Οι πλειστηριασμοί της Εφορίας και το “παραμύθι” της κουλτούρας πληρωμών που ξαναβγαίνει από το ντουλάπι για τους δανειολήπτες

 29/03/2024    02 : 34 : 33
pleistiriasmos akinita
72 / 100

Πλειστηριασμοί και για χρέη στην εφορία

Ο φόβος των πλειστηριασμών επανέρχεται και μάλιστα διπλός για τους οφειλέτες. Δεν είναι δηλαδή μόνο όσοι χρωστούν δάνεια που πλέον διαχειρίζονται τα funds, είναι και η Εφορία που ξεπαγώνει τους πλειστηριασμούς και έχει ήδη βγάλει πρόγραμμα αναγκαστικών μέτρων για τους επόμενους μήνες.

Τα πολλά χρέη στην εφορία και ο κίνδυνος οι κακοπληρωτές να γίνουν τσουνάμι, οδηγεί την ΑΑΔΕ σε επιλεγμένες κινήσεις προκειμένου να εισπραχθούν τα χρέη.

Μεταδίδει το ot.gr

Βεβαίως πάντα τα αναγκαστικά μέτρα είναι κλιμακούμενα και ανάλογα με το ύψος των οφειλών. Δεν θα δούμε δηλαδή κατασχέσεις κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, όμως, το μήνυμα που θέλουν να σταλεί είναι «ρυθμίστε τα χρέη σας».

Οσοι οφείλουν έως 50 ευρώ γλιτώνουν τα αναγκαστικά μέτρα, όμως οι πλειστηριασμοί ακινήτων ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι, όπως και οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Δεν επιβάλλεται κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς την Εφορία που υπολείπονται του συνολικού ποσού ύψους πενήντα (50) ευρώ, αλλά εφόσον επιβληθεί, το ποσό δεν επιστρέφεται. Προφανώς οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών επιβάλλονται για ποσά από 51 ευρώ και πάνω.

Υπενθυμίζεται ότι δεν επιβάλλεται κατάσχεση ακινήτων, καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, εφόσον το συνολικό ύψος του χρέους υπολείπεται των πεντακοσίων (500) ευρώ. Οι κατασχέσεις κινητών και ακινήτων επιβάλλονται για χρέη άνω των 500 ευρώ.

Για οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 70.000 ευρώ, οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών γίνονται αυθημερόν με ένα e-mail.

Μετά τη δέσμευση και εντός δύο (2) ημερών, ενημερώνεται για το ύψος του δεσμευθέντος ποσού η ΑΑΔΕ, η οποία οφείλει να επιβάλει κατάσχεση, το αργότερο σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες από την ηλεκτρονική παραλαβή της ενημερωτικής απάντησης, άλλως το πιστωτικό ίδρυμα προβαίνει στην άμεση άρση της επιβληθείσας δέσμευσης.

Τα funds και το λάθος μήνυμα…

Στα χέρια των funds και κατ’ επέκταση στα χέρια των εταιρειών διαχείρισης δανείων και των εισπρακτικών, βρίσκεται σχεδόν το σύνολο των «κόκκινων» δανείων.

Και μπορεί αυτό να είναι καλό για τις τράπεζες (και την οικονομία γενικότερα) αφού «καθαρίζουν» τους ισολογισμούς τους, από την άλλη, υπάρχουν πολλά προβλήματα στη δευτερογενή αγορά. Και πολλές περιπτώσεις όπου ο οφειλέτης, ο δανειολήπτης δέχεται αφόρητες πιέσεις.

Ασφαλώς η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο κ. Σταϊκούρας κατά των servicers ήταν επιβεβλημένος, από την άλλη όμως δεν πρέπει να δοθεί μήνυμα που θα εκλάβουν διαφορετικά οι κακοπληρωτές, ειδικά όσοι το κάνουν επίτηδες.

Η κριτική που δέχεται η κυβέρνηση είναι ότι δεν υποχρεώνει τα funds να έρθουν σε συνεννόηση με τον δανειολήπτη και να του «πουλήσουν» το δάνειο σε χαμηλότερη τιμή. Αφού δηλαδή το έχουν αγοράσει από τις τράπεζες σε χαμηλή τιμή, θα μπορούσαν να εισπράξουν ένα ποσό από τον δανειολήπτη, χωρίς αναγκαστικά μέτρα και εκβιασμούς, κι όλοι να είναι ευχαριστημένοι.

Κάτι τέτοιο όμως θα έστελνε λάθος μήνυμα σε όλους τους δανειολήπτες. Να σταματήσουν δηλαδή να πληρώνουν και να έρθει το fund να διαπραγματευτεί για ποσό κατά πολύ χαμηλότερο από το αρχικό δάνειο. Αυτό θα ήταν καταστροφικό.

…. Η αναβολή, το αίμα και οι χαμηλές τιμές

Όμως, στην συγκεκριμένη αγορά έχουμε μια υποβόσκουσα σύγκρουση. Εκλογές με πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας δεν θα μπορούσαν να γίνουν για τη Νέα Δημοκρατία, γι’ αυτό και ο Χρήστος Σταϊκούρας έβαλε φρένο στους πλειστηριασμούς. Μέχρι να ψηφίσουμε προφανώς, μετά ποιος ξέρει. Από την άλλη οι servicers είναι εξοργισμένοι διότι «ήθελαν αίμα» αφού αγόρασαν κόκκινα δάνεια και δεν μπορούν να πιέσουν τους οφειλέτες.

Το πρόβλημα είναι το εξής: Πολλές εταιρείες διαχείρισης αγόρασαν πακέτο δανείων παίρνοντας και οι ίδιες δάνεια, οπότε θα έχουν πρόβλημα με το να μην εισπράττουν.

Από την άλλη, ό,τι κόκκινο δάνειο απέμεινε για να βγει προς πώληση μπορεί να πάει στα… αζήτητα ή σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Ποιος να αγοράσει όταν ξέρει ότι για τους επόμενους μήνες μέχρι τις εκλογές δεν θα μπορεί να εισπράττει καθώς δεν θα μπορεί να πιέζει με το έσχατο μέτρο των πλειστηριασμών. Για παράδειγμα πόσο θα μπορούσε να πουληθεί ένα πακέτο της PQH ύψους 5 δις ευρώ που θα βγει τους επόμενους μήνες; Και ποιοι θα σπεύσουν να το πάρουν φοβούμενοι για αλλαγή των όρων του παιχνιδιού εν μέσω προεκλογικής ή και μετεκλογικής πολιτικής αναταραχής;

——————————————————————-

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για όλους τους Δανειολήπτες !!!

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_3.html

ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_92.html

ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΛΗΤΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_55.html

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΑΝΕΙΩΝ & ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ

https://bit.ly/3AAXWHm

ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ & ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/2015/11/blog-post_28.html

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_93.html

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_41.html

STOP SERVICERS & FUNDS

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/nea-stop-funds-funds.html

2η ΕΥΚΑΙΡΙΑ – ΕΚΟΥΣΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΜΙΚΡΟΥ & ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/2.html

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}