Οι παρεμβάσεις του ΕΕΑ για την ασφάλιση των επιχειρήσεων

Οι παρεμβάσεις του ΕΕΑ για την ασφάλιση των επιχειρήσεων
69 / 100

Τέσσερις ουσιώδεις παρεμβάσεις στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις» που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων την υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση επιχειρήσεων και οχημάτων έναντι φυσικών καταστροφών έκανε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Στόχος του ΕΕΑ είναι η πρόληψη και η έναρξη ενός έγκαιρου διαλόγου προς αποφυγή μεταρρυθμίσεων που θα δυσχεράνουν τόσο τη λειτουργία των επιχειρήσεων, όσο και το έργο της Πολιτείας.

Παρέμβαση με στόχο την αποφυγή τυχόν προβληματικών επί σχεδίων νόμων και μεταρρυθμίσεων υπέβαλλε και η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ).

Στην σοβαρότερη διαβούλευση στην ιστορία της ασφαλιστικής αγοράς μέχρι στιγμής που συντάσσεται το παρόν δεν έχει εκφράσει την θέση της, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) που εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις του κλάδου ενώ δύο ημέρες πριν υπέβαλλαν παρεμβάσεις οι: Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών Ασφαλιστικών Προϊόντων» (ΠΕΚΑΠ) και Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ).

Παρεμβάσεις ΕΕΑ Γιάννη Χατζηθεοδοσίου με κοινωνικό πρόσωπο – Ζητά φοροαπαλλαγές για άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών

1.Το ΕΕΑ αιτείται για τα έτη 2025 την αύξηση του ποσοστού φοροαπαλλαγής στον ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένες κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%), εφόσον η φορολογητέα αξία τους για σκοπούς επιβολής ΕΝ.Φ.Ι.Α. δεν υπερβαίνει τις πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ, και κατά δέκα τοις εκατό (10%), εφόσον υπερβαίνει τις πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος του ΕΕΑ αιτείται τις ως άνω μειώσεις παραθέτοντας μελέτη σκοπιμότητας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, σύμφωνα με την οποία μείωση της ανωτέρω τάξεως συμβάλλει στην επίτευξη μεγαλύτερου ποσοστού διείσδυσης της ασφάλισης με ταυτόχρονο βεβαίως όφελος για την πολιτεία.

2. Επιπλέον, με παρέμβαση του στο σχέδιο νόμου για την απαλλαγή από τον φόρο ασφαλίστρων κλάδου υγείας των ανηλίκων, το ΕΕΑ κρίνει σκόπιμο και εξαιρετικά σημαντικό να επεκταθεί η εφαρμογή του ως άνω μέτρου και στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, προκειμένου να στηριχθεί επαρκώς και αυτή η ηλικιακή ομάδα.

Εξάλειψη φόρου ασφαλίστρων σε επιχειρήσεις για δύο λόγους

3. Περαιτέρω, για σχέδιο νόμου το οποίο αφορά στην ασφάλιση των επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών και με δεδομένο αφενός ότι υφίσταται πλέον υποχρεωτικότητα, δηλαδή οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν μία επιπρόσθετη οικονομική υποχρέωση και αφετέρου ότι ο φόρος ασφαλίσεως σε αυτά τα ασφαλιστικά συμβόλαια δεν συμψηφίζεται με τον Φ.Π.Α., το ΕΕΑ προς στήριξη της επιχειρηματικότητας προτείνει την εξάλειψη του φόρου ασφαλίστρων σε αυτήν την κατηγορία ασφαλιστικών συμβολαίων και τούτο διότι πέραν των ανωτέρω μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων, οι οποίες καλούνται υποχρεωτικά να ασφαλιστούν για φυσικές καταστροφές, δεν έχουν κερδοφόρες χρήσεις κάθε έτος και επομένως πέραν του μη συμψηφισμού με τον Φ.Π.Α. της επιχείρησης δεν υφίσταται και η δυνατότητα καταχώρισης των ασφαλίστρων ως εξόδων της επιχείρησης.

