Φορολογικό: Αναβολή για τις 28 Μαρτίου πήρε η μάχη δικηγόρων και ελεύθερων επαγγελματιών στο ΣτΕ

Αναβλήθηκε για τις 28 Μαρτίου η μάχη των δικηγόρων και ελεύθερων επαγγελματιών στο Συμβουίο της Επικρατείας (ΣτΕ) για το τεκμαρτό εισόδημα. Το πρωί της Παρασκευής, δικηγόροι και ελεύθεροι επαγγελματίες, συγκεντρώθηκαν έξω από το ΣτΕ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την τεκμαρτή φορολόγηση.
Για χθες είχε προγραμματιστεί η συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας επτά υποθέσεων, με Εισηγήτριες τις Συμβούλους Κ. Λαζαράκη και Β. Μόσχου, στις οποίες προσβάλλεται, μεταξύ άλλων, από Δικηγορικούς Συλλόγους και λοιπούς επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, με την οποία καθορίζεται η διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, είτε για αντικειμενικούς είτε για ιδιαίτερους, πέραν των αντικειμενικών, λόγους, καθώς και λοιπά ειδικότερα θέματα.
Δικηγόροι και άλλοι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς είχαν καταθέσει από τον περασμένο Ιούνιο αιτήσεις ακύρωσης στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της θέσπισης τεκμαρτής φορολόγησης.
Στη ανακοίνωση και μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σημειώνεται πως «το δικηγορικό σώμα από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή του στην φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων με τεκμαρτό τρόπο, δηλαδή για εισόδημα που δεν έχει αποκτηθεί και συντόνισε τη δράση του με τους λοιπούς επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς της Χώρας για την ανατροπή των δυσμενών αποτελεσμάτων που επιφέρει η φορολόγηση αυτή και η οποία οδηγεί σε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και σε αφανισμό δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας».
Ωστόσο, ήρθε να προστεθεί «η κυβερνητική παράλειψη για τη στήριξη του δικηγορικού επαγγέλματος, η μη μείωση του ΦΠΑ για τις δικαστηριακές υπηρεσίες και η μη αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ – το οποίο σημειωτέον δεν θίγεται από το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα – την μόνη μνημονιακή υποχρέωση που δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα».
Ραντεβού δικηγόρων στο ΣτΕ: Τι διακυβεύεται
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ίδιου του Ανωτάτου Δικαστηρίου καλείται να αποφασίσει, μεταξύ άλλων, εάν ο θεσπιζόμενος τρόπος τεκμαρτού προσδιορισμού του ετήσιου ελάχιστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, σε συνδυασμό και με τη δυνατότητα ανατροπής του,
α. αντίκειται στις συνταγματικώς κατοχυρωμένες αρχές της φορολογικής ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών και της αναλογικότητας, καθώς και στα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα οικονομικής και επαγγελματικής ελευθερίας και πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας,
β. επιβαρύνει υπέρμετρα και κλονίζει την οικονομική κατάσταση των βαρυνόμενων προσώπων, παραβιάζοντας το προστατευόμενο από συνταγματικές και υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις δικαίωμα της ιδιοκτησίας,
γ. ανταποκρίνεται στα διδάγματα της κοινής πείρας και συνιστά μαχητό τεκμήριο, ή, αντιθέτως, θεσπίζονται με τον ανωτέρω τρόπο εν τοις πράγμασι αμάχητα φορολογικά τεκμήρια, ιδίως εάν συνεκτιμηθεί ότι το θεσπιζόμενο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα δεν είναι χαμηλό και δεν είναι ευχερής η δυνατότητα αντίκρουσής του,
δ. είναι σύμφωνος με την συνταγματική αρχή της νομιμότητας του φόρου ή εάν θεσπίζεται με αυτόν κεφαλικός φόρος και
ε. αντίκειται στη συνταγματικώς κατοχυρωμένη προστασία της μητρότητας και της νεότητας, διότι ο τρόπος αυτός φορολόγησης οδηγεί στην πράξη στην απαγόρευση της μερικής απασχόλησης από τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Επίσης, η Ολομέλεια καλείται να κρίνει εάν με την προσβαλλόμενη απόφαση επεκτείνεται ανεπιτρέπτως ο φορολογικός έλεγχος σε προηγούμενα φορολογικά έτη, καθώς και σε άλλα φορολογικά αντικείμενα.
Τέλος, θα εξεταστεί εάν οι ρυθμίσεις του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 5104/2024) επηρεάζουν τα παραπάνω ζητήματα.
Το μόνο πολιτικό πρόσωπο που παραβρέθηκε στην συγκέντρωση ήταν ο πρόεδρος του κόμματος Κίνημα Δημοκρατίας Στέφανος Κασσελάκης.