Επιθεώρηση Εργασίας: Ρεκόρ 82.000 ελέγχων το 2025

Επιθεώρηση Εργασίας: Ρεκόρ 82.000 ελέγχων το 2025
59 / 100 SEO Score

Αυξημένη ελεγκτική δραστηριότητα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με πρόστιμα 53,9 εκατ. ευρώ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας κατέγραψε το 2025 την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας τετραετίας, πραγματοποιώντας περισσότερους από 82.000 ελέγχους σε χώρους εργασίας. Η εντατικοποίηση της εποπτείας οδήγησε στην επιβολή 19.093 κυρώσεων, με το συνολικό ύψος των προστίμων να φτάνει τα 53,9 εκατομμύρια ευρώ. Η ετήσια απολογιστική έκθεση επιβεβαιώνει ότι η ελεγκτική δραστηριότητα ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία από το 2022.

Οι έλεγχοι αυξάνονται διαρκώς: από 65.286 το 2022, σε 74.031 το 2023, 79.290 το 2024 και 82.233 το 2025. Παράλληλα, η Αρχή υπερέβη τους στόχους που είχαν τεθεί για κάθε έτος της περιόδου 2023–2025, πραγματοποιώντας χιλιάδες περισσότερες επιθεωρήσεις από τις προγραμματισμένες. Στον τομέα των εργατικών διαφορών εξετάστηκαν 11.354 υποθέσεις, εκ των οποίων επιλύθηκαν 6.372, ενώ 2.128 οδηγήθηκαν σε ματαίωση.

Μέσω των παρεμβάσεων της Επιθεώρησης Εργασίας καταβλήθηκαν σχεδόν 8 εκατομμύρια ευρώ σε εργαζομένους από εργοδότες που δεν είχαν τηρήσει τις υποχρεώσεις τους. Η ψηφιακή εξυπηρέτηση ενισχύθηκε σημαντικά, με 435.942 συναλλασσόμενους να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά, γεγονός που αποτυπώνει τη στροφή της Αρχής σε πιο σύγχρονες και άμεσες διαδικασίες.

Για το 2026, ο ετήσιος στόχος ελέγχων ορίζεται ως ο ελάχιστος αριθμός προγραμματισμένων επιθεωρήσεων, με τον σχεδιασμό να βασίζεται σε ανάλυση κινδύνου. Προτεραιότητα θα δοθεί στην αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς εργασίας, στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και στη μείωση των εργατικών ατυχημάτων. Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις θα επικεντρωθούν σε επιχειρήσεις με υψηλό δείκτη κινδύνου, σε όσες δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία ή είχαν παραβάσεις στο παρελθόν, καθώς και σε κλάδους με έντονη εποχικότητα όπως η εστίαση και τα καταλύματα.

Ενισχυμένοι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν σε τομείς όπου απασχολούνται αποσπασμένοι εργαζόμενοι ή πολίτες τρίτων χωρών, καθώς και σε επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον κλάδο των διανομέων και των ταχυμεταφορών, όπου καταγράφονται συχνά παραβάσεις. Παράλληλα, θα εξεταστούν περιοχές με υψηλά ποσοστά απασχόλησης ανηλίκων ή αυξημένη πιθανότητα εργασιακής εκμετάλλευσης, καθώς και μεγάλα κατασκευαστικά έργα.

Οι Διευθύνσεις Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία θα επικεντρωθούν στην τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας, δίνοντας προτεραιότητα σε επιχειρήσεις υψηλής επικινδυνότητας. Σημαντικό μέρος των ελέγχων θα βασιστεί σε εξειδικευμένη αξιολόγηση κινδύνου, ενώ θα δοθεί προσοχή σε επιχειρήσεις που οφείλουν να τηρούν ειδικές ρυθμίσεις για εργαζόμενους με αναπηρία ή για την προστασία από θερμική καταπόνηση.

Η Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών θα συνεχίσει στοχευμένες παρεμβάσεις σε τομείς με αυξημένη παραβατικότητα, όπως τα τεχνικά έργα, τα καταλύματα, η εστίαση και οι εταιρείες προσωρινής απασχόλησης, πραγματοποιώντας εξειδικευμένους ελέγχους τόσο στις εργασιακές σχέσεις όσο και στην υγεία και ασφάλεια.

ΠΗΓΗ