Αντίποινα Πούτιν: Πετρέλαιο τέλος για τις χώρες που επιβάλλουν πλαφόν

 29/03/2024    02 : 45 : 09
putin angry
66 / 100

Σφίγγει κι άλλο την ενεργειακή θηλιά (εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία), υπογράφοντας διάταγμα με το οποίο απαγορεύει την πώληση «μαύρου χρυσού», στοχεύοντας ουσιαστικά στην «καρδιά» τις οικονομίες της Ε.Ε., των κρατών του G7 και της Αυστραλίας

Απάντηση στις κινήσεις της Δύσης, που επιχείρησε τον οικονομικό στραγγαλισμό της Ρωσίας μέσω του ορισμού πλαφόν για τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας του, έδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογράφοντας διάταγμα με το οποίο ουσιαστικά σφίγγει κι άλλο την ενεργειακή θηλιά εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Russia Today, ο Ρώσος πρόεδρος αποφάσισε την απαγόρευση πώλησης ρωσικού «μαύρου χρυσού» στα κράτη που εφαρμόζουν το πλαφόν, με τα αντίποινα ουσιαστικά να στοχεύουν στην «καρδιά» τις οικονομίες, αλλά και τα ενεργειακά αποθέματα της Ε.Ε., των χωρών του G7 και της Αυστραλίας. Το εν λόγω προεδρικό διάταγμα λοιπόν πιο απλά απαγορεύει την προμήθεια πετρελαίου και πετρελαιοειδών από τη Ρωσία σε χώρες που εφαρμόζουν ανώτατο όριο τιμών στα συμβόλαια, ενώ απαγορεύει συγχρόνως τις παραδόσεις στην περίπτωση που οι συμβάσεις καθορίζουν άμεσα ή έμμεσα το ανώτατο όριο. Οι κινήσεις αυτές ήδη κάνουν τους αναλυτές να μιλούν για νέο καταλύτη εξελίξεων, που ενδεχομένως να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στη διεθνή αγορά πετρελαίου.

Ενώ συμβαίνουν αυτά στο ενεργειακό πεδίο, στο μέτωπο της διπλωματίας τα πράγματα δεν αφήνουν περιθώρια συνεννόησης – τουλάχιστον δημόσια.

Οι προτάσεις της Μόσχας για την «αποστρατιωτικοποίηση» και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας είναι γνωστές εδώ και καιρό στο Κίεβο, πριν από τον πόλεμο, και επαφίεται στις ουκρανικές Αρχές να τις εφαρμόσουν, αλλιώς το ζήτημα θα το λύσει ο ρωσικός στρατός, διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Πρόσθεσε πως «οι προτάσεις μας για την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση των εδαφών που ελέγχονται από το (ουκρανικό) καθεστώς, την εξάλειψη των απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας που πηγάζουν από αυτά, συμπεριλαμβανομένων των νέων εδαφών μας, είναι καλώς εγνωσμένες από τον εχθρό».

Την ίδια στιγμή ο Λαβρόφ επανέλαβε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS πως οι ΗΠΑ και οι νατοϊκοί σύμμαχοί τους, μαζί με την Ουκρανία, θέλουν να νικήσουν τη Ρωσία «στο πεδίο της μάχης» ώστε να την καταστρέψουν.

Ως εκ τούτου, κατά τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Ρωσία και ΗΠΑ δεν μπορούν να διατηρήσουν κανονική σχέση. «Είναι αντικειμενικά αδύνατον να διατηρήσουμε κανονική επικοινωνία με την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία δηλώνει ως στόχο την πρόκληση στρατηγικής ήττας της χώρας μας» είπε ο Λαβρόφ, που σημείωσε πως η «συγκρουσιακή, αντι-ρωσική πορεία της Ουάσινγκτον γίνεται ολοένα πιο οξεία και συνολική».

Τέλος, ο Ρώσος υπουργός δεν δίστασε να κάνει αναφορά και σε σχέδιο των ΗΠΑ να δολοφονήσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Αυτοί που το έχουν τραβήξει περισσότερο από όλους στις προκλήσεις είναι στην Ουάσινγκτον» είπε, υπογραμμίζοντας με νόημα πως «υπάρχουν ορισμένοι “ανώνυμοι αξιωματούχοι” του Πενταγώνου που εξέφρασαν πράγματι απειλές για την πραγματοποίηση ενός “αποκεφαλιστικού χτυπήματος” στο Κρεμλίνο, το οποίο στην πραγματικότητα αποτελεί απειλή απόπειρας δολοφονίας του Βλαντιμίρ Πούτιν».

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}