Ευρώπη σε αναβρασμό: Μαζικές διαδηλώσεις και βίαιες συγκρούσεις σε Γαλλία, Αλβανία, Ιταλία και Βέλγιο

Ευρώπη σε αναβρασμό: Μαζικές διαδηλώσεις και βίαιες συγκρούσεις σε Γαλλία, Αλβανία, Ιταλία και Βέλγιο
60 / 100 SEO Score

Η ακρίβεια, οι κοινωνικές ανισότητες, το κόστος της εκπαίδευσης και η στεγαστική κρίση βγάζουν χιλιάδες πολίτες στους δρόμους. Λεηλασίες, εμπρησμοί και συγκρούσεις με την αστυνομία καταγράφονται σε ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ στη Γαλλία αναφέρθηκε ένας νεκρός.

Ένα νέο κύμα κοινωνικών και πολιτικών αναταράξεων βρίσκεται σε εξέλιξη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με τη Γαλλία και την Αλβανία να βρίσκονται στο επίκεντρο λόγω των βίαιων επεισοδίων. Χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν σε διαδηλώσεις, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για την ακρίβεια, τις κοινωνικές ανισότητες, τις κυβερνητικές πολιτικές και την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης. Από το Παρίσι και το Μιλάνο έως τα Τίρανα και τις Βρυξέλλες, οι κινητοποιήσεις συνοδεύονται σε αρκετές περιπτώσεις από συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και λεηλασίες.

Στη Γαλλία, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε πανεθνικές διαδηλώσεις με αιτήματα που αφορούν το αυξημένο κόστος ζωής, τις κοινωνικές ανισότητες, τους μισθούς και την κατάσταση στη δημόσια εκπαίδευση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιοποιήθηκαν, η συμμετοχή κυμάνθηκε από 550.000 άτομα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, έως περίπου 800.000, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις, όπως η Λυών, η Μασσαλία και το Μπορντό, σημειώθηκαν συγκρούσεις, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων και άλλων μέσων καταστολής. Αναφέρθηκαν επίσης εμπρησμοί και λεηλασίες, ενώ στη Λιμόζ πυρπολήθηκε το δημαρχείο. Σύμφωνα με τον απολογισμό που μεταδόθηκε, ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του στο Παρίσι από καρδιακή ανακοπή, ενώ καταγράφηκαν τραυματισμοί και περίπου 1.200 προσαγωγές ή συλλήψεις.

Στην Αλβανία, οι κινητοποιήσεις στα Τίρανα συνεχίζονται με πρωταγωνιστές φοιτητές και νέους, οι οποίοι ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Τα αιτήματα αφορούν την αντιμετώπιση της διαφθοράς, τη βελτίωση των συνθηκών στην εκπαίδευση, το κόστος των σπουδών και τις περιορισμένες επαγγελματικές προοπτικές. Οι διαδηλώσεις, που έχουν εισέλθει στην πέμπτη ημέρα, συνοδεύονται από συγκρούσεις με την αστυνομία, ρίψεις αντικειμένων και καταστροφές. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν χρησιμοποιήσει δακρυγόνα, εκτοξευτήρες νερού και, σύμφωνα με δημοσιεύματα, πλαστικές σφαίρες, ενώ έχουν αναφερθεί τραυματισμοί διαδηλωτών και δημοσιογράφων. Ο Ράμα απορρίπτει το ενδεχόμενο παραίτησης, υποστηρίζοντας ότι η αλλαγή κυβέρνησης πρέπει να προκύπτει μέσα από εκλογικές διαδικασίες.

Στην Ιταλία, διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας και των κοινωνικών ανισοτήτων σημειώθηκαν σε μεγάλες πόλεις, με το Μιλάνο να καταγράφει σοβαρά επεισόδια. Ενώ η κινητοποίηση ξεκίνησε ειρηνικά, ομάδες διαδηλωτών με καλυμμένα πρόσωπα συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα, έβαλαν φωτιές και λεηλάτησαν καταστήματα στο κέντρο της πόλης. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού, ενώ η περιοχή γύρω από την Piazza del Duomo εκκενώθηκε. Αναφέρθηκαν τραυματισμοί αστυνομικών και περίπου 50 προσαγωγές ή συλλήψεις. Επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στην Μπολόνια και στο Τορίνο, ενώ η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι καταδίκασε τις καταστροφές, διαχωρίζοντας το δικαίωμα στη διαμαρτυρία από τις βίαιες ενέργειες.

Στο Βέλγιο, νέοι και φοιτητές βγήκαν στους δρόμους των Βρυξελλών και της Λιέγης, διαμαρτυρόμενοι για το αυξημένο κόστος της εκπαίδευσης και τις μεταρρυθμίσεις που, όπως υποστηρίζουν, ενδέχεται να περιορίσουν την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση. Στις Βρυξέλλες, ομάδες διαδηλωτών συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ αναφέρθηκε ότι ανατράπηκε αυτοκίνητο. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού. Οι κινητοποιήσεις εντάσσονται σε ένα ευρύτερο κύμα αντιδράσεων κατά των δημοσιονομικών περικοπών και των οικονομικών πολιτικών, με φοιτητικές οργανώσεις να εκφράζουν ανησυχία για το κόστος των σπουδών και τις δυσκολίες πρόσβασης σε εκπαιδευτικό υλικό.

Παράλληλα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι διαμαρτυρίες επικεντρώνονται κυρίως στη στεγαστική κρίση, στους χαμηλούς μισθούς και στη μείωση της αγοραστικής δύναμης. Στην Πορτογαλία, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στη Λισαβόνα ζητώντας μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την αύξηση των εισοδημάτων και την πρόσβαση σε προσιτή κατοικία. Η αύξηση των ενοικίων και των τιμών των ακινήτων επιβαρύνει ιδιαίτερα τους νέους και τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα. Την ίδια στιγμή, οι κινητοποιήσεις σε Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο και Αλβανία αναδεικνύουν διαφορετικές εθνικές διεκδικήσεις, με κοινά σημεία το κόστος διαβίωσης, τις εκπαιδευτικές ανισότητες και την αμφισβήτηση κυβερνητικών επιλογών.

ΠΗΓΗ