Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τελειώνει ο χρόνος για τις επιχειρήσεις που τσάκωσε η Εφορία

 28/03/2024    06 : 04 : 34
ααδε
70 / 100

Αδειάζει η κλεψύδρα για τις επιχειρήσεις που δεν τήρησαν τους όρους του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής και πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» της εφορίας.

Εφόσον έως τις 30 Δεκεμβρίου δεν υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στις αρμόδιες αρχές, τότε θα κληθούν να καταβάλουν εφάπαξ και εντόκως ολόκληρα τα ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που τους χορηγήθηκε στα χρόνια της πανδημίας. Επίσης στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

Εκτός της διαδικασίας επιστροφής των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής μένουν όσες επιχειρήσεις εμφανίζονται να έχουν μειώσει την απασχόληση, σε επίπεδο στρογγυλοποιήσεων των δεκαδικών.

Η κοινή υπουργική απόφαση προβλέπει ότι για το κριτήριο χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής που αφορά στη διατήρηση του μέσου όρου του αριθμού των εργαζομένων, θα λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων του Taxisnet και του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Υπό αυτό το πρίσμα, προκύπτει ότι αν μία επιχείρηση κατήγγειλε τη σύμβαση ενός εργαζομένου έναν μήνα, αλλά προσέλαβε άλλο εργαζόμενο τον επόμενο μήνα, θα θεωρείται ότι πληροί το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων.

Ειδικότερα θα πρέπει να διαπιστώνεται ότι:

  • Δεν έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων εφόσον ο μέσος όρος των εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης είναι μικρότερος κατά μία μονάδα και άνω σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση.
  • Έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων εφόσον ο μέσος όρος των εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης είναι μεγαλύτερος ή ίσος ή μικρότερος μέχρι και μία μονάδα σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση.

Ενστάσεις και επανέλεγχος

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη ο επανέλεγχος χιλιάδων αιτήσεων και ενστάσεων που κατέθεσαν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, που δεν έλαβαν την επιστρεπτέα προκαταβολή. Η επανεξέταση των αιτήσεων, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών, θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου.

Οσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες δικαιωθούν θα λάβουν την επιστρεπτέα, την οποία και θα κληθούν να εξοφλήσουν σε 96 άτοκες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2023.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}