Οι οικογενειακοί εμφύλιοι που συγκλόνισαν την ελληνική επιχειρηματική σκηνή
Τα γιορτινά τραπέζια συχνά λειτουργούν ως ευκαιρία επανασύνδεσης για τις οικογένειες. Στον επιχειρηματικό κόσμο, όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που οι ίδιες περίοδοι συνοδεύονται από αναζωπύρωση χρόνιων εντάσεων. Οικογενειακές διαμάχες που ξεκινούν πίσω από κλειστές πόρτες καταλήγουν να διαμορφώνουν την πορεία εταιρειών, να επηρεάζουν μετόχους και εργαζόμενους και να οδηγούν σε πολύκροτες δικαστικές αντιπαραθέσεις.
Market In: Η σύγκρουση που πέρασε στο ποινικό επίπεδο
Η υπόθεση της οικογένειας Ράμμου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα οικογενειακής διαμάχης που εξελίχθηκε σε πολυετή δικαστικό πόλεμο. Η αντιπαράθεση ξεκινά λίγο πριν από τον θάνατο του ιδρυτή Θωμά Ράμμου το 2021 και κορυφώνεται σήμερα με την πρώτη ποινική δίωξη που αφορά τη διοίκηση της Market In.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η αγορά τεσσάρων ημιτελών μεζονετών στην Κερατέα το 2020. Σύμφωνα με τη μήνυση της Μαργαρίτας Ράμμου, μειοψηφούσας μετόχου, η προσφορά των 151.000 ευρώ καλύφθηκε από τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας, αλλά ως αγοραστής εμφανίστηκε η αδελφή της και επικεφαλής της εταιρείας, Ευλαμπία Ράμμου. Η υπόθεση, που αρχικά είχε τεθεί στο αρχείο, επανήλθε και οδήγησε σε άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία, με αναφερόμενη ζημία άνω των 120.000 ευρώ και εκτιμώμενο διαφυγόν κέρδος περίπου 639.000 ευρώ.
Μετά τον θάνατο του ιδρυτή, η σύγκρουση επεκτάθηκε σε σειρά αγωγών για ακύρωση εταιρικών αποφάσεων, με επίκεντρο τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας και τις μισθώσεις ακινήτων στη Λευκάδα. Παράλληλα, η μειοψηφία ζητά έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο για κρίσιμες χρηματοοικονομικές κινήσεις των προηγούμενων ετών. Η διοίκηση απορρίπτει όλες τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για νόμιμες διαδικασίες και καταχρηστική στάση της μειοψηφίας.
Η υπόθεση έχει πλέον εξελιχθεί σε πολυεπίπεδη δικαστική διαμάχη που επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία της εταιρείας.
Μάρμαρα Παυλίδη: Η δικαστική «μπάμπουσκα» εκατοντάδων εκατομμυρίων
Η οικογένεια Παυλίδη βρίσκεται στο επίκεντρο ενός από τα πιο σύνθετα και υψηλής οικονομικής αξίας δικαστικά σίριαλ των τελευταίων ετών. Τα αδέλφια Κυριάκος και Χριστίνα Παυλίδη στρέφονται κατά του αδελφού τους Χριστόφορου, αμφισβητώντας τη διαδικασία πώλησης της εταιρείας Παυλίδης ΑΕ – Μάρμαρα & Γρανίτες στο fund ECM Partners.
Η συναλλαγή, που αποτιμήθηκε στα 260 εκατ. ευρώ, θεωρείται από τους ενάγοντες σημαντικά υποτιμημένη σε σχέση με την πραγματική αξία της εταιρείας, την οποία εκτιμούν στα 500 έως 600 εκατ. ευρώ. Κομβικό σημείο της υπόθεσης αποτελεί η μεταγενέστερη επαναγορά του ελέγχου της εταιρείας από τον Χριστόφορο Παυλίδη μέσω εταιρικών σχημάτων.
Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν απάτη, παραπλάνηση μετόχων και χειραγώγηση εταιρικών πράξεων, με εκτιμώμενη ζημία άνω των 200 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά του, ο Χριστόφορος Παυλίδης υποστηρίζει ότι όλα έγιναν με πλήρη γνώση και συναίνεση των μετόχων και με αποτιμήσεις συμβατές με τις συνθήκες της αγοράς.
Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή, με πολλαπλά δικαστικά μέτωπα.
Creta Farms: Όταν ο εμφύλιος ανοίγει την πόρτα σε νέους ιδιοκτήτες
Η σύγκρουση των αδελφών Κωνσταντίνου και Εμμανουήλ Δομαζάκη στην Creta Farms αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα οικογενειακής διαμάχης που οδήγησε σε απώλεια ελέγχου της εταιρείας.
