ΓΣΕΒΕΕ: Αίτημα για αύξηση του αφορολόγητου στις διατακτικές σίτισης στα 10 ευρώ ημερησίως
Το όριο παραμένει «παγωμένο» από το 2004
Η ΓΣΕΒΕΕ επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των διατακτικών σίτισης, ζητώντας την αύξηση του αφορολόγητου ορίου από τα 6 στα 10 ευρώ την ημέρα. Το ισχύον πλαφόν παραμένει αμετάβλητο από το 2004, γεγονός που – σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία – δεν ανταποκρίνεται πλέον στο αυξημένο κόστος ζωής και στις ανάγκες των εργαζομένων. Το αίτημα συνοδεύεται από νέα έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και της Edenred, η οποία καταγράφει σημαντική διάθεση των επιχειρήσεων να ενισχύσουν τις παροχές τους εφόσον υπάρξουν επιπλέον φορολογικά κίνητρα .
Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι οι διατακτικές σίτισης αποτελούν ήδη την πιο διαδεδομένη πρόσθετη παροχή στην αγορά εργασίας. Επτά στις δέκα επιχειρήσεις που προσφέρουν οποιαδήποτε μορφή επιπλέον ενίσχυσης επιλέγουν τις διατακτικές, ενώ το 91,7% όσων τις χορηγούν δηλώνουν ότι θα αύξαναν το ποσό αν υπήρχε ευνοϊκότερο φορολογικό πλαίσιο. Παράλληλα, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις που τις αποδέχονται καταγράφουν αύξηση του τζίρου τους, γεγονός που αναδεικνύει τα πολλαπλά οφέλη του μέτρου για την αγορά .
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, επισημαίνει ότι το αίτημα για αύξηση του αφορολόγητου έχει τεθεί ήδη από τον Δεκέμβριο, αρχικά στα 8 ευρώ. Ωστόσο, οι συνεχείς ανατιμήσεις και η επιβάρυνση των νοικοκυριών οδηγούν πλέον την πρόταση στα 10 ευρώ ημερησίως. Όπως υποστηρίζει, η δημοσιονομική επιβάρυνση για το κράτος θα είναι περιορισμένη, ενώ η νέα έρευνα παρέχει την απαραίτητη τεκμηρίωση ώστε η πρόταση να ενταχθεί στις βασικές φορολογικές παρεμβάσεις που θα κατατεθούν στο οικονομικό επιτελείο .
Το ζήτημα των διατακτικών επανέρχεται σε μια περίοδο όπου οι επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους να στηρίξουν τους εργαζομένους τους, ιδιαίτερα σε κλάδους που αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού. Η αύξηση του αφορολόγητου θεωρείται από τη ΓΣΕΒΕΕ ένα μέτρο που μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να βελτιώσει το εισόδημα των εργαζομένων και να στηρίξει το οργανωμένο λιανεμπόριο.
…………………..
Ευρωπαϊκός διασυρμός: Μόλις 6 ευρώ τη μέρα για φαγητό στους εργαζόμενους – «Παγωμένη» η παροχή επί 22 χρόνια
Η παροχή των 6 ευρώ ανά ημέρα σε εργαζόμενους για σίτιση κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση των 27 της ΕΕ, όταν είναι ήδη γνωστό ότι η χώρα μας κατέχει την προτελευταία θέση με βάση τις μηνιαίες αποδοχές.
Η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για την αποδοχή της παροχής των διατακτικών σίτισης για τη στήριξη της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων αναμένεται να αφυπνίσει τον πολιτικό κόσμο, καθώς τα 6 ευρώ ανά ημέρα καθιερώθηκαν το 2004 και η παροχή παραμένει «παγωμένη» για 22 χρόνια. Στην Ευρώπη των 27, η μέση παροχή των επιχειρήσεων διαμορφώνεται πάνω από τα 12 ευρώ.
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, στο στάδιο της παρουσίασης της έρευνας διατύπωσε το αίτημα να ανέβει στα 8 ευρώ, για να αντιμετωπιστεί εν μέρει η ακρίβεια που σαρώνει τα νοικοκυριά.
