Σε 7η αύξηση επιτοκίου προχωρά η ΕΚΤ. Σε απόγνωση επιχειρήσεις και νοικοκυριά

 28/03/2024    04 : 37 : 50
εκτ
73 / 100

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, επιλέγοντας μια μικρότερη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% σήμερα, 4 Μαΐου 2023, ενώ παράλληλα θα υποδείξει ότι θα υπάρξουν και άλλες αυξήσεις.

Η απόφαση της ΕΚΤ θα ακολουθήσει την απόφαση της αμερικανικής Fed, η οποία επίσης αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

“Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης και να δείξει την πρόθεσή της για περαιτέρω αύξηση”, δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της Allianz Global Investors, Franck Dixmier, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας για τον καθορισμό των επιτοκίων.

“Ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται σχεδόν στο τέλος του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέχει ακόμη πολύ από οποιαδήποτε στροφή”.

Μια αύξηση των επιτοκίων την Πέμπτη θα σηματοδοτούσε την έβδομη διαδοχική αύξηση για την ΕΚΤ, η οποία έχει ήδη αυξήσει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων από το -0,5% στο 3,0% από τον περασμένο Ιούλιο, τον πιο επιθετικό κύκλο αύξησης από την έναρξη του ενιαίου νομίσματος.

Αυτό έχει καταστήσει υψηλότερο το κόστος δανεισμού τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές, αλλά η ΕΚΤ έχει τονίσει ότι η σύσφιξη είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί ένα ακόμη πιο επιζήμιο σπιράλ αύξησης τιμών.

Θα ζητήσουν μεγαλύτερες αυξήσεις τα “γεράκια”

Τα “γεράκια” της πολιτικής στο Διοικητικό Συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένης της Isabel Schnabel, έχουν τονίσει ότι μια ακόμη αύξηση κατά 0,50 ποσοστιαίες μονάδες παραμένει στο τραπέζι, ανάλογα με τα εισερχόμενα στοιχεία.

Όμως, ο περιοριστικός αντίκτυπος των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων στις συνθήκες χρηματοδότησης, που ενισχύθηκε περαιτέρω από την πρόσφατη σειρά τραπεζικών καταρρεύσεων στις ΗΠΑ και την Ελβετία, θεωρείται ότι γέρνει την πλάστιγγα υπέρ μιας πιο μετριοπαθούς κίνησης.

Νέα στοιχεία στις αρχές αυτής της εβδομάδας έδειξαν ότι ο γενικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7,0% τον Απρίλιο από 6,9% τον Μάρτιο, μετά από πέντε μήνες μείωσης.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο πυρήνας του πληθωρισμού – ο οποίος φιλτράρει τις ευμετάβλητες συνιστώσες των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας και θεωρείται ότι αντικατοπτρίζει καλύτερα την υποκείμενη τάση – υποχώρησε για πρώτη φορά σε 10 μήνες.

Η έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό έδειξε επίσης ότι οι τράπεζες έχουν γίνει πολύ πιο επιφυλακτικές όσον αφορά τη χορήγηση δανείων, αυστηροποιώντας τα πιστωτικά τους πρότυπα με τον ταχύτερο ρυθμό από την κρίση χρέους του ευρώ πριν από μια δεκαετία, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων αρχίζουν να μεταδίδονται στην πραγματική οικονομία, επιβραδύνοντας τόσο την οικονομία όσο και την αύξηση των τιμών.

Μακριά το τέλος της σύσφιξης

Η έρευνα για τον τραπεζικό δανεισμό και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο “ενισχύει την πεποίθησή μας ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τον ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής αυτή την εβδομάδα, σε μια αύξηση 25 μ.β.”, αναφέρει σε σημείωμά του ο οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, Claus Vistesen.

Ενώ ο οικονομολόγος της Berenberg, Holger Schmieding, ποντάρει επίσης σε αύξηση κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες την Πέμπτη, βλέπει πιθανότητα 30% ότι τα γεράκια της πολιτικής θα προωθήσουν άλλη μια αύξηση κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, επισημαίνοντας μια σειρά ισχυρών επιχειρημάτων υπέρ της επιθετικής δράσης: ο τρέχων πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι τριπλάσιος του στόχου, οι μισθολογικές συμφωνίες συνεχίζουν να προσθέτουν πιέσεις και ο σύντομος τραπεζικός σεισμός στην Ευρώπη έχει σε μεγάλο βαθμό υποχωρήσει.

Όποιο και αν είναι το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων, η πρόεδρος Christine Lagarde θα αποφύγει να σηματοδοτήσει το τέλος της σύσφιξης, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της ΕΚΤ να επιτύχει τους στόχους της και τονίζοντας ότι η μελλοντική δράση θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα στοιχεία.

Οι αγορές στοιχηματίζουν επί του παρόντος ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα κορυφωθεί στο 3,75%.

