Οικονομική κρίση: Η «θεραπεία» της αύξησης των επιτοκίων χειρότερη από την πάθηση του πληθωρισμού

 28/03/2024    06 : 08 : 43
fed
72 / 100

Με την οικονομική κρίση να έχει για τα καλά «χτυπήσει» τις πόρτες των διεθνών χρηματιστηρίων και τις οικονομικές προβλέψεις να κυμαίνονται σε αρνητικά επίπεδα για το μέλλον, σήμερα το απόγευμα για ακόμη μια φορά είδαμε τις αρνητικές συνέπειες του αυξανόμενου πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Ευρώπη μιας και οι δείκτες «βάρεσαν κόκκινο».

Είναι γνωστό, ότι η Fed κάνει πραγματικά ότι μπορεί να σώσει τις ΗΠΑ από τον πληθωρισμό, όμως ενδέχεται η θεραπεία να είναι χειρότερη από την πάθηση για όλους τους υπόλοιπους από μάς. Και θα εξηγήσουμε το γιατί.

Οι ελπίδες για κορύφωση του πληθωρισμού

Εάν αρκετοί στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού θεωρούσαν και περίμεναν, ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί το καλοκαίρι, η έκθεση για τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο διέψευσε αυτές τις ελπίδες με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και τον Πρόεδρο της Powell ουσιαστικά να αισθάνονται δικαιωμένοι και να προχωρούν με πιο επιτακτικά βήματα σε μια πολιτική με τα επιτόκια για την πολυπόθητη μείωση του πληθωρισμού.

Τι θα γίνει εάν η Fed αυξήσει τα επιτόκια με μεγάλη ένταση:

1) Τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας θα σπάσουν.
2) Η παγκόσμια ύφεση θα πλήξει με τη σειρά της την ανάπτυξη των ΗΠΑ.
3) Τότε θα βρεθούμε αδιάκοπα στη σφαίρα των ακούσιων συνεπειών.

Όλοι ακολουθούν τις αποδόσεις του αμερικανικού δημοσίου

Οι παγκόσμιες αγορές ομολόγων ακολουθούν εκεί που πηγαίνουν οι αποδόσεις του αμερικανικού δημοσίου δύο ετών – και η τροχιά τους είναι τρομακτική για τις οικονομίες και τα νομίσματα που δεν μπορούν να ταιριάξουν με τα επιτόκια.

Το προηγούμενο έτος, οι αποδόσεις ήταν στο 0,2%. τώρα είναι 19 φορές υψηλότερες! Και όλα αυτά προτού ξεκινήσει η ποσοτική σύσφιξη της Fed με την βοήθεια των 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά μήνα.

Το δολάριο σε πρώτο πλάνο και το κυρίαρχο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα

Έχουμε αναφερθεί και κατά το παρελθόν, πως το δολάριο είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, και πως όλοι εκτός των ΗΠΑ θα αισθανθούν τον αντίκτυπο εάν η ρευστότητα μικρύνει με μια ταυτόχρονη αύξηση των επιτοκίων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι αμερικανοί επενδυτές να μην έχουν κανένα κίνητρο, και να απομακρυνθούν από τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία.

Η έρευνα της Bank of America

Η τελευταία έρευνα της Bank of America παγκοσμίως για τους διαχειριστές κεφαλαίων, που κυκλοφόρησε την Τρίτη, δείχνει τη μεγαλύτερη υποβαρύτητα των παγκόσμιων μετοχών στην ιστορία της.Είναι πολύ δύσκολο για άλλες οικονομίες και αγορές να ανταγωνίζονται όταν όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε ισχυρότερο δολάριο.
Παράλληλα, στην άλλη πλευρά της Ευρασίας, τόσο το ευρώ όσο και η λίρα συναγωνίζονται χαμηλότερα έναντι του δολαρίου από την άνοιξη του περασμένου έτους.

Η Ευρώπη στο στόχαστρο

Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο της ενεργειακής κρίσης λόγω της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο και αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το δούμε σε μεγάλο βαθμό μιας και η ανάπτυξη εξανεμίζεται μπροστά μας, με το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει «ισοπεδωθεί» όλο αυτό το έτος και τμήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διολισθαίνουν σε ύφεση.

Αυξάνοντας τα επιτόκια…. μειώνεις την ρευστότητα

Υπό αυτό το πρίσμα, και σε άμεση συνάφεια με τα προαναφερόμενα, οι αναλυτές της Deutsche Bank AG αναμένουν ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί έως και 4% το επόμενο έτος.

Όπως η Fed, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας δεν σκέφτονται απλώς να αυξήσουν τα επιτόκια, αλλά και να μειώσουν τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και να αντιστρέψουν τις αγορές ομολόγων ποσοτικής χαλάρωσης — όλα ταυτόχρονα.

Αυτό θα συμβεί επειδή βασικά επιτρέψαμε στη Fed να ορίσει επιτόκια για ολόκληρο τον κόσμο επισημαίνουν κορυφαίοι οικονομικοί αναλυτές.

Το στοίχημα για τη Fed

O Πρόεδρος της Fed Powell έχει να «κερδίσει ένα στοίχημα» καθώς πρέπει να αποδείξει στη πράξη γιατι δεν χρειάζεται κάθε οικονομία και δη η αμερικανική υψηλότερο κόστος δανεισμού για να σταματήσει τη ζητηση μιας και μεγάλος μέρος του παγκόσμιο πληθωρισμού οφείλεται στην εξωτερική προσφορά.
Ωστόσο, η αντίδραση της Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών παραμένει αμετάβλητη.Η διακοπή και η επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας απαιτεί μεγαλύτερη ευελιξία από αυτή που προσφέρουν οι αυξήσεις των επιτοκίων.

Γιατί επιμένει η Fed;

Είναι καλό να απογαλακτίζουμε τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων από τους επαναλαμβανόμενους γύρους ποσοτικής χαλάρωσης, όμως η Fed έχει αποτύχει δύο φορές να πράξει τα δέοντα. Γιατί οι κεντρικές τράπεζες επιμένουν να πιάσουν έναν στόχο 2% για τον πληθωρισμό , όταν αυτό δεν είναι πλέον ούτε εφικτό ούτε επιθυμητό;

Εν κατακλείδι, ενώ ο μετρούμενος πληθωρισμός είναι πιθανό να μειωθεί απότομα το επόμενο έτος ούτως ή άλλως λόγω των επιπτώσεων της βάσης, το να επιχειρεί η Fed «να πετύχει» έναν πολύ χαμηλότερο δομικό πληθωρισμό – εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας – θα έχει τεράστιο οικονομικό κόστος και δη για τις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}