Εορταστικό σανό από την «Καθημερινή», για ψηφοφόρους-καταναλωτές-πρόβατα…

 28/03/2024    03 : 09 : 08
ptolem deh dei lignit 888994623 0
69 / 100

Όταν το καλοκαίρι ο Μητσοτάκης έκανε τη μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα κι έντρομος απ’ την πιθανότητα να μείνει η χώρα χωρίς ρεύμα ανακοίνωσε “επιστροφή στο λιγνίτη”, ήταν η Καθημερινή που, ως καλό κυβερνητικό φερέφωνο, μας έλεγε “Στο φουλ οι επτά λιγνιτικές μονάδες”. Στους μήνες που ακολούθησαν αποδείχτηκαν στη πράξη τα ψέματα της Καθημερινής, καθώς κυβέρνηση και ΔΕΗ συνέχισαν απτόητες να καίνε φυσικό αέριο κι όχι λιγνίτη, ακόμα κι όταν ο Σκρέκας θρασύτατα υπέγραψε Υπουργική Απόφαση που έλεγε πως ο λιγνίτης είναι πιο φθηνός απ’ το φυσικό αέριο.

Τώρα η Καθημερινή το διέπραξε ξανά! “Αναμμένα μέχρι τουλάχιστον το 2025 θα παραμείνουν τα φουγάρα των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και μέχρι το 2028 της νέας μονάδας «Πτολεμαΐδα V» για να διασφαλιστεί η επάρκεια του συστήματος” μας “ενημερώνει” σε δημοσίευμα, που φαίνεται να αναρτήθηκε στις 07:50 της Δεύτερης ημέρας των Χριστουγέννων! Φαίνεται πως στη Καθημερινή βγήκαν οι καλικάντζαροι και πετούν εορταστικό σανό σε ψηφοφόρους/καταναλωτές-πρόβατα! Σαν αυτό που μας τάιζε πριν μερικά χρόνια κι ο Σταθάκης, με το δήθεν “Εθνικό” Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που έλεγε πως οι λιγνιτικές μονάδες δεν θα κλείσουν, απλά θα λέμε πως είναι ανοικτές και θα καίμε φυσικό αέριο!

Το δημοσίευμα είναι εξόχως αποκαλυπτικό, καθώς απερίφραστα λέει πως δεν γίνεται απόσυρση λιγνιτικών χωρίς ν’ αντικατασταθούν από μονάδες φυσικού αερίου! “Απαραίτητη είναι η ένταξη στο σύστημα την 1/1/2023 της νέας μονάδας φυσικού αερίου της Mytilineos στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας (825 ΜW) και της νέας μονάδας των Motor Oil – TΕΡΝΑ στην Κομοτηνή (825 MW) στις αρχές του 2025. Από τον χρόνο ένταξης της μονάδας της Κομοτηνής θα εξαρτηθεί και το κατά πόσο και ποιες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα αποσυρθούν το 2025, αφού η μελέτη σε όλα τα σενάρια επισημαίνει ότι η απόσυρσή τους θα εξαρτηθεί από την αντικατάστασή τους με ισοδύναμες μονάδες.” Αν αυτό σας θυμίζει το Μανιάτη, που τον Οκτώβριο 2010 μας είχε πει στη Βουλή πως οι λιγνιτικές μονάδες θ’ αντικατασταθούν κατά 100% από μονάδες φυσικού αερίου, σωστά σας το θυμίζει!

Το δημοσίευμα της Καθημερινής αναφέρεται στη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2025-2035, που φέρεται να έχει παραδώσει προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο ΑΔΜΗΕ. Μέχρι το 2035 υποτίθεται πως πάνω από 80% του ηλεκτρισμού θα προέρχεται απ’ τις δήθεν “Α”ΠΕ, αλλά, σοβαρά τώρα, πιστεύετε ακόμα τους πολιτικούς απατεώνες, που θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε βιομηχανική περιοχή “έγχυσης” τυχαίου ηλεκτρισμού για τις ανάγκες της Γερμανίας; Η Ελλάδα θα έχει ρεύμα απ’ το -για τουλάχιστον ακόμα 5-6 χρόνια πανάκριβο- φυσικό αέριο, στο Χρηματιστήριο Ενέργειας θα συνεχίζεται το πάρτι απ’ το καρτέλ των “παρόχων” κι αν εσείς νομίζετε πως θα έχετε ξανά κάποτε φθηνό ρεύμα, ε, είστε άξιοι της μοίρας σας!

GR DAM electricity price 27 Dec 2022
Δείτε λοιπόν στο πάνω διάγραμμα τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την τρίτη ημέρα των Χριστουγέννων, 27/12/2022, με ποιο τρόπο μόλις φύγουμε απ’ την αργία της Δευτέρας και πάμε σε εργάσιμη Τρίτη εισπράττουμε αύξηση 25,76%! Λιγνίτες; Μόλις δυο λιγνιτικές μονάδες δουλεύουν κι αυτές μόνο επειδή δίνουν τηλεθέρμανση στην πόλη της Κοζάνης. Αν δεν έδιναν τηλεθέρμανση δεν θα δούλευαν ούτε αυτές, προκειμένου να καίμε φυσικό αέριο! Επειδή αφενός η κυβέρνηση ρήμαξε τα λιγνιτωρυχεία, δίνοντας μάλιστα το Αμύνταιο στους Γερμανούς, για να το γεμίσουν φωτοβολταϊκά, αφετέρου η πεφωτισμένη διοίκηση της ΔΕΗ, αυτή με τα μπόνους και τις δωρεάν μετοχές, όταν ζήτησε απ’ τον ΑΔΜΗΕ την πλήρη διακοπή του λιγνίτη από τον Αύγουστο 2021, πήγε κατευθείαν και πήρε δάνειο με ρήτρα CO2!

Κατόπιν αυτών φυσικό αέριο και εισαγωγές δίνουν τα 2/3 του ρεύματος, αφού για πολλοστή φορά οι δήθεν “Α”ΠΕ είναι -ξανά- ένα κακόγουστο ανέκδοτο. Προσέξατε μήπως πώς η τιμή εκτοξεύεται 6-8 το πρωί, παρόλο που δεν είναι οι ώρες με τη μεγαλύτερη χρησιμοποίηση του πανάκριβου φυσικού αερίου; Προσέξατε την “κοιλάδα”, που κάνει η τιμή τις ώρες που λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά, ακόμα κι αν είμαστε στην καρδιά του χειμώνα; Καθώς το ιστολόγιο το έχει πει, εδώ και πολλά χρόνια, πως τα φωτοβολταϊκά είναι απείρως πιο αξιόπιστα απ’ τα ρημαδο-αιολικά!

Να βρούμε τον τρόπο που θα τρομοκρατήσουμε τους τρομοκράτες! Αυτή είναι πια η μόνη λύση για τη χώρα …

Πηγή:

greeklignite.blogspot.gr

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}