Ένα νέο «μέτωπο» ανοίγει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την ΕΚΤ

Τα στοιχεία για την εξέλιξη του πληθωρισμού του Απριλίου, πέρα από το χαρακτηριστικό της επίμονης πληθωριστικής πίεσης – αύξηση στο 7% από 6,9% – καταγράφουν την ανάδυση ενός «παλιού» προβλήματος στην Ευρωζώνη, της «απόκλισης» από οικονομία σε οικονομία όταν οι πιέσεις αυξάνονται.

Πράγματι, πίσω από τον δείκτη του 7% στην Ευρώπη, «κρύβονται» επιμέρους εθνικοί δείκτες που κινούνται με τεράστιες αποκλίσεις από το 2,7% μέχρι και το 15%.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, μια «ενιαία» νομισματική πολιτική είτε στην κατεύθυνση της σύσφιξης (όπως αναμένεται να συμβεί την Πέμπτη), είτε στην κατεύθυνση της χαλάρωσης (όπως δεν αναμένεται να συμβεί τουλάχιστον μέσα στο 2023), δεν μπορεί να κάνει άλλο παρά να τροφοδοτεί την περαιτέρω απόκλιση ανάμεσα στις οικονομίες της Ευρωζώνης, με μη σταθμισμένα ως προς τις συνέπειές τους αποτελέσματα…

Κάποια από αυτά, πέραν εκείνων που ήδη καταγράφονται, αποτυπώθηκαν ήδη με εντυπωσιακό τρόπο στην τελευταία έρευνα της ΕΚΤ που αφορά την δανειοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Όπως φαίνεται πλέον ξεκάθαρα στην έρευνα (The euro area bank lending survey – First quarter of 2023 (europa.eu)) οι τράπεζες της Ευρώπης σαν συνέπεια του νέου περιβάλλοντος, καθιστούν δυσκολότερο για επιχειρήσεις και νοικοκυριά να δανειστούν.

Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι και οι επιχειρήσεις είναι πολύ λιγότερο πρόθυμες να ζητήσουν δάνεια. Προφανώς, η σημασία αυτής της καταγραφής είναι τεράστια όσον αφορά την συνέχεια για την οικονομία.

Σύμφωνα με το διάγραμμα που παρατίθεται από το Βloomberg, με βάση τα στοιχεία της ΕΚΤ, η «ζήτηση» για δάνεια από επιχειρήσεις έχει πέσει σε επίπεδα ανάλογα εκείνων που είχαν σημειωθεί μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Αλλά και από την πλευρά των τραπεζών, όπως διαπιστώνεται από την Έρευνα της ΕΚΤ, η δυσκολία να δοθεί δάνειο από τις τράπεζες βρίσκεται σε επίπεδα επίσης ανάλογα της προηγούμενης δεκαετίας στην περίοδο της κρίσης δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη.

Παρ’ όλα αυτά, ο πληθωρισμός τον Απρίλιο όχι μόνο δεν διολίσθησε αλλά μόλις λίγα 24ωρα πριν από την ημέρα απόφασης της ΕΚΤ για το τι θα κάνει με τα επιτόκια, αυξήθηκε εκ νέου – κατ’ ελάχιστον – διευρύνοντας τις αποκλίσεις στις πιέσεις που βρίσκονται οι οικονομίες της Ευρωζώνης.

Η εικόνα με άλλα λόγια, γίνεται ακόμα πιο πιεστική όσο αφορά την διαφοροποίηση των συνεπειών της «ενιαίας» νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη μεταξύ των χωρών μελών.

Συνολικά, το ευρώ γίνεται ακριβότερο και περισσότερο δύσκολα προσβάσιμο για τις οικονομίες της Ευρωζώνης, αλλά για ορισμένες αυτό είναι πολύ χειρότερο από όσο σε κάποιες άλλες σε μία περίοδο που έτσι κι αλλιώς οι οικονομίες βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση, ανάμεσα στις συμπληγάδες του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων.

Ραγδαία μείωση ρευστότητας
Το πόσο ασφυκτική είναι αυτή η πίεση αποτυπώνεται – τα στοιχεία αφορούν την αμερικάνικη οικονομία αλλά η κατάσταση δεν είναι διαφορετική στην Ε.Ε. – στο ακόλουθο γράφημα της Fed.

ρευστοτητα

Η διαθεσιμότητα ρευστότητας στο σύστημα συρρικνώνεται σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Fed με τον ταχύτερο ρυθμό από την δεκαετία… του 60′.

Και οπωσδήποτε ταχύτερα από ό,τι συνέβη με την κρίση του 2008. Με αυτά τα δεδομένα, μπορεί να δει κανείς με μεγαλύτερη ευκρίνεια τα αίτια τόσο της μεγάλης συρρίκνωσης παροχής δανείων από τις τράπεζες όσο και την αυξανόμενη απροθυμία των επιχειρήσεων να τα ζητήσουν από τις τράπεζες υπό τις παρούσες συνθήκες.

Αυτό βέβαια αφορά περισσότερο τις υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις, ενώ αντίθετα η ζήτηση για αναχρηματοδότηση δανείων από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στην ζώνη του «λυκόφωτος» αυξάνεται, αλλά δεν ικανοποιείται.

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}