Τιμές LNG: Οι Ευρωπαίοι τώρα καταλαβαίνουν ότι πιάστηκαν κορόιδα από τις ΗΠΑ

 28/03/2024    11 : 37 : 09
eu
75 / 100

«Πόλεμος» ΕΕ-ΗΠΑ για LNG: Η κερδοσκοπία των αμερικανικών κολοσσών BP-Cheniere

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τις τιμές του φυσικού αερίου με ορισμένους εξ αυτών όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιμένουν να επιβάλει η ΕΕ ανώτατο όριο τιμών σε όλες τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ανεξαρτήτως προέλευσης.

Το αμερικανικό LNG ήταν πιο ακριβό από το αέριο που προέρχεται από τη Ρωσία σε πραγματικούς όρους. Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Macron κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της διαφοράς μεταξύ της τιμής στην οποία πωλείται το υγροποιημένο φυσικό αέριο που παράγεται στις ΗΠΑ στην Ευρώπη και της τιμής στην οποία πωλείται φυσικό αέριο εντός των ΗΠΑ.

«Η οικονομία της Βόρειας Αμερικής κάνει επιλογές για λόγους ελκυστικότητας, τις οποίες σέβομαι, αλλά δημιουργούν δύο σταθμά», είπε ο Macron, προσθέτοντας επίσης ότι «επιτρέπουν την κρατική βοήθεια έως και 80% σε ορισμένους τομείς, ενώ απαγορεύεται εδώ”

Δεν ήταν μόνος μεταξύ των Ευρωπαίων εθνικών ηγετών που ήταν δυσαρεστημένος με τις τιμές του φυσικού αερίου.
Στην πραγματικότητα, 15 ηγέτες ήταν δυσαρεστημένοι και επέμειναν ότι η ΕΕ πρέπει επιβάλλει ανώτατο όριο τιμών σε όλες τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ανεξαρτήτως προέλευσης.

Τότε ακολούθησαν προσπάθειες να πειστεί η Νορβηγία να πουλήσει το φυσικό της αέριο με έκπτωση και εξίσου λεπτές προσπάθειες να πειστούν οι αμερικανοί παραγωγοί για το ίδιο.

Τώρα, οι ΗΠΑ αντεπιτίθενται στις κατηγορίες.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι εταιρείες που έχουν αυτές τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις με παραγωγούς LNG των ΗΠΑ, προχωρούν απρόσκοπτα σε αυήσεις και κερδίζουν από το περιθώριο στην ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε στους Financial Times ο Brian Crabtree, βοηθός γραμματέας στο Υπουργείο Ενέργειας..

Πράγματι, οι παραγωγοί υγροποιημένου φυσικού αερίου δεν πωλούν πάντα το προϊόν τους απευθείας στον καταναλωτή, απέναντι σε μια χώρα στην Ευρώπη.
Για παράδειγμα, συνεργάζονται με μεγάλες εταιρείες εμπορευμάτων όπως η Vitol και η Trafigura, ή με τις υπερμεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των BP και Shell.

Δείτε την Cheniere Energy, τον μεγαλύτερο παραγωγό LNG στις Ηνωμένες Πολιτείες. Νωρίτερα φέτος, η Cheniere υπέγραψε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία πώλησης και αγοράς για το LNG της με τη Chevron.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Chevron θα αγοράζει 2 εκατομμύρια LNG από τη Chevron ετησίως και στη συνέχεια θα το πουλήσει σε όποια τιμή κρίνει δίκαιη.
Επίσης φέτος, η Cheniere έκλεισε άλλη μια συμφωνία πωλήσεων και αγοράς, επίσης, με τη νορβηγική Equinor, αυτή τη φορά για ετήσιο όγκο 1,75 εκατομμυρίων τόνων LNG. Αυτοί οι 1,75 εκατομμύρια τόνοι θα πωληθούν επίσης σε τιμή που ορίζει η Equinor, όχι η Cheniere.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι παραγωγοί LNG δεν επωφελούνται από την πολύ μεγαλύτερη ζήτηση για LNG από την Ευρώπη. Και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που επωφελήθηκαν, με τη μορφή υψηλότερων κερδών: η ζήτηση έχει αυξηθεί και όταν η ζήτηση αυξάνεται, ακολουθούν οι τιμές, ειδικά εάν η προσφορά δεν αυξάνεται τόσο γρήγορα όσο η ζήτηση.

Εκτοξεύθηκαν Cheniere Energy , BP

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Cheniere Energy ανέφερε διπλή αύξηση εσόδων και κερδών για το τρίτο τρίμηνο, χάρη σε αυτή την ισχυρότερη ζήτηση για το προϊόν της. Ξεχωριστά, η εταιρεία δήλωσε ότι ήταν έτοιμη να υπογράψει περισσότερες μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας, τόσο με επιχειρήσεις όσο και με κυβερνήσεις στην Ευρώπη, κάτι που θα παρακινούσε την προγραμματισμένη επέκταση της παραγωγικής της ικανότητας.

Ταυτόχρονα, η BP ανέφερε εξαιρετικά ισχυρές επιδόσεις στη μονάδα εμπορίας αερίου της. Αυτό δεν ίσχυε, ωστόσο, για τη Shell, της οποίας το τμήμα εμπορίας φυσικού αερίου κατέγραψε ζημία 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο του έτους λόγω της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την αναστολή των εξαγωγών μέσω του Nord Stream 1.

Οι κατηγορίες του Μακρόν —και άλλων—, λοιπόν, δεν βασίζονται ακριβώς σε γεγονότα, με τους παραγωγούς να είναι απλώς ο πρώτος σταθμός σε μια αλυσίδα εφοδιασμού που περιλαμβάνει μεσάζοντες.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εμπορευμάτων στον κόσμο.
Εξάλλου, ακόμη και στις καλύτερες εποχές, το αμερικανικό LNG ήταν πιο ακριβό από το αέριο του αγωγού που προέρχεται από τη Ρωσία σε πραγματικούς όρους.

Οι λόγοι

Η παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι πολύ πιο περίπλοκη διαδικασία από τον καθαρισμό του φυσικού αερίου και την αποστολή του σε έναν αγωγό. Επειδή η παραγωγή LNG είναι πιο περίπλοκη, σημαίνει αυτόματα ότι είναι πιο ακριβή επειδή είναι αρκετά ενεργοβόρα.

Μόλις παραχθεί, αυτό το αέριο πρέπει να μεταφερθεί σε δεξαμενόπλοια που είναι σε έλλειψη και φέτος, γεγονός που έχει αυξήσει τα έξοδα των εμπόρων για την αποστολή του προϊόντος στους πελάτες.

Με άλλα λόγια, η Ευρώπη φαίνεται να θέλει οι επιχειρήσεις να μην ενεργούν ως επιχειρήσεις και να εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για να αποκομίσουν κέρδος, αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο για τις επιχειρήσεις.

Όμως, αντί να απευθυνθεί σε αυτές τις επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες εδρεύουν στην Ευρώπη, όπως είπε ο Crabtree του DoE στους FT, απευθύνεται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία έχει ελάχιστο έλεγχο στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως και να έχει, ο Crabtree είπε στους FT ότι οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν την Ευρώπη να αποκτήσει αρκετό φυσικό αέριο «σε μια τιμή που είναι προσιτή για την ήπειρο».

Δεν αποτελεί έκπληξη που δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα επιτευχθεί αυτή η προσιτή τιμή. Δεν αποτελεί επίσης έκπληξη το γεγονός ότι οι δηλώσεις του στους FT περιείχαν αστερίσκους προειδοποίησης

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}