα μπαίνει στην τσέπη του αφορολόγητο.
Αντιθέτως στα νησιά, που επίσης είναι έντονη η παρουσία των ελεγκτών, φαίνεται ότι έχει εμπεδωθεί κάποιο κλίμα φορολογικής συμμόρφωσης μια και οι καλοκαιρινές αποβάσεις ελεγκτών και τα λουκέτα έχουν φοβίσει τους καταστηματάρχες. Το περυσινό έτος είχε καταγραφεί ρεκόρ λουκέτων στα νησιά Ανδρος και Πάρος. Φέτος τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι σε αυτά τα δύο νησιά κόβουν αποδείξεις.