Ασφάλιση οχημάτων

4. Τέλος, στο άρθρο όπου γίνεται αναφορά στην ασφάλιση οχημάτων έναντι φυσικών καταστροφών, το ΕΕΑ προτείνει την προσθήκη της χαλαζόπτωσης και του σεισμού, πέραν της αναφερόμενης πυρκαγιάς λόγω φυσικών αιτιών και της πλημμύρας προκειμένου να καλυφθεί όλο το εύρος των φυσικών με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του οχήματος.

ΕΑΔΕ: Παρεμβάσεις για να σταματήσουν οι μαζικές ακυρώσεις στα ασφαλιστήρια υγείας

Στο επίμαχο νομοσχέδιο η ΕΑΔΕ συμμετέχει με τρεις παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα:

1. Προτείνει την αύξηση της φοροαπαλλαγής του ΕΝΦΙΑ στο 30% βάσει μελέτης σκοπιμότητας του Πανεπιστημίου Πειραιά. Η εν λόγω μελέτη αναφέρει ότι η αύξηση της φοροαπαλλαγής του ΕΝΦΙΑ στο 30% μπορεί να λειτουργήσει ως ισχυρό κίνητρο για την ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης των πολιτών . Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η ασφαλιστική αγορά να συνεισφέρει επιπλέον 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η κρατική επιβάρυνση θα μειωθεί κατά 170 εκατομμύρια ευρώ.

2. Αιτείται να εξεταστεί η απαλλαγή από το φόρο ασφαλίστρων συμβολαίων υγείας ανηλίκων και στα ασφαλιστήρια συμβόλαια των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που ασκεί η Πολιτεία.

Συνταξιούχοι και υψηλά κόστη διατήρησης ασφαλιστηρίων υγείας – Τεράστιο πλήγμα οι ακυρώσεις

Οι συνταξιούχοι αναφέρει αποτελούν μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα με αυξημένες ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας. Ωστόσο, τα υψηλά κόστη διατήρησης των ασφαλιστηρίων συμβολαίων τους έχουν καταστεί δυσβάστακτα, αναγκάζοντάς τους σε ακυρώσεις, σε μια ηλικία που η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας είναι ζωτικής σημασίας. Η μαζική ακύρωση αυτών των συμβολαίων δεν πλήττει μόνο την ευημερία των ηλικιωμένων, αλλά αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τις δημόσιες δαπάνες υγείας, δημιουργώντας πρόσθετο οικονομικό βάρος για το κράτος.

«Ως Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ)» προσθέτει «που εκπροσωπούμε το σύνολο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών (Πράκτορες, Μεσίτες και Συντονιστές), ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες και διαπιστώνουμε την άμεση ανάγκη ρύθμισης του ζητήματος. Η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την ανακούφιση των μακροχρόνιων και ηλικιωμένων ασφαλισμένων, προσφέροντάς τους την οικονομική δυνατότητα να διατηρήσουν την κάλυψή τους, ενώ παράλληλα θα αποτρέψει την επιβάρυνση του δημόσιου συστήματος υγείας».

3. Σε ό,τι αφορά τέλος την ασφάλιση οχημάτων έναντι φυσικών καταστροφών, η ΕΑΔΕ αιτείται να διορθωθεί η λέξη «αιτίων» και να αντικατασταθεί με τον όρο «φαινομένων» που είναι δόκιμος και ενδεδειγμένος. «Στην προσθήκη που εισάγεται στον νόμο 5116/2024 με το άρθρο 5Α, προβλέπεται η υποχρέωση ασφαλιστικής κάλυψης των οχημάτων και έναντι των κινδύνων από πυρκαγιά λόγω φυσικών αιτίων και από πλημμύρα. Θεωρούμε ότι η χρήση του όρου «φαινομένων» αντί για «αιτίων» είναι πιο δόκιμη και ενδεδειγμένη».

Επιπλέον, κρίνει απαραίτητη τη διεύρυνση της ασφαλιστικής κάλυψης με την προσθήκη των κινδύνων από **σεισμό** και **χαλαζόπτωση**, ώστε η ασφάλιση να αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο πρόληψης και θωράκισης της οικονομίας από τις δυσμενείς συνέπειες τέτοιων φυσικών φαινομένων. Η επέκταση αυτή ενισχύει την προστασία των πολιτών και συμβάλλει στην αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων που προκύπτουν από γεωλογικά φαινόμενα ή ακραίες καιρικές συνθήκες, προσθέτει.

ΠΗΓΗ