Οι παροχές σίτισης στην Ελλάδα καλύπτουν το 12,3% συγκριτικά με τον βασικό μισθό, όταν ο μέσος όρος των 27 διαμορφώνεται στο 18% και οι περισσότερες χώρες βρίσκονται στο 20%. Το ενδιαφέρον από την παρουσίαση είναι ότι δεν προέκυψαν επίσημα στοιχεία για να προσδιοριστεί το συνολικό ύψος των παροχών.
Οι παροχές βοηθούν τους εργαζόμενους
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Edenred, Μαρία Βερούχη, σημείωσε ότι «οι εταιρικές παροχές δεν αποτελούν πλέον απλά μια πρόσθετη παροχή προς τους εργαζομένους.
Αποτελούν μια στρατηγική επένδυση που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα των ανθρώπων τους και δημιουργεί ευρύτερη αξία για την οικονομία.
Στην Ελλάδα, το ημερήσιο αφορολόγητο όριο της παροχής σίτισης παραμένει αμετάβλητο στα 6 ευρώ εδώ και 22 χρόνια, παρά τις σημαντικές μεταβολές στο κόστος διαβίωσης. Σε μια περίοδο όπου η αύξηση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων αποτελούν κοινές προτεραιότητες, η παροχή σίτισης μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο».
Ο Γιώργος Θανόπουλος, Προϊστάμενος Μονάδας Έρευνας Τεκμηρίωσης Ανάλυσης ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, σημείωσε ότι 6 στις 10 ΜμΕ επιχειρήσεις παρέχουν τη συγκεκριμένη παροχή στους εργαζόμενους.
Ο ένας στους 4 λαμβάνει την παροχή
Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα στη χώρα μας, περίπου ένας στους τέσσερις εργαζόμενους λαμβάνει παροχή σίτισης από τον εργοδότη του, είτε τακτικά είτε περιστασιακά, ενώ η πλειοψηφία των εργαζομένων λαμβάνει την παροχή σίτισης εδώ και πάνω από 3 χρόνια (46,7%) ή για ένα χρονικό διάστημα μεταξύ ενός και τριών ετών (42,4%).
Οι κυρίαρχοι λόγοι για την παροχή σίτισης από τη μεριά των επιχειρήσεων είναι η στήριξη της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων (62,5%), τα φορολογικά οφέλη (54,2%), η διατήρηση του προσωπικού (40,0%), αλλά και λόγοι που σχετίζονται με την εταιρική κουλτούρα και την κοινωνική ευθύνη (39,2%).
Όσον αφορά τους εργαζόμενους, οι τρεις στους τέσσερις αξιολογούν την παροχή σίτισης ως αρκετά/πολύ σημαντική, με περισσότερους από τους μισούς (52,7%) να θεωρούν ότι το παρεχόμενο ποσό τους επιτρέπει να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για την αγορά τροφίμων.
Η παροχή μειώνει το άγχος
Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας στους δύο εργαζόμενους δηλώνει ότι η λήψη της παροχής σίτισης συμβάλλει στο να έχει λιγότερο άγχος για την κάλυψη των δαπανών διατροφής, ενώ το 55,4% θεωρεί την παροχή σίτισης και ως μια πρακτική λύση για την καθημερινή διατροφή.
Παράλληλα φαίνεται ότι βελτιώνει και την ικανοποίηση των εργαζομένων, αφού η πλειοψηφία των επιχειρήσεων (67,5%) εκτιμά ότι η συγκεκριμένη παροχή αποτελεί παράγοντα προσέλκυσης ή και διατήρησης προσωπικού.
Η έρευνα, που περιγράφει την εμπειρία των εργαζομένων, αλλά και τους λόγους για τους οποίους οι επιχειρήσεις δεν χορηγούν τη συγκεκριμένη παροχή, καθώς και τη γενική αξιολόγηση της, επισημαίνει ότι η ύπαρξη επιπλέον φορολογικών κινήτρων θα οδηγούσε αρκετές επιχειρήσεις (71,3%) που δεν χορηγούν σήμερα παροχή σίτισης στο προσωπικό τους να επανεξετάσουν την απόφασή τους.