Τέμπη: Το πόρισμα της ΕΟΔΑΣΑΑΜ παραδέχεται το ξυλόλιο

Καταπέλτης για το ελληνικό κράτος, τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς του στον τομέα των σιδηροδρόμων, αφήνοντας και άπλετο χώρο για μεγάλες πολιτικές ευθύνες, είναι το πόρισμα της ΕΟΔΑΣΑΑΜ, χωρίς να αφήνει έξω από το κάδρο τόσο την ιδιωτική εταιρεία Hellenic Train όσο και τη ΡΑΣ, την ανεξάρτητη Αρχή Σιδηροδρόμων. Σε μεγάλες τραγωδίες αυτού του είδους, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο οι ευθύνες να αφορούν πολλούς, διότι τόσο τραγικά αποτελέσματα κατά κανόνα προέρχονται από τη συσσώρευση λαθών και παραλείψεων.
Πέρα όμως από το ανθρώπινο λάθος, την πρώτη άμεση αιτία, το οποίο θα μπορούσαμε να πούμε ότι ως ένα βαθμό «δικαιολογείται» από το πόρισμα, λόγω των συνθηκών εργασίας, της έλλειψης εκπαίδευσης και άλλων παραγόντων, κορυφαία αναδεικνύεται η ευθύνη του ΟΣΕ, το όνομα του οποίου αναφέρεται αμέτρητες φορές στο κείμενο.
Γράφει ο Γιώργος Παπανικολάου, Euro2day.gr
Αυτό που έχει σημασία για το μέλλον είναι ότι αποτυπώνεται μια κατάσταση που δείχνει ότι ο σιδηροδρομικός τομέας χρειάζεται άμεσα εκ βάθρων αναδιάρθρωση προκειμένου να λειτουργήσει με διεθνώς αποδεκτά δεδομένα ασφαλείας, κάτι που προκύπτει άλλωστε και από τα αρκετά «παραλίγο δυστυχήματα» που έχουν καταγραφεί μετά την τραγωδία. Προφανώς και σε αυτό το θέμα δεν έχουν γίνει όσα θα έπρεπε.
Για το παρελθόν, ενόψει των μεγάλων συλλαλητηρίων αύριο, το πόρισμα με αυστηρά τεχνοκρατικό τρόπο δίνει υπόσταση σε αυτά που απασχολούν την κοινή γνώμη, από τη μοιραία όπως αποδείχθηκε σύμβαση 717 και το «μπάζωμα» (που οδήγησε σε απώλεια κρίσιμων στοιχείων), έως τα άγνωστα αίτια της λεγόμενης πυρόσφαιρας.
Ως προς την τελευταία, ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να οφείλεται στον τεχνικό εξοπλισμό των συρμών και επικαλούμενο προσημειώσεις και εκθέσεις ειδικών, σημειώνει ότι «υποδεικνύουν την πιθανή παρουσία ενός άγνωστου μέχρι στιγμής καυσίμου».
Τα περιεχόμενα του πορίσματος, η συγκρότηση του οποίου δείχνει ενδελεχή και αμερόληπτη αντιμετώπιση, δεν έχουν πολιτικό ούτε ποινικό χαρακτήρα. Αιτιολογεί και διαπιστώνει καταστάσεις που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο συμβάν και στις τραγικές συνέπειές του, όπως και τους εντελώς λανθασμένους χειρισμούς που ακολούθησαν.
Όπως ανέφερε σε κάποιο σημείο της παρουσίασης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, μιλώντας για το μπάζωμα: «Δεν μπορεί η Επιτροπή να πάρει θέση αν έγινε εσκεμμένα ή από λάθος, απλά λέει πως έγιναν όλα λάθος».
Κι αυτό όμως, από μόνο του, είναι ένα πολύ δριμύ «κατηγορώ» για εκείνους στην κυβέρνηση που τόσο καιρό υποστηρίζουν πως όλα έγιναν όπως έπρεπε.
