Έρχεται 4η δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ…

Έρχεται 4η δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ...
68 / 100 SEO Score

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναμένεται τέταρτη δικογραφία για έναν πρώην υπουργό και έναν πρώην υφυπουργό

Νέος κύκλος πολιτικών και δικαστικών εξελίξεων φαίνεται πως ανοίγει γύρω από την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς πληροφορίες και δημοσιεύματα κάνουν λόγο για επικείμενη διαβίβαση ακόμη μίας δικογραφίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας προς τη Βουλή.

Πρόκειται, σύμφωνα με πολιτικά και δημοσιογραφικά παρασκήνια, για την τρίτη κατά σειρά δικογραφία που σχετίζεται με ελέγχους γύρω από κοινοτικές αγροτικές ενισχύσεις και τη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε μία υπόθεση που φαίνεται να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες πολιτικές διαστάσεις.

Αν και η άφιξη νέας δικογραφίας θεωρείται εδώ και καιρό σχεδόν δεδομένη στους πολιτικούς διαδρόμους, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πλέον ο χρόνος κατά τον οποίο αυτή θα φτάσει επίσημα στη Βουλή, καθώς το πολιτικό κλίμα παραμένει ήδη ιδιαίτερα φορτισμένο.

Σύμφωνα με όσα διακινούνται στο παρασκήνιο, στο επίκεντρο της νέας έρευνας φέρονται να βρίσκονται δύο πρώην κυβερνητικά στελέχη: ένας πρώην υπουργός με ισχυρό πολιτικό αποτύπωμα και ενεργό ρόλο στην οικονομική πολιτική προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς και ένας πρώην υφυπουργός του οποίου το χαρτοφυλάκιο συνδεόταν άμεσα με τον αγροτικό τομέα.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία τα τελευταία χρόνια έχει εντείνει τους ελέγχους σε υποθέσεις διαχείρισης κοινοτικών πόρων και αγροτικών επιδοτήσεων στην Ελλάδα, με επίκεντρο κυρίως εικονικές δηλώσεις, παράνομες επιδοτήσεις και ζητήματα κακοδιαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Σε πολιτικό επίπεδο, πάντως, η φημολογία γύρω από τη νέα δικογραφία έχει ήδη προκαλέσει κινητικότητα, καθώς αρκετοί εκτιμούν ότι η υπόθεση ενδέχεται να προκαλέσει νέες πολιτικές αντιπαραθέσεις, ιδιαίτερα εάν προκύψουν αιτήματα για περαιτέρω κοινοβουλευτική διερεύνηση ή σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

ΠΗΓΗ

………………………….

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η τέταρτη δικογραφία «καίει» κι άλλους υπουργούς και βουλευτές

Σε αχαρτογράφητα νερά εισέρχεται η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να προετοιμάζει την τέταρτη κατά σειρά δικογραφία, η οποία αναμένεται να προκαλέσει ισχυρούς πολιτικούς κλυδωνισμούς.

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται καταγεγραμμένες συνομιλίες της περιόδου 2021-2023, που αποκαλύπτουν ένα εκτεταμένο δίκτυο παρεμβάσεων, διαφθοράς και χρηματισμού στη διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων.

Το «μικροσκόπιο» στα πολιτικά πρόσωπα

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του MEGA, οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. και της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων «κλείδωσαν» 16 στελέχη του Οργανισμού που φέρονται να λειτουργούσαν υπό τις οδηγίες ή τις πιέσεις πολιτικών παραγόντων.

opekepe

Στις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί, εμφανίζονται βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης να ζητούν ευνοϊκές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις για ιδιώτες, εξυπηρετώντας την εκλογική τους πελατεία.

Τα πρόσωπα-κλειδιά της έρευνας: Η νέα φάση της έρευνας εστιάζει σε συγκεκριμένα πρόσωπα που κατείχαν θέσεις ευθύνης:

  • Πρώην Υπουργός: Στέλεχος με κομβικό ρόλο στο οικονομικό επιτελείο.
  • Δύο «γαλάζια» στελέχη: Πρόσωπα που συνδέονται άμεσα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Δύο ακόμη άτομα: Βρίσκονται ήδη υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη δράση τους.

Πιέσεις και πολιτική αναστάτωση

Η δικογραφία, η οποία φέρεται να βασίζεται και σε στοιχεία από την Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς, περιγράφει μια κατάσταση όπου οι επιδοτήσεις που προορίζονταν για τον αγροτικό κόσμο, έγιναν αντικείμενο συναλλαγής και πολιτικών εξυπηρετήσεων.

Οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές, καθώς η επεξεργασία των συνομιλιών συνεχίζεται, την ώρα που η κυβέρνηση δέχεται έντονες πιέσεις να δώσει απαντήσεις για τη δράση των στελεχών της στον «αμαρτωλό» Οργανισμό.

ΠΗΓΗ