Tα «κοράκια» της αγοράς, funds και servicers, προτείνουν στην κυβέρνηση να δοθούν με έκπτωση αυθαίρετα ακίνητα!

Tα «κοράκια» της αγοράς, funds και servicers, προτείνουν στην κυβέρνηση να δοθούν με έκπτωση αυθαίρετα ακίνητα!
72 / 100 SEO Score

Η απάντηση στην κρίση στέγης είναι οι… πλειστηριασμοί. Πρόκειται για τα funds και τους servicers, τα γνωστά «κοράκια» της αγοράς που, ενώ έχουν πάρει τα σπίτια των «κόκκινων» δανειοληπτών, τώρα προσπαθούν να τα πουλήσουν με τις αυθαιρεσίες, τα αδήλωτα τετραγωνικά τους κλειστούς ημιυπαίθριους και τα γκαράζ που έχουν μετατραπεί σε γκαρσονιέρες.

Σαν ευκαιρία τα fund είδαν την αδυναμία εξεύρεσης (παλιάς) κατοικίας στο πρόγραμμα «Σπίτι 2». Από τις 160.000 αιτήσεις, έχουν εγκριθεί 80.000 για συνολικά 20.000 δάνεια, από τα οποία έχουν βρει σπίτι μόλις 4.200 νοικοκυριά. Θα πείτε, εκ κόρακος κρα…

Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Οι τράπεζες, συνεπικουρούμενες από το πρόγραμμα «Ηρακλής» 1, 2 και 3, το οποίο έχουν εγγυηθεί οι φορολογούμενοι με 24 δισ. ευρώ, έχουν μεταβιβάσει σχεδόν 80 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δάνειων στα funds.

Μαζί με τα «κόκκινα», έχουν μεταβιβαστεί πακέτο και εξυπηρετούμενα δάνεια. Γι’ αυτό και σήμερα πολλοί δανειολήπτες πληρώνουν σε ένα τρίτο, άγνωστό τους, τα δάνεια που είχαν συνάψει με την τράπεζά τους. Έτσι, τα funds και, στη συνέχεια, οι servicers, έχουν φτάσει να «ελέγχουν» έως και 700.000 ακίνητα, τα μισά εκ των οποίων είναι κατοικίες.

Το 70%, δε, αυτών ενήμερα (πληρώνονται οι δόσεις). Από αυτά, έχουν «ωριμάσει» προκειμένου να εκπλειστηριαστούν περί τις 15.000 κατοικίες οι οποίες, όμως, ουσιαστικά εγκαταλελειμμένες από τους (αρχικούς) ιδιοκτήτες τους, έχουν πολλές εκκρεμότητες νομιμοποίησης, κοινώς δεν έχουν τακτοποιηθεί.

Οι ημερομηνίες παρήλθαν χωρίς να έχουν δηλωθεί (και πληρωθεί) τα επιπλέον τετραγωνικά, οι αυθαιρεσίες, οι κλειστές πυλωτές. Οι «κόκκινοι» δανειολήπτες δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον να τακτοποιήσουν τα ακίνητα που ήταν υποθηκευμένα σε δάνεια που δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν, με αποτέλεσμα τα εν λόγω ακίνητα, ουσιαστικά, να μην εκπλειστηριάζονται ή να μην τα προτιμούν νέοι ιδιοκτήτες – στον βαθμό που θα αναλάβουν το ρίσκο της μη μεταβίβασης ή του υψηλού κόστους (νέας) νομιμοποίησης λόγω αυθαιρεσιών.

Τα αυθαίρετα σπίτια που προτείνουν τα funds

funds korakia

Μέσα στην τούρλα της κρίσης στέγης, τα funds και οι servicers βρήκαν την ευκαιρία να προτείνουν τα δικά τους ακίνητα προκειμένου να αγοραστούν από τους άστεγους χαμηλόμισθους των οποίων έχει εγκριθεί η αίτηση για το πρόγραμμα «Σπίτι 2», πλην όμως δεν βρίσκουν σπίτι λόγω χαμηλής προσφοράς προσιτής στέγης.

Και δεν βρίσκουν σπίτι γιατί αφενός πρέπει να είναι παλαιό (άδεια οικοδόμησης πριν το 2007) και φθηνό (λιγότερο από 190.000 ευρώ) και αφετέρου να έχει και πράσινο πιστοποιητικό (ενεργειακής επάρκειας). Αν και τα ακίνητα των funds δεν διαθέτουν, συνήθως, «πράσινο πιστοποιητικό», τα «κοράκια» της αγοράς προτείνουν στην κυβέρνηση να δοθούν με έκπτωση τα εν λόγω ακίνητα και μετά να «τρέξουν» οι νέοι ιδιοκτήτες να τα νομιμοποιήσουν.

Αν και αυτό προϋποθέτει ότι η κυβέρνηση θα φέρει και πάλι νόμο περί νομιμοποίησης αυθαίρετων. Ως προς την έκπτωση, ήδη αυτή θα έπρεπε να δοθεί σαν δεύτερη ευκαιρία στον (αρχικό) ιδιοκτήτη. Πόσο μάλιστα όταν τα ακίνητα, σε πολλές περιπτώσεις, το fund τα αγόρασε όχι περισσότερο από το 18% του δανείου!

………………..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ:

Τα funds βγάζουν τα κατασχεμένα ακίνητα στη “βιτρίνα” με πρόσχημα τη στεγαστική κρίση και ζητώντας νέα “δώρα”

Βγαίνει στη φόρα το πραγματικό σχέδιο για τα προγράμματα “Σπίτι μου”: Θέλουν να “σπρώξουν” τα κατασχεμένα ακίνητα

doValue: Στήνει μπίζνα μεσιτείας στεγαστικών δανείων με πραγματικό στόχο να πουλάει τα κατασχεμένα ακίνητα!

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για όλους τους Δανειολήπτες !!!

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ :
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_3.html

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 2023 ΚΑΤΑ ΤΩΝ SERVICERS
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/2023-servicers.html

ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ & ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/2015/11/blog-post_28.html

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_93.html

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_41.html

STOP SERVICERS & FUNDS
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/nea-stop-funds-funds.html

YΠΕΡΒΑΣΗ 3ΣΕ1
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/31-240.html

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος !!!
Ειδικά, τώρα, με το νέο Πτωχευτικό Νόμο, που δεν συγχωρεί λάθη, ελαφρότητες και καθυστερήσεις και που δεν σας επιτρέπει την πολυτέλεια να ελπίζετε σε θαύματα…..

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/120.html