…………………………………
Τέμπη: Ίχνη από ξυλόλιο παραδέχεται ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ – Κατέρρευσε το σενάριο για έλαια σιλικόνης
Στο νέο πόρισμα του EΟΔΑΣΑΑΜ η έκρηξη εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως «ανεξήγητη», ενώ γίνεται αναφορά σε «πιθανότητα» ύπαρξης άγνωστου καυσίμου: Η αναφορά στο ξυλόλιο και τα πολύτιμα στοιχεία που «χάθηκαν» στον χώρο του δυστυχήματος.
Αν σε κάτι απάντησε με σαφήνεια το πολυσέλιδο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αυτό είναι το αν θα μπορούσαν τα έλαια σιλικόνης να προκαλέσουν την έκρηξη και τη μεγάλη φωτιά μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.
«Το μόνο στο οποίο μπορέσαμε να καταλήξουμε είναι πως οι μηχαχές του τρένου ή το επίσημα καταγεγγραμένο φορτίο του δεν μπορεί να εξηγήσει την πυρόσφαιρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Bart Accou, διευκρινίζοντας πως δεν έγινε σωστή επιθεώρηση του χώρου του δυστυχήματος κι επομένως έχουν χαθεί πολύτιμα στοιχεία.
«Υπήρξαν εκτιμήσεις για το ποιο θα μπορούσε να είναι το καύσιμο, αλλά παραμένουν εκτιμήσεις».
Το ίδιο το πόρισμα, ωστόσο, είναι περισσότερο αποκαλυπτικό, καθώς αναφέρει με σαφήνεια ότι ανιχνεύτηκαν προϊόντα καύσης των ελαίων σιλικόνης (SiO2) αλλά και ουσίες που δείχνουν καύση υδρογονανθράκων (ξυλόλιο).
«Το γεγονός ότι η “λίμνη φωτιάς” (pool fire) άφησε πίσω δύο διαφορετικά κατάλοιπα αποτελεί άμεση ένδειξη ότι στο συμβάν φαίνεται να εμπλέκονται δύο διαφορετικά καύσιμα:
1) λευκό υπόλειμμα – SiO2, χαρακτηριστικό για την καύση ελαίσου σιλικόνης, και
2) μαύρο υπόλειμμα με ίχνη ξυλόλης, που συνάδει με καύσιμα υδρογονανθράκων.
Η μικρή ποσότητα SiO2 που παρατηρήθηκε στο σημείο της σύγκρουσης συνάδει με την περιορισμένη “λίμνη φωτιάς” μετά την αρχική εκτόνωση, αλλά όχι με την ποσότητα που αναμένεται όταν καίγεται μεγάλη ποσότητα καυσίμου.
Και το πόρισμα συνεχίζει:
«Σύμφωνα με την έκθεση πραγματογνωμοσύνης του καθ. Κωνσταντόπουλου, «τα 2400 κιλά ελαίων σιλικόνης του μετασχηματιστή θα είχαν ως αποτέλεσμα περίπου 1,94 μετρικούς τόνους διοξειδίου του πυριτίου (SiO2) ως υπόλειμμα καύσης, που θα διασκορπιζόταν σε όλες τις επιφάνειες, αφήνοντας ένα χαρακτηριστικό λευκό στρώμα σκόνης. Αυτό δεν παρατηρήθηκε σε κλίμακα, εκτός από λίγες πολύ εντοπισμένες περιοχές όπου κάηκε λάδι μετασχηματιστή”. (Εικόνα 66, 485).»
Σημειώνεται πως στην ελληνική περιλήψη του πορίσματος που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός σημειώνονται τα εξής:
«Βάσει των παρατηρήσεων που μπορούσαν να γίνουν, δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο τεχνικός εξοπλισμός του εμπλεκόμενου τροχαίου υλικού προκάλεσε το σχηματισμό και την επέκταση της τεράστιας πυρόσφαιρας που προέκυψε μετά την σύγκρουση, η οποία στη συνέχεια προκάλεσε δευτερεύουσες πυρκαγιές.
