Ομαδικές αγωγές κατά της Booking από Έλληνες ξενοδόχους

Ομαδικές αγωγές κατά της Booking από Έλληνες ξενοδόχους
67 / 100

Θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις για την «οικονομική ζημιά» που έχουν υποστεί εξαιτίας των «παράνομων» πρακτικών που ακολουθούν οι πλατφόρμες κρατήσεων.

Στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Booking.com και εν γένει από τις πλατφόρμες κρατήσεων που είναι ευρύτερα γνωστές και ως OTA (Online Travel Agencies) στρέφονται οι Έλληνες ξενοδόχοι στον απόηχο της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πλέον δίνει στους επιχειρηματίες την ελευθερία να διαμορφώνουν οι ίδιοι την τιμολογιακή πολιτική τους.

Όπως προανήγγειλε από το βήμα της 12ης Γενικής Συνέλευσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), ο πρόεδρός του, Αλέξανδρος Βασιλικός, «το διοικητικό συμβούλιο του ΞΕΕ πήρε την απόφαση σε συνεργασία με εξειδικευμένη νομική εταιρεία να εξετάσει τη βέλτιστη μεθοδολογία προκειμένου να προχωρήσουμε στην κατάθεση ομαδικών αγωγών μαζί με άλλες εθνικές ευρωπαϊκές οργανώσεις. Επιβεβαιώνουμε ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν υπάρχει βούληση».

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ έκανε λόγο για «ψηφιακούς γίγαντες που αλλάζουν άρδην τα κανάλια διανομής του προϊόντος μας». Τόνισε, δε, ότι ο κλάδος βρίσκεται απέναντι σε μία τεράστια στρέβλωση και χαρακτήρισε «παράνομες» τις πρακτικές που ακολουθούν πλατφόρμες τύπου Booking, οι οποίες επί της ουσίας στερούν από τους ξενοδόχους τη δυνατότητα διάθεσης του προϊόντος τους στις τιμές που επιθυμούν.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οι ρήτρες ισοτιμίας (rate parity), οι οποίες απαγορεύουν στα ξενοδοχεία να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές στους ιστοτόπους τους απ’ ό,τι στις πλατφόρμες διαδικτυακών κρατήσεων δεν είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας αυτών των πλατφορμών.

Ο Αλ. Βασιλικός τόνισε ότι με αυτή την απόφαση ανοίγει o δρόμος για περισσότερη ελευθερία στις τιμολογιακές στρατηγικές των ξενοδόχων, επιτρέποντάς τους να διαχειρίζονται άμεσα τις τιμές και τις προσφορές τους, χωρίς τους περιορισμούς που επέβαλαν οι ρήτρες ισοτιμίας.

«Η απόφαση αυτή αναμένεται να αλλάξει σημαντικά το τοπίο της διαδικτυακής διανομής στον ξενοδοχειακό κλάδο, προσφέροντας μεγαλύτερη αυτονομία στους παρόχους καταλυμάτων και ενισχύοντας τον ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών. Πιστοποιεί, επίσης, πως τα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από αυτές τις παράνομες πρακτικές της πλατφόρμας», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η HOTREC (Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ξενοδοχίας και Εστίασης) κατήγγειλε ότι η Booking δεν είχε συμμορφωθεί με την οδηγία για τις Ψηφιακές Αγορές, παρά το γεγονός ότι ήταν νομικά υποχρεωμένη να το πράξει από τις 14 Νοεμβρίου. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι η Booking, η μεγαλύτερη πλατφόρμα online κρατήσεων ξενοδοχείων, κατέχει δεσπόζουσα θέση, ελέγχοντας το 70% της ευρωπαϊκής ξενοδοχειακής αγοράς.

ΠΗΓΗ