Εισαγόμενος σανός από τον ΟΟΣΑ για τον ΦΠΑ…
Έκθεση ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Οι μειώσεις ΦΠΑ ευνοούν τα πλούσια νοικοκυριά
Την ώρα που «έχει ανάψει» η πολιτική συζήτηση για μειώσεις ΦΠΑ στη χώρα μας, ο ΟΟΣΑ δημοσιοποίησε την Πέμπτη την ετήσια έκθεση για την Ελλάδα και συστήνει στην κυβέρνηση να περιορίσει ή καταργήσει τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ, να καταργήσει φοροαπαλλαγές για συνταξιούχους και να αυξήσει τους φόρους σε «ανθυγιεινές» συνήθειες και προϊόντα όπως στον καπνό ή ό,τι περιέχει ζάχαρη, αλάτι κλπ.
Σύμφωνα με την Έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για το 2024, κρίνεται αναγκαία η διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Συστήνει αναθεώρηση των ειδικών διατάξεων ή εξαιρέσεων στο φορολογικό σύστημα και περιορισμό των φοροαπαλλαγών ή μειωμένων συντελεστών φόρου.
Στο στόχαστρο βάζει, συγκεκριμένα, τις επιδοτήσεις στα καύσιμα, τις φοροαπαλλαγές για συνταξιούχους, τις προσωπικές και οικογενειακές εκπτώσεις στον φόρο εισοδήματος πχ για ιατρική περίθαλψη ή δαπάνες σε επαγγελματίες, τις φορολογικές απαλλαγές για εισοδήματα από ενοίκιο, καθώς και ειδικές διατάξεις για τον ΦΠΑ.
Η έκθεση αναγνωρίζει ότι η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ έχει περιοριστεί, αλλά παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην ΕΕ. Ωστόσο στηρίζεται σε στοιχεία των ετών 2021-2022, καθώς δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως νέα στοιχεία της Κομισιόν που αναμένονται τις επόμενες μέρες και εκτιμάται ότι θα δείξουν δραστική μείωση του «κενού» ΦΠΑ το 2022-2023, λόγω εφαρμογής των νέων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής (POS, myDATA κλπ).
Στη βάση αυτή πάντως, υποστηρίζει ότι «το βελτιούμενο αλλά ακόμη χαμηλό επίπεδο συμμόρφωσης συνεχίζει να περιορίζει τα έσοδα, παρά τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές στην κατανάλωση. Το 2022, η Ελλάδα επέβαλε τον 7ο υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στον ΟΟΣΑ, αλλά η συνεισφορά του ΦΠΑ στα δημόσια έσοδα ήταν στο επίπεδο του μέσου όρου του ΟΟΣΑ».
Περιγράφοντας το πρόβλημα, στις συστάσεις του προς την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι οι πολυάριθμες φορολογικές δαπάνες (δηλαδή μειώσεις ή απαλλαγές φόρου) ιδίως από την ευρία χρήση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, μειώνουν τα δημόσια έσοδα. Η αποδοτικότητά τους είναι χαμηλή και, όπως υπογραμμίζει, «οι μειώσεις ΦΠΑ ευνοούν τα πλουσιότερα νοικοκυριά». Για αυτό προτείνεται «η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών και των απαλλαγών ΦΠΑ», αλλά και η συνολική και τακτική επαναξιολόγηση του οφέλους και του κόστους όλων των υφιστάμενων φορολογικών εκπτώσεων ή απαλλαγών.
…………………..
Νέο μίγμα… φτώχειας προτείνει ο ΟΟΣΑ: Μειώστε κάτω από τις 10.000 ευρώ το αφορολόγητο
Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία αναγνωρίζει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά ταυτόχρονα εστιάζει σε κρίσιμα ζητήματα που χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης. Μεταξύ των προτάσεων – ηλεκτροσόκ για την ελληνική κοινωνία είναι η αναθεώρηση του αφορολόγητου ορίου, το οποίο, όπως σημειώνει ο Οργανισμός, παραμένει υψηλό σε σύγκριση με τον μέσο όρο των χωρών.
Όπως αναφέρει η έκθεση, το ισχύον αφορολόγητο, στα 10.000 ευρώ, αντιστοιχεί στο 61% του μέσου ετήσιου εισοδήματος και απαλλάσσει από τον φόρο εισοδήματος σχεδόν τα μισά ελληνικά νοικοκυριά. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αυτό οδηγεί σε στενή φορολογική βάση, η οποία περιορίζει τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος, παρά τους υψηλούς συντελεστές για τα εισοδήματα πάνω από το αφορολόγητο.
Ο Οργανισμός προτείνει τη σταδιακή μείωση του αφορολόγητου, συνοδευόμενη από μέτρα ενίσχυσης των χαμηλών εισοδημάτων, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η αλλαγή αυτή εκτιμάται ότι θα διευρύνει τη φορολογική βάση, θα αυξήσει τα κρατικά έσοδα και θα εξασφαλίσει μια πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.