«Με τα υπάρχοντα στοιχεία είναι αδύνατο να προσδιοριστεί τι ακριβώς προκάλεσε αυτό το φαινόμενο, αλλά προσομοιώσεις και εκθέσεις ειδικών υποδεικνύουν την πιθανή παρουσία ενός άγνωστου μέχρι στιγμής καυσίμου.
Παρόλο που δεν υπήρχε ρητή νομική υποχρέωση για τον εξοπλισμό του τροχαίου υλικού με καλύτερα αντιπυρικά υλικά, μένει να αξιολογηθεί εάν αυτό θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στην πιθανότητα επιβίωσης των λίγων θυμάτων που είχαν επιζήσει από την αρχική σύγκρουση και έχασαν τη ζωή τους από τη φωτιά».
………………………
Έβαλαν το επί 20 χρόνια στέλεχος της ΕΡΓΟΣΕ που ελέγχεται για τα Τέμπη να βγάλει πόρισμα
Δεν είναι σύγκρουση συμφερόντων αλλά πρόκληση. Έβαλαν στέλεχος της ΕΡΓΟΣΕ, δηλαδή της εταιρείας που είναι υπό δικαστικό έλεγχο για το έγκλημα των Τεμπών να αποφανθεί για το τι έφταιξε.
Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 έγινε το δυστύχημα των Τεμπών, αλλά και για αρκετό καιρό μετά, ο Αστέριος Αλεξάνδρου ήταν σε επιτελική θέση στην ΕΡΓΟΣΕ. Και παρέμεινε
ως και τον Αύγουστο του 2024, κλείνοντας εκεί συνολικά 21 χρόνια (και τέσσερις μήνες, όπως προκύπτει από το βιογραφικό του).
Έναν μήνα μετά, ο Αστέριος Αλεξάνδρου, διορίστηκε προϊστάμενος στο τμήμα Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ).
Με άλλα λόγια, του ανατέθηκε να ελέγξει τα παλιά του αφεντικά. Δεν ήταν άραγε εμφανής η σύγκρουση συμφέροντος που προκύπτει από αυτόν το διορισμό, σε όσους αποφάσισαν την τοποθέτησή του, ορίζοντάς τον μάλιστα ως τον καθ’ ύλην αρμόδιο για τα σιδηροδρομικά ατυχήματα;
Κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Αλεξάνδρου ήταν μεταξύ εκείνων που έκαναν συστάσεις και διαπιστώσεις για τα προβλήματα του ΟΣΕ. Πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, παρουσίασε και εκείνος το πόρισμα του οργανισμού που συστάθηκε κατόπιν εορτής. Σύμφωνα με από το βιογραφικό του, όταν αποχώρησε από την ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ κατείχε τη θέση του επιβλέποντα κατασκευής σιδηροδρόμων.
Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ προχωρά με το πόρισμά του σε σειρά συστάσεων προς τον ΟΣΕ, την Hellenic Train, τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ)., ακόμη και στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης.
Ως γνωστόν η ΕΡΓΟΣΕ ιδρύθηκε το 1996 στα πλαίσια ανασυγκρότησης του ΟΣΕ, η οποία στην πάροδο των ετών υπέστη αρκετές μεταρρυθμίσεις. Το 2025, η ΕΡΓΟΣΕ συνενώθηκε με την μητρική, τον ΟΣΕ, στα πλαίσια της ανασυγκρότησης του διαχειριστή της εθνικής σιδηροδρομικής υποδομής.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις συστάσεις που έγιναν προς τον ΟΣΕ, «θα πρέπει να κάνει βασική αξιολόγηση κινδύνου, να βελτιώσει την απόδοση και την αξιοπιστία των υποδομών του και να αξιολογεί τακτικά την απόδοση του προσωπικού. Αλλά και να αξιοποιήσει τις κάμερες και το εποπτικό του υλικό και σύστημα παρακολούθησης.