Βαθαίνει η δημογραφική κρίση στην Ευρώπη…
Ο χαμηλότερος αριθμός γεννήσεων κατεγράφη πέρυσι στην Ε.Ε., σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, τα οποία αναδεικνύουν τη σοβαρότητα της δημογραφικής κρίσης στο ευρωπαϊκό μπλοκ. Συνολικά στα 27 κράτη-μέλη γεννήθηκαν 3,665 εκατομμύρια παιδιά, δηλαδή λιγότερα από το προσδοκώμενο, και κατά 5,5% λιγότερα σε σύγκριση με το 2022, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση στην ιστορία της Ε.Ε.
Οι χώρες που εμφάνισαν τη μεγαλύτερη πτώση στις γεννήσεις –κατά τουλάχιστον 25% την τελευταία δεκαετία– ήταν η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πολωνία, η Φινλανδία και οι χώρες της Βαλτικής. Συνολικά στην Ε.Ε. ο αριθμός των γεννήσεων κορυφώθηκε στα μέσα του 1960, όταν γεννήθηκαν σχεδόν 7 εκατομμύρια μωρά. Εκτοτε ακολουθείται πτωτική πορεία, που τα τελευταία χρόνια επιδεινώνεται αισθητά.
Σε κάθε περίπτωση, ο χαμηλότατος αριθμός γεννήσεων πρόκειται να ασκήσει έντονες πιέσεις στους κρατικούς προϋπολογισμούς, αφού ο αριθμός των ατόμων σε παραγωγική ηλικία μειώνεται και οι δαπάνες στον τομέα των συντάξεων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μεταξύ άλλων, ανεβαίνουν.
Ειδικοί στο θέμα του δημογραφικού πιστεύουν ότι η τάση της μείωσης των γεννήσεων ενισχύθηκε από τις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή, την πανδημία, αλλά και την ακρίβεια, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι πέρασαν τη χειρότερη πληθωριστική κρίση που έχει σημειωθεί εδώ και μια γενιά. «Είναι πιθανό οι αβεβαιότητες, όπως η επαγγελματική ανασφάλεια, η άνοδος του στεγαστικού κόστους και των τιμών των κατοικιών και οι πολλαπλές παγκόσμιες κρίσεις –συμπεριλαμβανομένων της πανδημίας, των γεωπολιτικών εντάσεων και της κλιματικής αλλαγής– να επηρεάζουν αρνητικά τις αποφάσεις αναπαραγωγής του καθενός», σχολίασε στους Financial Times ο Γκουανγκγιού Ζανγκ, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα πληθυσμού στα Ηνωμένα Εθνη.
Βάσει των στοιχείων της Eurostat, πάντως, αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που καθυστερούν τη μητρότητα σε σύγκριση με παλαιότερα. Η μέση ηλικία της μητέρας στη γέννηση του πρώτου της παιδιού ήταν κοντά στα 30 το 2022 από 28,8 το 2013. Επίσης, το ποσοστό των γεννήσεων ανάμεσα σε γυναίκες άνω των 40 υπερδιπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία από 2,5% στο 6%.
Σύμφωνα με τον Γουίλεμ Αντέμα, επικεφαλής οικονομολόγο στον ΟΟΣΑ, οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για ένα μέλλον χαμηλών γεννήσεων και να σκεφτούν μέτρα για την τόνωση της μετανάστευσης προς τις χώρες τους, της παραγωγικότητας και της συμμετοχής των πολιτών στην αγορά εργασίας, ιδίως των γυναικών.