Σε χρόνο‑ρεκόρ τα νέα διπλώματα οδήγησης
Αυτόματη αποστολή στοιχείων για εκτύπωση των αδειών – Πόσο μειώνεται ο χρόνος έκδοσης και ποιες προϋποθέσεις ισχύουν
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενεργοποίησε νέο μηχανισμό που αυτοματοποιεί την αποστολή των απαραίτητων στοιχείων για την εκτύπωση των αδειών οδήγησης, καταργώντας ουσιαστικά τη γραφειοκρατία και πρακτικές «γρηγορόσημου». Η διαδικασία αφορά τόσο τις ψηφιακές αιτήσεις για αρχική χορήγηση όσο και για επέκταση διπλώματος.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΥΜΕ, από τις 15 Μαΐου 2026 τα στοιχεία των επιτυχόντων στις εξετάσεις αποστέλλονται αυτόματα στη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. Η αποστολή ενεργοποιείται 7 ημέρες μετά την ενημέρωση του συστήματος από το ΜΗΣΚΑ για την επιτυχή ολοκλήρωση της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς. Στο διάστημα αυτό οι υπηρεσίες Μεταφορών μπορούν να διορθώσουν τυχόν λάθη στην αίτηση.
Η αυτοματοποίηση ισχύει μόνο για όσους:
- έχουν ελληνική ταυτότητα,
- δεν φέρουν στο e‑Δελτίο τον κωδικό 107.1, που δηλώνει χρονικό περιορισμό ισχύος για ιατρικούς λόγους.
Για όσες αιτήσεις είχαν ήδη ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις πριν από τις 15 Μαΐου, προβλέπεται μαζική αποστολή των στοιχείων εντός δύο εβδομάδων.
Η νέα διαδικασία μειώνει σημαντικά τον χρόνο παράδοσης των διπλωμάτων, ενώ ενισχύει τη διαφάνεια, την ιχνηλασιμότητα και τη μείωση κόστους για τους πολίτες, αποτελώντας ένα ακόμη βήμα στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μεταφορών.