Akio Toyoda: Ο πλανήτης δεν θα σωθεί από τα ηλεκτρικά

 29/03/2024    04 : 14 : 53
toyoda 2
67 / 100

Για άλλη μια φορά ο ισχυρός άνδρας της Toyota, o Akio Toyoda, υποστήριξε ότι βιαζόμαστε με τα ηλεκτρικά. Και δεν παρέλειψε να τρολάρει και τον Musk για τις διαρκείς ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του.

Είναι σίγουρα ο πιο σημαντικός άνθρωπος στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία των ημερών μας. Και ο πιο επιτυχημένος CEO μιας εταιρίας που παραμένει στην πρώτη θέση των πωλήσεων, παρά τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά.

Ο Akio Toyoda έχει πολλές φορές εκφράσει στο παρελθόν τον σκεπτικισμό του για την ταχύτατη και βεβιασμένη εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης. Και το έκανε για ακόμα μια φορά σε μία πρόσφατη παρουσία του στην Ταϊλάνδη, όπου η Toyota λανσάρισε δύο νέα πρωτότυπα pick-up.

O πρόεδρος της Toyota είπε -τρολάροντας και τον Musk– ότι “όπως τα πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα που θεωρητικά θα οδηγούσαμε μέχρι σήμερα, έτσι νομίζω και τα ηλεκτρικά θα χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο για να κυριαρχήσουν από ότι τα ΜΜΕ θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε”.

Ο Toyoda φαίνεται να τα βάζει με τον Τύπο καθώς δέχεται συνεχώς πιέσεις για το ότι η εταιρία του δεν προχωρά πιο γρήγορα με την ηλεκτροκίνηση. Είναι σημαντικό επίσης να σημειώσουμε ότι ξεχωρίζει τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα από αυτά μόνο με μπαταρίες, τα οποία δεν είναι ακριβώς το ίδιο.

Ο Toyoda υποστηρίζει ότι πρέπει να είμαστε πιο ρεαλιστές για το πότε οι κοινωνίες αλλά και οι υποδομές μπορούν να υποστηρίξουν την πλήρη μετάβαση στην καθαρή ηλεκτροκίνηση.

Θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, στον “λογαριασμό” να μπουν πολλοί παράγοντες, όχι μόνοι οι σταθμοί φόρτισης αλλά και οι πρώτες ύλες που είναι διαθέσιμες, τα ποσά τις ενέργειας που χρειάζονται για τους σταθμούς φόρτισης, οι νέες ταχύτητες φόρτισης, οι ουρές που θα σχηματίζονται από ανθρώπους που θα θέλουν να φορτίσουν ταυτόχρονα.

Ο Toyoda λέει ότι η εταιρία του δημιουργεί μία σειρά λύσεων για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, από υβριδικά, plug-in υβριδικά, αμιγώς ηλεκτρικά αλλά και με υδρογόνο.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν αρκεί να κατασκευαστούν αυτοκίνητα που απλά εκπέμπουν λιγότερο άνθρακα. Χρειάζεται, λέει, μία πιο ολιστική προσέγγιση στην ανθρακική ουδετερότητα, από τις πηγές των πρώτων υλών στον τρόπο που κατασκευάζονται τα αυτοκίνητα, την προέλευση της ενέργειας που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τους και πως τα αποσύρουμε.

Ο πρόεδρος της Toyota υπενθύμισε ότι οι εκπομπές CO2 είναι ο πραγματικός εχθρός και όχι μία τεχνολογία κατασκευής κινητήρων. Όπως λέει χαρακτηριστικά: “Αυτό δεν είναι σωστό. Ακόμα και η ίδια η ζωή όπως την γνωρίζουμε δεν θα υπήρχε χωρίς τον άνθρακα. Απλά είναι η υπερβολή στην χρήση ορυκτών καυσίμων που δημιουργεί το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτή η υπερβολή είναι ο πραγματικός εχθρός, μαζί με άλλους ρύπους οι οποίοι παράγονται από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης”.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Toyoda υποστήριξε ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε στην μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος μόνο με την αυτοκινητοβιομηχανία. Θα πρέπει να συμπεριληφθούν, κατά την άποψή του, και όλοι οι υπόλοιποι τομείς που μολύνουν.

Με αυτό θέλει να πει ότι η αυτοκινητοβιομηχανία σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος επειδή ήταν ο “εύκολος στόχος” και αυτή που οι εκπομπές της είναι άμεσα “ορατές”. Υπάρχουν άλλοι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας (ναυτιλία, αεροπλάνα, βιομηχανία) που είναι πολύ περισσότερο υπεύθυνες για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Και καταλήγει ότι ο πλανήτη δεν θα σωθεί από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ακόμα και αν αυτά είναι το μέλλον και επικρατήσουν παντού σε όλο τον κόσμο.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}