ΗΠΑ-Κίνα: Κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο

ΗΠΑ-Κίνα: Κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο
65 / 100

Κλιμάκωση ενός δεύτερου σινο-αμερικανικου εμπορικού πολέμου συνιστά η χθεσινή άμεση απάντηση της Κίνας στο δευτεριάτικο χτύπημα της Ουάσινγκτον στον τομέα ημιαγωγών αυτής. Το Πεκίνο απαγόρευσε τις εξαγωγές στις ΗΠΑ ορυκτών και μετάλλων διπλής χρήσης, που χρησιμοποιούνται δηλαδή τόσο στην κατασκευή ημιαγωγών όσο και σε στρατιωτικές εφαρμογές. Η σχετική οδηγία του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου απαγορεύει την εξαγωγή γαλλίου, γερμανίου, αντιμονίου και υπερσκληρών υλικών. Η ντιρεκτίβα, που τίθεται σε άμεση ισχύ, επιβάλλει ακόμη αυστηρότερους ελέγχους για τα είδη γραφίτη που αποστέλλονται στις ΗΠΑ.

Το γάλλιο και το γερμάνιο χρησιμοποιούνται σε ημιαγωγούς, ενώ το γερμάνιο χρησιμοποιείται επίσης σε τεχνολογία υπέρυθρων, καλώδια οπτικών ινών και ηλιακές κυψέλες. Η Κίνα είναι υπεύθυνη για το 59,2% της παγκόσμιας παραγωγής εξευγενισμένου γερμανίου και για το 98,8% της παραγωγής εξευγενισμένου γαλλίου, ενώ αντιπροσώπευε πέρυσι το 48% του αντιμονίου που εξορύσσεται παγκοσμίως. Το αντιμόνιο χρησιμοποιείται σε πυρομαχικά, πυραύλους υπερύθρων, πυρηνικά όπλα και γυαλιά νυχτερινής όρασης, καθώς και σε μπαταρίες και φωτοβολταϊκό εξοπλισμό.

Παρότι οι αποστολές φορτίων των παραπάνω πρώτων υλών στις ΗΠΑ ήταν φέτος μηδαμινή, η ανακοίνωση της απαγόρευσής τους συνιστά αναμφίβολα κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης των δύο πλευρών. Ερχεται μία ημέρα μετά την τρίτη επίθεση της Ουάσινγκτον στην τελευταία τριετία εναντίον της κινεζικής βιομηχανίας ημιαγωγών. Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου απαγόρευσε, συγκεκριμένα τη Δευτέρα, την εξαγωγή ημιαγωγών, προηγμένων τσιπ μνήμης, εξοπλισμού και λογισμικού παραγωγής τσιπ. Στόχος της απαγόρευσης, σύμφωνα με το υπουργείο, η παρεμπόδιση των δυνατοτήτων της Κίνας να αναπτύξει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για στρατιωτική χρήση. Οι νέοι περιορισμοί αφορούν 140 κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων και οι Piotech, SiCarrier Technology και Naura Technology Group.

usa

Η άμεση απάντηση της Κίνας συνιστά, σύμφωνα με τον επικεφαλής της συμβουλευτικής Project Blue, Τζακ Μπέντερ, «σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων στις αλυσίδες εφοδιασμού όπου η πρόσβαση σε μονάδες πρώτων υλών είναι ήδη περιορισμένη στη Δύση». Ενδεικτικά, οι τιμές του τριοξειδίου του αντιμονίου στο Ρότερνταμ έχουν εκτοξευτεί κατά 228% από την αρχή του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός των χθεσινών απαγορεύσεων του Πεκίνου τέσσερις μεγάλες ενώσεις της κινεζικής βιομηχανίας, που εκπροσωπούν τις εταιρείες Διαδικτύου, αυτοκινήτων, ημιαγωγών και επικοινωνιών, προέτρεψαν με ανακοινώσεις τους τα μέλη τους να μην αγοράζουν πλέον ημιαγωγούς από τις ΗΠΑ καθώς δεν είναι, όπως ανέφεραν, ασφαλείς και αξιόπιστοι.

Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της υφηλίου έρχεται περίπου ενάμιση μήνα πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου η πρώτη θητεία στον Λευκό Οίκο σημαδεύτηκε από έναν σκληρό εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, είπε πρόσφατα ότι θα επιβάλλει επιπλέον δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα ενώ στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας απείλησε με δασμούς 60% στις κινεζικές εισαγωγές.

ΠΗΓΗ