Τράπεζες: Θέλουν να δώσουν 8 δισ. ευρώ στους μετόχους τους

Τράπεζες: Θέλουν να δώσουν 8 δισ. ευρώ στους μετόχους τους
59 / 100

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία παρουσίασης των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2024 και των επιχειρησιακών πλάνων της ερχόμενης τριετίας αυτό το διήμερο από τις τράπεζες.

Μετά τη δημοσιοποίηση των σχετικών μεγεθών από τη διοίκηση της Πειραιώς στις αρχές της εβδομάδας, τη σκυτάλη παίρνει σήμερα η Eurobank και ακολουθούν Alpha Bank και Εθνική την Παρασκευή.

Θα αποκτήσουν με τον τρόπο αυτό οι επενδυτές μία πλήρη εικόνα για τις πρόσφατες επιδόσεις, αλλά και τις προοπτικές των συστημικών ομίλων στα χρόνια του φθηνότερου χρήματος που ακολουθούν.

Τρία είναι τα βασικά σημεία στα οποία θα δώσει έμφαση η διοικητική τους ηγεσία στις τηλεδιασκέψεις με τους αναλυτές:

- Προοπτικές για τα κέρδη των επόμενων ετών και για την αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων τους, σε συνάρτηση με τα πλάνα επέκτασης δια της αξιοποίησης των διαθέσιμων μαξιλαριών

- Αναμενόμενη πιστωτική επέκταση, από την οποία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό ο στόχος για διατήρηση του καθαρού αποτελέσματος μεσοπρόθεσμα στα πολυετή υψηλά της περυσινής χρήσης

– Επιβράβευσης των μετόχων τους και τρόπος εφαρμογής της, σε μετρητά και μέσω προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων μετοχών

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως σήμερα, η ανταμοιβή που θα αποδοθεί εφέτος από τα κέρδη του 2024, θα κινηθεί γύρω από την περιοχή των 1,7 δισ. ευρώ αθροιστικά.

Αν υποθέσουμε ότι τα κέρδη των 4 μεγάλων του κλάδου θα διατηρηθούν στις επόμενες τρεις χρήσεις (2025 – 2027) πάνω από τα 4 δισ. ευρώ, τότε θα χρησιμοποιηθούν για την επιβράβευση των μετόχων τους κεφάλαια που θα προσεγγίσουν τα 8 δισ. ευρώ σε αυτήν την περίοδο.

Κι αυτό διότι οι τραπεζικές διοικήσεις στοχεύουν στην αξιοποίηση του 50% της καθαρής κερδοφορίας, αρχής γενομένης από εφέτος, για αυτό το σκοπό.

Πρόκειται για το τελευταίο βήμα σύγκλισης του εγχώριου κλάδου με την υπόλοιπη Ευρώπη, το οποίο φαντάζει πλέον πιο εφικτό από ποτέ, μετά την πλήρη εξυγίανση των βιβλίων του από τα κόκκινα δάνεια και την δημιουργία ισχυρών κεφαλαιακών πλεονασμάτων.

ΠΗΓΗ