Θεοδωρόπουλος(ΣΕΒ) κατά κυβέρνησης: Χωρίς στήριξη οι επιχειρήσεις

Σε εκδήλωση της ΕΑΣΕ με θέμα την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας παρευρέθη ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, όπου επεσήμανε δύο βασικά προβλήματα, δύο ελέφαντες στο δωμάτιο της ελληνικής οικονομίας, όπως είπε: το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και τη χαμηλή παραγωγικότητα.
Μιλώντας ενώπιον του Υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, υπογράμμισε ότι η σύγκριση με το παρελθόν αδικεί την κυβέρνηση, καθώς θα πρέπει να αξιολογείται βάσει των δυνατοτήτων της και όχι συγκριτικά με προηγούμενες διοικήσεις.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος υποστήριξε ότι οι επενδύσεις στη βιομηχανία και την παραγωγή προϊόντων με προστιθέμενη αξία είναι πιο ουσιαστικές για την οικονομία από τις επενδύσεις σε data centers.
Όπως τόνισε, η έμφαση πρέπει να δοθεί στην παραγωγή διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων, καθώς αυτός είναι ο βασικός παράγοντας για την αύξηση των εισοδημάτων.
Εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις επιπτώσεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα στον τουρισμό, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την πιθανή επίδραση της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη.
Αναφερόμενος στους μισθούς, ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι πρέπει να αυξηθούν, καθώς παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις αποφεύγουν να υπογράψουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, εξαιτίας της μη ψήφισης του άρθρου 6 για τη διαιτησία, γεγονός που καθιστά το διάλογο με τους εργαζόμενους προσχηματικό.
Πέρα από τα παραπάνω, ο κ. Θεοδωρόπουλος άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική για το ενεργειακό κόστος, σημειώνοντας ότι ενώ υπάρχει στήριξη για τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις μέσης τάσης δεν λαμβάνουν καμία ενίσχυση, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, η οποία έχει θεσπίσει πλαφόν στο ενεργειακό κόστος για να προστατεύσει τη βιομηχανία της.
Ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, απαντώντας στην κριτική, παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν σημαντική αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα την περίοδο 2020-2025, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, υποστηρίζοντας ότι «κάτι αλλάζει» στην ελληνική οικονομία.
Ωστόσο, ο κ. Θεοδωρόπουλος αντέτεινε ότι η σύγκριση αυτή αδικεί την παρούσα κυβέρνηση και ότι η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται με βάση τις πραγματικές δυνατότητές της.