Ασφαλές καταφύγιο πλέον τα μετρητά

 29/03/2024    04 : 17 : 25
λεφτα
70 / 100

Για το μεγαλύτερο μέρος της σύγχρονης επενδυτικής ιστορίας, τα μετρητά κουβαλούσαν μια “ρετσινιά” αναποφασιστικότητας: οποιαδήποτε κατανομή σε αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς ή σε έντοκα γραμμάτια του αμερικανικού Δημοσίου –θεωρούμενα ως ισοδύναμα των μετρητών– ήταν απλώς ενδιάμεσος σταθμός καθ’ οδόν για πιο “οριστικές” επενδυτικές αποφάσεις. Όμως, με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) να αυξάνει τα επιτόκια ολοένα και υψηλότερα, τα μετρητά έχουν γίνει για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες μια ιδιαίτερα αξιόπιστη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών εντόκων γραμματίων τριών μηνών κυμαίνονται κοντά στο 3,3%, σε υψηλό 14 ετών, ενώ τα έντοκα έξι μηνών έχουν απόδοση 3,9%. Η τελευταία είναι μεγαλύτερη από την απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ, με αμελητέο μάλιστα κίνδυνο διάρκειας- έναν δείκτη ευαισθησίας στις αλλαγές των επιτοκίων που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα καταστροφικός σε ακραία περιβάλλοντα αγοράς. “Εγγυημένο 3%+ στα έντοκα; Δεν έχετε διάρκεια, δεν έχετε πιστωτικό κίνδυνο. Δεν αντιμετωπίζετε βασικά κανένα ρίσκο”, λέει ο Jason Bloom, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος, εναλλακτικών λύσεων και στρατηγικών ETF στην Invesco. “Αυτό φαντάζει καταπληκτικό αυτή τη στιγμή”.

Τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου, μαζί με τα “ασφαλή επενδυτικά καταφύγια”, δέχονται πλήγμα καθώς μια “συσφικτική” Fed επιτίθεται στον πληθωρισμό. Η κεντρική τράπεζα πραγματοποίησε την τρίτη συναπτή αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στις 21 Σεπτεμβρίου, ενώ αναθεώρησε αυξητικά και τις προβλέψεις για τις μελλοντικές αυξήσεις. Μολονότι αυτό περιέκοψε τις αποδόσεις τίτλων σταθερού εισοδήματος πιο μακράς λήξης, υποδήλωσε ταυτόχρονα ότι η απλή διατήρηση εντόκων γραμματίων μέχρι τη λήξη και η είσπραξη τόκων –εκείνο που ο κλάδος αποκαλεί “αποκοπή κουπονιών”– είναι μια λογική στρατηγική.

Αυτή η λογική έχει τροφοδοτήσει μια πλημμύρα εισροών 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος σε Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (ETF) που διακρατούν χρέος που λήγει σε ένα έτος ή νωρίτερα, μια ανάσα από το ρεκόρ των 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018, την τελευταία φορά που η Fed σύσφιγγε τη νομισματική πολιτική, όπως δείχνουν στοιχεία του Bloomberg Intelligence. Περίπου 4,6 τρισ. δολ. βρίσκονται σε αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς των ΗΠΑ, κοντά στο υψηλό-ρεκόρ των 4,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του 2020.

Επιτόκια

Η στροφή προς τα μετρητά έρχεται σε βάρος άλλων περιουσιακών στοιχείων. Συγκεκριμένα, των μετοχών. Ο S&P500 έχει υποχωρήσει περίπου 23% από το ιστορικό ζενίθ του Ιανουαρίου, παρασυρμένος από τον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό και την επιθετική εκστρατεία της Fed προκειμένου να τον καταπνίξει. Οι γιγάντιες αυξήσεις επιτοκίων έχουν σχεδόν εξαφανίσει τη νοοτροπία που κινούσε την αγορά την εποχή της πανδημίας. Η σύσφιγξη εξαλείφει τις κερδοσκοπικές παρορμήσεις και ενισχύει τις αποδόσεις του παλιού καλού δολαρίου. “Οι άνθρωποι απλώς κατευθύνονται στα μετρητά”, λέει ο Chris Gaffney, πρόεδρος παγκόσμιων αγορών στην TIAA Bank. “Αν είστε εντάξει με απόδοση 4%, που δεν φαίνεται τόσο άσχημη σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον, μπορείτε να παρκάρετε με ασφάλεια”.

