Αριάδνη Νούκα: Έτσι λειτουργεί μια τριγωνική δομή γύρω από τα «κόκκινα» δάνεια
Αριάδνη Νούκα: Έτσι λειτουργεί μια τριγωνική δομή γύρω από τα «κόκκινα» δάνεια
Διαβάστε τι γράφει η γνωστή δικηγόρος Αριάδνη Νούκα στο facebook:
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. ΤΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ.
Θέλετε να δείτε πώς μπορεί να λειτουργεί μια τριγωνική δομή γύρω από τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς;
Στην πρώτη κορυφή βρίσκεται η εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), στην οποία μεταβιβάζονται οι απαιτήσεις από τα δάνεια.
Στην δεύτερη βρίσκεται η εταιρεία διαχείρισης (servicer), που αναλαμβάνει τη διαχείριση αυτών των απαιτήσεων και τις ενέργειες για την είσπραξή τους.
Στην τρίτη βρίσκεται η REOCo. Η εταιρεία ακινήτων που μπορεί να εμφανιστεί στον πλειστηριασμό και να αποκτήσει το ακίνητο που εξασφάλιζε το ίδιο δάνειο.
Μέχρι εδώ θα μπορούσε κάποιος να πει: «Ε, και λοιπόν; Τρεις διαφορετικές εταιρείες είναι».
Μόνο που εδώ αρχίζουν τα πραγματικά ενδιαφέροντα.
Η REOCo δεν εμφανίζεται ξαφνικά, ως ένας άσχετος επενδυτής που είδε τυχαία έναν πλειστηριασμό και αποφάσισε να αγοράσει ένα ακίνητο.
Στα επίσημα έγγραφα που έχουμε εξετάσει περιγράφεται ότι έχει συσταθεί με ΣΚΟΠΟ την απόκτηση και αξιοποίηση ακινήτων που αποτελούν εξασφαλίσεις δανείων που μεταβιβάστηκαν. Και για να αποκτήσει αυτά τα ακίνητα χρηματοδοτείται.
Πως χρηματοδοτείται; Προσέξτε τη διαδρομή που περιγράφουν τα ίδια τα έγγραφα.
Εκδίδεται ομολογιακό δάνειο.Οταν γίνεται εκταμίευση, η εταιρεία ειδικού σκοπού (στην οποία μεταβιβάστηκαν τα δάνεια) μεταφέρει το αντίστοιχο ποσό στην Τράπεζα (που μεταβίβασε τα δάνεια), προκειμένου αυτό να κατευθυνθεί προς την REOCo. (Στην περίπτωση που έχουμε εξετάσει, μάλιστα, πρόκειται για χρηματοδοτικό μηχανισμό έως 50.000.000€).
Το πιο ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ όμως είναι αυτό που ακολουθεί.
Στα σχετικά έγγραφα προβλέπεται, ότι η απόκτηση ακόμη και μέσω πλειστηριασμού από την REOCo των ακινήτων, δηλαδή των σπιτιών, που αποτελούν εξασφαλίσεις δανείων, γίνεται «ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΤΟΠΙΝ ΥΠΟΔΕΙΞΕΩΣ Ή ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ» με την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων (servicer) που βγάζει το σπίτι στον πλειστηριασμό.
Ναι. Αυτό αναφέρεται επί λέξει σε επίσημο έγγραφο και ΤΟ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ.
Και τώρα ενώνοντας τα κομμάτια, έχουμε, την μία εταιρεία να είναι φορέας της απαίτησης, την δεύτερη να διαχειρίζεται την απαίτηση και να κινεί τις διαδικασίες πλειστηριασμού, την τρίτη να έχει δημιουργηθεί με σκοπό ν’ αποκτά και να αξιοποιεί τα ακίνητα που αποτελούν τις εξασφαλίσεις των δανείων μέσω χρηματοδότησης από την πρώτη και κατόπιν υπόδειξης ή συνεννόησης με την δεύτερη.
Και μετά μας λένε ότι δεν υπάρχει τριγωνική δομή, ότι όλα αυτά είναι απλώς συναλλαγές μεταξύ διαφορετικών νομικών προσώπων και ότι η REOCo είναι ένας ανεξάρτητος τρίτος που συμμετέχει απλά στον πλειστηριασμό.
Σοβαρά;
Το σταματώ εδώ. Τα έγγραφα υπάρχουν και η Δικαιοσύνη θα κρίνει.