Η αντιπαράθεση κορυφώνεται την περίοδο 2017–2019, σε μια φάση όπου η εταιρεία είχε υψηλό δανεισμό και αυξημένες ανάγκες ρευστότητας. Οι αλληλοκατηγορίες για κακοδιαχείριση και παράνομες μεταβιβάσεις μετοχών οδηγούν σε πλήρη αδυναμία συνεννόησης, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να παγώσουν τη χρηματοδότηση.
Το 2019 διορίζεται προσωρινή διοίκηση και ξεκινά διαδικασία εξυγίανσης, η οποία καταλήγει στην είσοδο του επενδυτικού σχήματος Impala Invest. Η οικογένεια Δομαζάκη χάνει τον έλεγχο της εταιρείας που είχε δημιουργήσει.
Μαλαματίνα: Ένας πόλεμος που έσβησε μια ιστορία 100 ετών
Η ιστορική οινοποιία Μαλαματίνα βρέθηκε στο επίκεντρο μιας έντονης μετοχικής και διοικητικής σύγκρουσης μεταξύ του Κωνσταντίνου Μαλαματίνα και της πρώην συζύγου του Κατερίνας Μαλαματίνα. Η εταιρεία ήδη αντιμετώπιζε υψηλό δανεισμό, ενώ η έλλειψη κοινής στρατηγικής απέναντι στις τράπεζες επιδείνωσε την κατάσταση.
Η επιχείρηση εισέρχεται σε διαδικασία εξυγίανσης εν λειτουργία και τελικά εξαγοράζεται από τον όμιλο Mantis, με την οικογένεια να αποχωρεί από τον έλεγχο μετά από έναν αιώνα παρουσίας.
Οικογένεια Καρνέση: Ο εμφύλιος που στιγματίστηκε από τραγωδία
Η διαμάχη στην οικογένεια Καρνέση ξεπερνά τα όρια μιας κλασικής επιχειρηματικής σύγκρουσης. Η αντιπαράθεση για περιουσία που εκτιμάται άνω του 1 δισ. δολαρίων εξελίσσεται σε πολυμέτωπο δικαστικό πόλεμο, με αλληλοκατηγορίες για μεταφορά εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.
Η υπόθεση παίρνει δραματική τροπή τον Φεβρουάριο του 2024, όταν σε γραφεία της οικογένειας στη Γλυφάδα σημειώνεται πολύνεκρο περιστατικό με δράστη υπάλληλο της εταιρείας, στο οποίο χάνουν τη ζωή τους η Μαρία Καρνέση και ο Αντώνης Βλασσάκης. Η τραγωδία αυτή προσθέτει μια σκοτεινή διάσταση σε μια ήδη εκρηκτική οικογενειακή σύγκρουση.
Ελλάκτωρ: Η διάσπαση που άλλαξε τις ισορροπίες
Η περίπτωση της Ελλάκτωρ διαφέρει από τις κλασικές οικογενειακές διαμάχες, καθώς αφορά μια ευρύτερη μάχη ελέγχου σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους της χώρας. Τα αδέλφια Δημήτρης και Αναστάσιος Καλλιτσάντσης πρωταγωνιστούν στην πρωτοβουλία Change4Ellaktor το 2018, ανατρέποντας τη διοίκηση και αναλαμβάνοντας τον έλεγχο.
Ωστόσο, οι εσωτερικές διαφωνίες οδηγούν σε ρήξη, με τον Δημήτρη Καλλιτσάντση να απομακρύνεται από τη διοίκηση θυγατρικής εταιρείας με απόφαση που συνυπογράφει ο αδελφός του. Η διάσπαση αποδυναμώνει το οικογενειακό μέτωπο, διευκολύνοντας την ενίσχυση της Reggeborgh Invest και τη μεταβολή των ισορροπιών στον όμιλο.
Hondos: Ένα βελούδινο διαζύγιο με δύο παράλληλες πορείες
Η οικογένεια Χόντου αποτελεί μια σπάνια περίπτωση όπου η ρήξη δεν οδήγησε σε δικαστικό πόλεμο, αλλά σε καθαρή επιχειρηματική διάσπαση. Το 2004 ο Γιώργος Χόντος αποχωρεί από το κοινό σχήμα και δημιουργεί το δίκτυο Hondos Palace, παράλληλα με το Hondos Center των υπόλοιπων αδελφών.
Για χρόνια τα δύο σχήματα συνυπάρχουν ανταγωνιστικά, μέχρι που το 2017 η Hondos Palace οδηγείται σε πτώχευση. Τα αδέλφια που διατηρούν το Hondos Center ξεκαθαρίζουν δημόσια ότι δεν υπήρχε πλέον καμία επιχειρηματική σχέση.