“Ξεγύμνωμα” Στουρνάρα από Κωνσταντοπούλου για τα θαλασσοδάνεια-χρέη των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ !!
Δεν είμαι σίγουρος για την υπόθεση…είπε ο Διοικητής της ΤτΕ!!
Πώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξέθεσε το Γιάννη Στουρνάρα και την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος
Η συζήτηση στη Βουλή για τον επαναδιορισμό του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος (τρίτη θητεια έξι ετών) εξελίχθηκε σε μια αποκαλυπτική στιγμή για το πώς λειτουργεί στην πράξη η πολυδιαφημισμένη «ανεξαρτησία» της κεντρικής τράπεζας. Ο διοικητής της ΤτΕ μίλησε για θεσμική αυτονομία, λογοδοσία και «δρακόντεια» εποπτεία. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, όμως, τον προσγείωσε στο ερώτημα που κανείς από το τραπεζικό και πολιτικό σύστημα δεν θέλει να απαντήσει καθαρά. Πώς γίνεται κόμματα με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ οφειλές να εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται από τις τράπεζες με όρους που δεν ισχύουν για κανέναν πολίτη και καμία επιχείρηση;
Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, παρουσίασε την Τράπεζα της Ελλάδος ως θεσμικό εγγυητή της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και υπογράμμισε ότι η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας είναι «θεμελιώδης προϋπόθεση» για την αποστολή της, συνοδευόμενη από διαφάνεια, δημόσια λογοδοσία και τεκμηρίωση. Αυτή ακριβώς τη λογοδοσία ζήτησε η Κωνσταντοπούλου όταν άνοιξε τον φάκελο των κομματικών δανείων.
Η απάντηση Στουρνάρα ήταν αποκαλυπτική. Ο διοικητής δεν ήταν σίγουρος για την υπόθεση. Για τα χρέη των κομμάτων είπε ότι «όλα τα χρέη έχουν πάει είτε σε τράπεζες είτε σε servicers», ότι «προφανώς έχουν ρυθμιστεί» και ότι τα κόμματα «πληρώνουν από την επιχορήγηση», για να προσθέσει «άρα υπάρχει μία, ας το πω έτσι, ρύθμιση».
Εκεί παρενέβη η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, υπενθυμίζοντας το μέγεθος της αντίφασης: «Η επιχορήγηση είναι 18 εκατομμύρια και χρωστάει 540 εκατομμύρια η Νέα Δημοκρατία και την ξαναδανείζουν οι τράπεζες. Μας το εξηγείτε λίγο αυτό το θαύμα; Γιατί ένας πολίτης, ούτε ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας δεν μπορεί να το κάνει αυτό».

Το σημείο αυτό είναι η ουσία της υπόθεσης. Γίινεται σε άλλες περιπτώσεις αυτό και σε ποιες; Η ΤτΕ δεν είναι ένας απλός παρατηρητής. Τι είδους εποπτεία είναι αυτή που βλέπει τα κομματικά χρέη να διογκώνονται και απαντά απλώς ότι «έχουν ρυθμιστεί»;
Τα ίδια τα οικονομικά στοιχεία διαψεύδουν την εικόνα κανονικότητας. Στον ισολογισμό της Νέας Δημοκρατίας για το 2024, τα τραπεζικά δάνεια εμφανίζονται στα 530.998.610,28 ευρώ, από 475.449.832,33 ευρώ το 2023, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων ανεβαίνει στα 541.866.905,86 ευρώ. Το καθαρό αποτέλεσμα είναι ζημιές 52,737 εκατ. ευρώ το 2024 και 54,357 εκατ. ευρώ το 2023 (όσο περίπου είναι οι απλήρωτοι ετήσιοι τόκοι). Αντίστοιχα, στον ισολογισμό του ΠΑΣΟΚ για το 2024 τα τραπεζικά δάνεια εμφανίζονται στα 499.608.558,30 ευρώ, από 445.824.401,66 ευρώ το 2023. Με ετήσιες ζημιές 53,995 εκατ. ευρώ και 48,323 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Η πολιτική ουσία της παρέμβασης Κωνσταντοπούλου ήταν ακριβής. Δεν μιλάμε για δάνεια που ρυθμίζονται με τρόπο που μειώνει ουσιαστικά την έκθεση. Μιλάμε για οφειλές που παραμένουν δυσθεώρητες και αυξάνονται σε κόμμα που νομοθετεί και κυβερνάει τη χώρα.
Και η Κωνσταντοπούλου ανέδειξε το βαθύτερο πρόβλημα της σχέσης της Τράπεζας της Ελλάδος με την κυβέρνηση και την ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα από ένα κόμμα με απλήρωτα χρέη βουνό, που έχει και μηχανισμό προπαγάνδας, στον οποίο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δίνει συνεντεύξεις.