Έρχονται δύσκολα: Πολιτικοί, τραπεζίτες και επιχειρηματίες ανησυχούν

 28/03/2024    08 : 27 : 30
ανησυχος
70 / 100

Πολιτικοί, τραπεζίτες και επιχειρηματίες: Τα δύσκολα είναι εμπρός, ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, πιο δύσκολος από κάθε άλλη φορά και ακόμη δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος της αρνητικής επίδρασης στην οικονομία και το χρηματιστήριο.

Το διάστημα Νοεμβρίου 2022 με Φεβρουάριο 2023 θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ως παραδοχή το χειρότερο σενάριο και ως εκ τούτου για μεγάλο διάστημα μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο θα βιώσουμε μια κατάσταση όπου η οικονομία και το χρηματιστήριο θα είναι σε ομηρεία διαρκείας…

Πολιτικοί: Η ενέργεια στην Ευρώπη θα κλονίσει πολιτικούς και πολιτικές

Οι Έλληνες πολιτικοί προετοιμάζονται για ένα σοκ στην ενέργεια που μπορεί να πλήξει πολιτικούς και πολιτικές.

Όλα τα κράτη προετοιμάζονται για το σενάριο όπου η Ρωσία θα μειώσει σκόπιμα τις ροές φυσικού αερίου ώστε να ασκήσει πίεση για να αρθούν οι κυρώσεις.
Ταυτόχρονα στην Ιταλία 25 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν εκλογές με την νίκη της εθνικιστικής δεξιάς να θεωρείται σχεδόν δεδομένη.

Εάν η Ιταλία αμφισβητήσει τις κυρώσεις της Ευρώπης κατά της Ρωσίας θα προκύψουν ευρύτερα πολιτικά ζητήματα, ενότητας και συνοχής…

Επιχειρηματίες: Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το Ουκρανικό, οι βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας θα πληγούν…

Η πρόσφατη φωτογραφία του Γερμανού Καγκελάριου να φωτογραφίζεται εμπρός από την περιβόητη τουρμπίνα που αφορά τον αγωγό Nord Stream αποτελεί μια αμήχανη στιγμή της ευρωπαϊκής πολιτικής…

Οι ηγέτες της Ευρώπης είναι λίγοι, από την μια επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε πλήθος αγαθών και από την άλλη παρακαλούν την Ρωσία να μην διακόψει τις ροές φυσικού αερίου.

Πρόκειται για μια θλιβερή εικόνα… που θα μετουσιωθεί σε σοκ για τις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας.
Εάν πληγεί η Γερμανική οικονομία, δεν υπάρχει περίπτωση καμία οικονομία της Ευρώπης να μείνει ανεπηρέαστη….

Τραπεζίτες: Σε όλη την Ευρώπη οι αποτιμήσεις των τραπεζών έχουν υποχωρήσει στο 0,50 με 0,70 P/BV

Στην Ευρώπη ο τραπεζικός κλάδος έχει πιεστεί καθώς ο κίνδυνος οικονομικής ύφεσης πέραν την επίδρασης στην οικονομία επηρεάζει και τις αποτιμήσεις στα χρηματιστήρια.

Βλέπουμε τράπεζες να αποτιμώνται με όρους P/BV μεταξύ 0,50 με 0,70…

Οι τράπεζες επηρεάζονται σημαντικά αφενός γιατί σε περιβάλλον ύφεσης δεν θα χορηγήσουν τα δάνεια που στοχεύουν να δώσουν αφετέρου γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέα NPEs ή να επιδεινωθούν υφιστάμενα ρυθμισμένα NPEs.

Οι τράπεζες στην Ελλάδα όλες έχουν ενισχύσει τα κεφάλαια τους στα 23 δισεκ. δημιουργούν εσωτερικά κεφάλαιο, και έχουν μειώσει μεταξύ 5,8% και 9,2% τα NPEs, εμφανίζουν επίσης κέρδη.

Παρ΄ όλα αυτά οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι μεταξύ 0,20 με 0,60 με όρους P/BV χρηματιστηριακής τιμής προς ίδια κεφάλαια και αυτές οι αποτιμήσεις δικαιολογούνται καθώς εμπεριέχουν όλους τους δυνητικούς κινδύνους…για τις οικονομίες και την κερδοφορία.

Π.χ. στο καλό σενάριο τα κέρδη του 2023 μπορεί να είναι μειωμένα έως και 50% σε σχέση με τα κέρδη του 2022….
Οπότε το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί… θα παραμείνει σε καθεστώς ομηρίας…

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}