Αναδρομικά έως 8.000 ευρώ μέσα στον Μάιο: Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται πρώτοι

Αναδρομικά έως 8.000 ευρώ μέσα στον Μάιο: Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται πρώτοι
65 / 100 SEO Score

Επανυπολογισμοί, παράλληλη ασφάλιση και επιστροφές κρατήσεων φέρνουν πιστώσεις σε χιλιάδες δικαιούχους

Ο e‑ΕΦΚΑ προχωρά μέσα στον Μάιο σε νέο κύκλο πληρωμών αναδρομικών, συνεχίζοντας την εκκαθάριση χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν επανυπολογισμούς συντάξεων, παράλληλη ασφάλιση και επιστροφές κρατήσεων. Ήδη περισσότεροι από 16.000 συνταξιούχοι έχουν λάβει ποσά, ενώ οι καταβολές θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες, καθώς παραμένει μεγάλος όγκος φακέλων που απαιτούν διορθώσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα ποσά που πιστώνονται ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ και φτάνουν έως και τις 8.000 ευρώ.

Η μεγαλύτερη κατηγορία αφορά συνταξιούχους στους οποίους εντοπίστηκαν λάθη κατά τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Εσφαλμένα στοιχεία για τον χρόνο ασφάλισης ή τις συντάξιμες αποδοχές είχαν οδηγήσει σε χαμηλότερες συντάξεις από τις πραγματικές. Μετά τον νέο έλεγχο, ο e‑ΕΦΚΑ καταβάλλει τις διαφορές που προκύπτουν για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2019 έως και τον μήνα ολοκλήρωσης της διόρθωσης, με τα ποσά να είναι ιδιαίτερα αυξημένα για ασφαλισμένους ειδικών ταμείων ή με υψηλές αποδοχές.

Αναδρομικά έως 8.000 ευρώ μέσα στον Μάιο: Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται πρώτοι

Σημαντικές πληρωμές γίνονται και για περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης, που παραμένουν ανοιχτές για χιλιάδες συνταξιούχους. Πρόκειται για ασφαλισμένους που είχαν εισφορές σε δύο ταμεία έως το 2016 και συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016, χωρίς να έχει ενσωματωθεί σωστά η προσαύξηση από το δεύτερο ταμείο. Μετά τους νέους υπολογισμούς, προκύπτουν τόσο αναδρομικά όσο και μόνιμες αυξήσεις στη σύνταξη, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν τα 400 ευρώ τον μήνα. Μέχρι στιγμής έχουν πληρωθεί περίπου 1.200 δικαιούχοι, με τη διαδικασία να συνεχίζεται.

Ανάμεσα στους δικαιούχους βρίσκονται και απόστρατοι καθώς και χήρες στρατιωτικών που λαμβάνουν μέρισμα από τα Μετοχικά Ταμεία. Οι επιστροφές αφορούν κρατήσεις του νόμου 4093/2012, οι οποίες υπολογίζονταν στο άθροισμα κύριας σύνταξης και μερίσματος, οδηγώντας σε αυξημένες παρακρατήσεις. Μετά τη μείωση της κράτησης από το 2023, προέκυψαν αναδρομικά για προηγούμενη περίοδο, με ποσά που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν τις 4.360 ευρώ για 27 μήνες. Ήδη έχουν πληρωθεί 2.972 δικαιούχοι.

Η εκκαθάριση των φακέλων συνεχίζεται, καθώς χιλιάδες υποθέσεις απαιτούν διασταυρώσεις στοιχείων και νέους υπολογισμούς. Στόχος του e‑ΕΦΚΑ είναι να περιοριστούν τα λάθη που συσσωρεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια και να ολοκληρωθούν οι διορθώσεις για όλες τις εκκρεμείς περιπτώσεις. Για πολλούς συνταξιούχους, τα αναδρομικά συνοδεύονται και από μόνιμη αύξηση στη μηνιαία σύνταξη, προσφέροντας σταθερή ενίσχυση στο εισόδημά τους.

ΠΗΓΗ