Πλειστηριασμοί: Σε νέο ιδιοκτήτη η μονάδα της Κοντοβερός στον Ασπρόπυργο

Πλειστηριασμοί: Σε νέο ιδιοκτήτη η μονάδα της Κοντοβερός στον Ασπρόπυργο
60 / 100 SEO Score

Σε νέο ιδιοκτήτη πέρασαν οι εγκαταστάσεις της Κοντοβερός (Freskot) στον Ασπρόπυργο, λίγους μήνες αφότου η ιστορική εταιρεία κατεψυγμένων ψαριών αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία του εργοστασίου της και να καταθέσει αίτηση πτώχευσης.

Η μονάδα στον Ασπρόπυργο ξεκίνησε να βγαίνει στο σφυρί τον Φεβρουάριο του 2023 με τιμή εκκίνησης 7,54 εκατ. ευρώ, χωρίς αποτέλεσμα. Μετά από αρκετούς άγονους πλειστηριασμούς, η τιμή πρώτης προσφοράς στον σημερινό πλειστηριασμό είχε συρρικνωθεί στα 2.853.836,05 ευρώ, εκ των οποίων τα 2.519.400 ευρώ αφορούσαν το ενιαίο ακίνητο μετά του επ’ αυτού βιομηχανικού κτιρίου και οι 334.436,05 ευρώ τον μηχανολογικό εξοπλισμό που βρίσκεται εντός του βιομηχανικού κτιρίου. Το ακίνητο άλλαξε τελικά χέρια με ένα ευρώ παραπάνω, στα 2.853.837,05 ευρώ.

Τι βγήκε στο σφυρί

Το ακίνητο που βγήκε σε πλειστηριασμό βρίσκεται στη θέση “Λάκκος Κάτσαρη” του Δήμου Ασπροπύργου. Πρόκειται ειδικότερα για ένα ενιαίο οικόπεδο 17.760,48 τ.μ., το οποίο έχει προέλθει από τη συνένωση μικρότερων όμορων αγροτεμαχίων, καθώς και για το βιομηχανικό ακίνητο της εταιρείας. Οι εγκαταστάσεις διαθέτουν γραμμές παραγωγής τελευταίας τεχνολογίας για επεξεργασία και τυποποίηση και συσκευασία νωπών και κατεψυγμένων αλιευμάτων, ψυγεία μεγάλης χωρητικότητας, καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια κατάψυξης στην Ελλάδα, εκτάσεως 1.050 τ.μ. και δυναμικότητας 3.500 ευρωπαλλετών, με ρομποτικό σύστημα διαχείρισης.

Από την άνοδο στην αίτηση πτώχευσης

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1968 από τον αείμνηστο Εμμανουήλ Κοντοβερό. Με πάνω από μισό αιώνα λειτουργίας, η εταιρεία έχει διαγράψει μια μακρά διαδρομή στην εισαγωγή, εξαγωγή, εμπορία, επεξεργασία, τυποποίηση, συσκευασία και διανομή κατεψυγμένων αλιευμάτων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που έχουν να κάνουν με μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις, συρρίκνωση τζίρου και σωρευμένες ζημίες.

Όπως αναφερόταν στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύθηκαν για τη χρήση 2022, το Δ.Σ. της εταιρείας αποφάσισε την άμεση διακοπή της λειτουργίας της βιομηχανικής μονάδας της εταιρείας λόγω της δυσμενούς οικονομικής πορείας της εταιρείας, των χρεών προς τη φορολογική διοίκηση, τον ΕΦΚΑ, τις τράπεζες και τους προμηθευτές, καθώς και της αντικειμενικής αδυναμίας αντιμετώπισης ακόμα και των ανελαστικών της δαπανών, καθώς και την υποβολή αίτησης ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών περί πτώχευσης της εταιρείας. Όπως αναφερόταν, “η απόφαση αυτή επιβάλλεται λόγω του ότι η εταιρεία έχει περιέλθει σε παύση πληρωμών από τις αρχές Μαρτίου 2024, καθώς απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις με πιθανούς αγοραστές – επενδυτές, ενώ κατέστη ανέφικτη η συμφωνία με τους πιστωτές είτε για υπαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς εξυγίανσης είτε για αναδιάρθρωση των οφειλών της μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, στον οποίο αρνήθηκαν να συμμετάσχουν οι πιστωτές – χρηματοδοτικοί οργανισμοί”.

Η εταιρεία, με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της (χρήση 2022) είχε ζημιές 3,1 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 3,6 εκατ. του 2021. Επίσης, εμφάνιζε σωρευμένες ζημίες άνω των 23,5 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά (-18,2 εκατ. ευρώ) και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ξεπερνούσαν στο τέλος του 2022 τα 35,8 εκατ. ευρώ

ΠΗΓΗ