Η ασυνήθιστη δυναμική της αγοράς φαίνεται ότι θα διαρκέσει. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν τα επιτόκια θα φτάσουν στο 4,4% μέχρι το τέλος του έτους και στη συνέχεια να αυξηθούν στο 4,6% το 2023, όπου και θα μπορούσαν να παραμείνουν “για κάποιο χρονικό διάστημα”, όπως δήλωσε πρόσφατα η πρόεδρος της Fed του Cleveland, Loretta Mester.

Η αύξηση των επιτοκίων σημαίνει ότι τρεχούμενοι λογαριασμοί και λογαριασμοί ταμιευτηρίου σε εμπορικές τράπεζες θα λαμβάνουν περισσότερους τόκους από ό,τι τα τελευταία χρόνια. Αυτά τα οφέλη, ωστόσο, έρχονται με καθυστέρηση σε σύγκριση με τα ETF που μοιάζουν με μετρητά, επειδή οι τράπεζες αργούν να μετακυλίσουν τα υψηλότερα επιτόκια, λέει ο Dan Suzuki, αναπληρωτής επικεφαλής επενδύσεων της Richard Bernstein Advisors. Εν τω μεταξύ, στο σύμπαν της χρηματαγοράς, η συντριπτική πλειονότητα των συμμετοχών πλέον αποφέρει κέρδος άνω του 2%. “Μια μεγάλη πτυχή του γιατί τα μετρητά είναι ελκυστικά είναι, εν συντομία, ότι επωφελείστε από τα υψηλότερα επιτόκια”, λέει ο Suzuki.

Ρίσκο

Ακόμη και με αποδόσεις γύρω στο 4%, τα γραμμάτια 12 μηνών του αμερικανικού Δημοσίου εξακολουθούν να μην συμβαδίζουν με έναν πληθωρισμό που ξεπερνά το 8%. Έτσι, σε πραγματικούς όρους, οι αποδόσεις των συγκεκριμένων ισοδύναμων των μετρητών εξακολουθούν να είναι αρνητικές. Αυτή όμως είναι απλώς μια λεπτομέρεια όταν τα περιουσιακά στοιχεία σε όλο το φάσμα κινδύνου βρίσκονται σε κατάσταση “πουλήστε όσο προλαβαίνετε”.

Σχεδόν το 20% του εμβληματικού fund της Bernstein, το οποίο κατείχε περιουσιακά στοιχεία 7 δισ. δολ. στα τέλη Αυγούστου, είναι τοποθετημένο σε μετρητά και περιουσιακά στοιχεία που μοιάζουν με μετρητά αυτή τη στιγμή, συμπληρώνει ο Suzuki. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της εταιρείας, έναντι ενός μακροπρόθεσμου μέσου όρου μικρότερου του 5% πριν από έναν χρόνο.

Η διατήρηση μετρητών συνεπάγεται κόστος ευκαιρίας εάν η γενική διάθεση στην αγορά αλλάξει απότομα. Αυτό συνέβη στις 28 Σεπτεμβρίου, όταν η δέσμευση της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου (Bank of England) να αρχίσει να αγοράζει εκ νέου βρετανικά ομόλογα προκάλεσε ράλι στις “κατεστραμμένες” αγορές μετοχών και ομολόγων των ΗΠΑ. Οι δε γενναίοι επενδυτές σε ομόλογα βλέπουν μια καμπύλη αποδόσεων που τους καλεί να αποπλεύσουν από το “ασφαλές λιμάνι” των μετρητών.

Αυτή η γοητεία θα γίνει ισχυρότερη όταν ο πληθωρισμός τελικά μειωθεί και η Fed πλησιάσει στο τέλος του κύκλου νομισματικής σύσφιγξης. “Κάποια στιγμή θα πρέπει να μετακινηθεί κανείς έξω την καμπύλη αποδόσεων για να κλειδώσει τις πιο μακροπρόθεσμες αποδόσεις”, λέει η Kathy Jones, επικεφαλής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος στην Charles Schwab&Co. “Οι άνθρωποι θα πρέπει τελικώς να αρχίσουν να μεταναστεύουν επενδυτικά. Δεν νομίζω να το πράξουν μέχρι να πειστούν επαρκώς ότι η Fed έχει τελειώσει”.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}