Ο νέος εμφύλιος πόλεμος των συνταγματολόγων για την Προανακριτική
Ένας νέος εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των Συνταγματολόγων για την ερμηνεία του Συντάγματος σχετικά με την παραγραφή και με την προανακριτική για την τραγωδία των Τεμπών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρωταγωνιστές σε αυτόν τον εμφύλιο πόλεμο είναι, καθένας από την πλευρά του, οι Νίκος Αλιβιζάτος και Ευάγγελος Βενιζέλος.
Και αυτό γιατί ενώ σε όλα τα παραπάνω θέματα οι συνταγματολόγοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους συμφωνούν, Αλιβιζάτος και Βενιζέλος διαφοροποιούνται, καθένας σε ένα συγκεκριμένο σημείο.
Η κυβέρνηση βασίζεται σε αυτούς τους δύο και δεν λαμβάνει υπόψη τι λέει η πλειοψηφία των υπολοίπων.
Για την ακρίβεια όλοι οι συνταγματολόγοι, αρχής γενομένης από τον πρώην ΠτΔ και ακαδημαϊκό Προκόπη Παυλόπουλο και π.χ. τους Σπύρο Βλαχόπουλο, Ξενοφώντα Κοντιάδη, Νίκο Παπασπύρου, Γιώργο Σωτηρέλλη, κ.ά., δέχονται για τα δύο αυτά μεγάλα θέματα τα εξής: Για την προανακριτική, ότι δεν μπορεί να κλείσει άμεσα αλλά πρέπει να επιτελέσει έως το τέλος το έργο της.
Και αυτό γιατί, κατ’ ουσία και κατά το Σύνταγμα (άρθρο 86), πρόκειται για ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία κατά συνέπεια πρέπει να κάνει πλήρη προκαταρκτική εξέταση όπως συμβαίνει σε κάθε ποινικό αδίκημα.
Διαφορετικά παραβιάζεται όλο το στάδιο της προδικασίας και, άρα, η όλη διαδικασία είναι άκυρη επειδή παραβιάζει τις συγκεκριμένες συνταγματικές διατάξεις.
Και για την παραγραφή, δέχονται ότι από την στιγμή που με την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος το 2019 καταργήθηκε η αποσβεστική προθεσμία, ισχύει πλέον η κοινή παραγραφή κατά τον ποινικό κώδικα, ανεξάρτητα από την μη τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Τούτο οφείλεται στο ότι υπό διαφορετική εκδοχή ο κοινός νόμος θα υπερίσχυε του Συντάγματος, κάτι αδιανόητο ακόμη και για τους πρωτοετείς φοιτητές της Νομικής.
Ο Νίκος Αλιβιζάτος φαίνεται να δέχεται τα όσα λένε οι συνάδελφοί του για την παραγραφή, όμως υποστηρίζει με πάθος ότι μπορεί να κλείσει άμεσα η προανακριτική, αφού άλλωστε αυτό από δική του ιδέα ξεκίνησε.
Και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δέχεται την άποψη των συναδέλφων του για την προανακριτική, αλλά υποστηρίζει ότι η μη τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών μπορεί να ακυρώσει στην πράξη το Σύνταγμα και να ισχύει ακόμη η αποσβεστική προθεσμία!
Τα συμπεράσματα, για το πώς σκέφτεται καθένας από του συνταγματολόγους και ιδίως για το αν έχει δίκιο η μεγάλη πλειοψηφία των συνταγματολόγων ή οι δύο «αιρετικοί» συνάδελφοί τους, δικά σας.
…………………………
«Βόμβες» Βενιζέλου για κινδύνους παραγραφής στην υπόθεση των Τεμπών
Στους κινδύνους παραγραφής ενδεχόμενων αξιόποινων πράξεων που αφορούν τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος τριών κυβερνήσεων, ο οποίος διετέλεσε αρκετές φορές υπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με την ιδιότητα του συνταγματολόγου μίλησε πως υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό σε περίπτωση που χρειαστεί η παρούσα Βουλή είτε να λάβει απόφαση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου είτε να ασκήσει νέες διώξεις.
Η ομιλία του κ. Βενιζέλου στην εκδήλωση με θέμα «Σύνταγμα και ποινικό δίκαιο», την οποία διοργάνωσαν οι Ανεξάρτητοι Φοιτητές Νομικής Αθήνας δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς διαφοροποιείται από τη θέση του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, κατά τον οποίο το αίτημα του Χρήστου Τριαντόπουλου να κριθούν οι ενδεχόμενες ευθύνες του από φυσικό δικαστή -και όχι από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής- «δικαστικοποιεί επιτέλους τη διαδικασία για αναζήτηση υπουργικών ευθυνών για τη δίωξη των υπουργικών αδικημάτων».
Μάλιστα, ο κ. Αλιβιζάτος σημείωσε ότι ο Αρεοπαγίτης που -κατόπιν κλήρωσης- θα εκλεγεί ως ανακριτής της υπόθεσης για την οποία ερευνάται ο πρώην υπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ («μπάζωμα» στον χώρο όπου έγινε η τραγωδία στα Τέμπη) «έχει δικαίωμα όχι απλώς να κάνει πλήρη ανάκριση, αλλά να διευρύνει και την κατηγορία».
Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι θα πρέπει μέχρι το πέρας της παρούσας Β’ Τακτικής Συνόδου της Βουλής να έχει ολοκληρωθεί η ανάκριση, ή με διάταγμα, να μην κηρυχθεί η λήξη των εργασιών της μέχρις ότου ολοκληρωθεί η άσκηση της ποινικής δίωξης.
Στην εκδήλωση ήταν επίσης ομιλητές οι ακαδημαϊκοί συνταγματολόγοι Σπύρος Βλαχόπουλος, Νίκος Παπασπύρου και Βασιλική Χρήστου. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός και το μέλος του Δ.Σ. Φοιτητών Νομικής Ηρακλής Ρίζος.