Τραμπ απειλεί με δασμούς 100% τον Καναδά

Τραμπ απειλεί με δασμούς 100% τον Καναδά
70 / 100 SEO Score

Η Ουάσιγκτον ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους απέναντι στον Καναδά, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προειδοποιεί ότι θα επιβάλει δασμούς 100% σε όλα τα καναδικά προϊόντα, εάν η Οτάβα προχωρήσει σε εμπορική συμφωνία με την Κίνα. Η δήλωση, που έγινε μέσω Truth Social, σηματοδοτεί νέα κλιμάκωση στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Τραμπ κατηγόρησε τον Καναδό κυβερνήτη Κάρνεϊ ότι επιχειρεί να μετατρέψει τη χώρα του σε «λιμάνι‑αποθήκη» για κινεζικά προϊόντα με στόχο την παράκαμψη των αμερικανικών δασμών. Υποστήριξε μάλιστα ότι μια τέτοια συμφωνία θα «καταβροχθίσει» τον Καναδά οικονομικά και κοινωνικά, προειδοποιώντας για άμεση επιβολή δασμών σε κάθε καναδική εισαγωγή.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Κάρνεϊ στην Κίνα, όπου χαρακτήρισε το Πεκίνο «αξιόπιστο και προβλέψιμο εταίρο», ενώ στο Νταβός κάλεσε τους Ευρωπαίους να ενισχύσουν τις επενδυτικές τους σχέσεις με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η στάση του προκάλεσε την οργή της Ουάσιγκτον, η οποία βλέπει την Κίνα ως στρατηγικό ανταγωνιστή και επιχειρεί να περιορίσει την επιρροή της.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο όταν ο Τραμπ απέσυρε την πρόσκληση προς τον Καναδά να συμμετάσχει στο «Συμβούλιο Ειρήνης», μετά την ομιλία του Κάρνεϊ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όπου εκείνος επέκρινε τη χρήση δασμών ως εργαλείο πίεσης από ισχυρές χώρες.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η Βόρεια Αμερική εισέρχεται σε περίοδο αυξημένης γεωοικονομικής έντασης, με τις ΗΠΑ να επιχειρούν να μπλοκάρουν κάθε πιθανή «πίσω πόρτα» για την Κίνα και τον Καναδά να αναζητά μεγαλύτερη οικονομική αυτονομία.

ΠΗΓΗ